Gisteren liep ik in de bierschuur in Poppel en zag een heel groot schap met allemaal kerstbieren. Voor mij het signaal dat het seizoen weer is begonnen. Veel brouwerijen maken in deze tijd een speciaal kerstbiertje. De afgelopen jaren heb ik er al diverse gekocht en ook nu zijn er weer heel wat in mijn boodschappenkarretje beland. Vervolgens dacht ik waarom maken ze eigenlijk kerstbieren. Zijn de gewone bieren niet lekker genoeg om als kerstbier door te gaan?
Mijn zoektocht heeft even geduurd. Ik heb diverse mensen gesproken. De conclusie is dat er eigenlijk geen format is dat een kerstbier is. Oftewel ieder bier kan het etiket kerstbier krijgen. Brouwerijen hoeven geen bier te brouwen waarbij voldaan wordt aan een bepaald brouwproces, bepaalde ingrediënten. Over het algemeen zijn het wel allemaal de donkere, zwaardere bieren. Deze passen bij een zware kerstmaaltijd.
Het ontstaan van de kerstbieren gaat terug naar oorlogen in de 11e eeuw! De Wassail, een gerstewijn gevuld met fruit en kruiden, was waarschijnlijk het eerste kerstbier en werd geserveerd in een grote bowl. Dit werd door de Engelsen gebruikt om te toosten als een overwinning werd behaald in de oorlog. Later is deze traditie ook door de Amerikanen overgenomen. De Waissail is op dit moment in Canada en Amerika nog steeds een viering van de 12 dagen rond kerst; 25 december t/m 6 januari.
Hoe heeft zich dit dan later omgevormd tot kerstbieren bij de huidige brouwerijen? Lindemans heeft als eerste ‘Wassail’ een Gluhkriek op de markt gebracht. Deze werd later gevolgd door de Belgische Scottish Ales. Er zijn inmiddels ongelooflijk veel bieren die zich tot de kerstbieren rekenen: voorbeelden zijn Brand Sylvester, Emelisse Imperial Russian Stout, Bush Noël, Heil en Zegen van brouwerij De Molen, Affligem De Noël en Gouden Carolus Christmas. Teveel om op te noemen. Overigens is het laatste kerstbiertje nu in mijn boodschappenkarretje gegaan in de bierschuur. Zelf vind ik kerstbieren erg lekker. Ze zijn over het algemeen voller van smaak en hebben echt iets speciaals. Net als bockbieren bij het najaar horen, horen kerstbieren bij de kerst/winter. Zelf ben ik erg gesteld op de Bush Noël. Van de tap is ie helemaal top! Welk kerstbiertje zou jij iedereen aanraden? Laat het weten door hieronder een reactie te geven.
Een mooi festival waar je heel veel kerstbieren bij elkaar aantreft is het kerstbierfestival in Essen, België, dat dit jaar op 12 en 13 december a.s. plaatsvindt. Is weer eens wat anders dan de kerstmarkt! Voor meer informatie en een lijst met alle kerstbieren kan je kijken op: http://www.kerstbierfestival.be/indexNL.htm
Lees ook:St. Feuillien Cuvee Noël ABT bier december
Lees ook:Bush Noël: de kerstsfeer komt van binnenuit
Lees ook:15-12 en 16-12: Kerstbierfestival Essen
Lees ook:X-MAS Zinnebir: Bijzonder kerstbier
Lees ook:Noël Christmas Weihnacht: overslaan!
De Molen Heil & Zegen is gewoon een Double IPA en geen kerstbier. En ook de Emelisse Russian Imperial Stout (staat overigens fout geschreven) is ook niet bedoelt als kerstbier.
Aanraders qua kerst/eindejaarbieren Dolle Brouwers Stille Nacht, Struise Tsjeeses en ‘t IJ IJndejaars.
Verder zijn alle Imperial Stouts, Imperial Porters en Barleywines natuurlijk uitermate geschikt om aan te nippen tijdens de kerst.
Dat is nou de leuke discussie aangezien ‘t er dus maar net aan ligt wat de brouwer als kerstbier op de markt brengt en wat de bierliefhebber zelf als kerstbier aanmerkt. Zoals je zelf al aangeeft zijn de imperial stouts perfect als kerstbier