Brouwen met houten vaten hoort bij ambacht

houten vatEnige tijd geleden dronk ik de La Trappe Quadrupel die 5 jaar in een houten biervat was bewaard. De smaak die daarbij overblijft en de aroma die je proeft van het hout is subliem. Ik vind het eeuwig zonde, echter wel begrijpelijk, dat de houten vaten tegenwoordig in veel gevallen zijn ingeruild voor de roestvrij stalen vaten. Jammer, ik vind het namelijk echt passen bij de brouwambacht.

Op het gebied van hygiëne komt echter heel veel kijken als er wordt gewerkt met houten vaten. Het reinigingsproces is een drietrapsraket en dus erg arbeidintensief. Bovendien mag een vat na gebruik nooit leeg blijven staan. Best lastig. Ook het repareren van vaten is kostbaar en lastig. Een kuipenmaker zoals die vroeger bijna standaard bij de brouwerij woonde past vandaag de dag niet meer in het straatbeeld. De Geuze brouwers zweren echter bij de houten vaten aangezien het voor hen een belangrijk onderdeel is van het gistingsproces. Tenminste bij de ‘oude’ productiemethode. De spontane gisting volgt namelijk door de genestelde mircoflora en stukjes in de ton.

Een aantal brouwers probeerden de smaak die met houten vaten werd bereikt toch na te bootsen door in roestvrij stalen vaten houtkrullen toe te voegen. Iets dat in Frankrijk veel werd gedaan bij wijn. Hier en daar zie je wel dat speciale edities of ter gelegenheid van jubilea een bierlijn in eiken houten vaten worden ‘gebotteld’. Wat mij betreft mag dit zoveel mogelijk ;-) ! Een trend die je nu overigens ook terug ziet komen is dat kleine huisbrouwerijen wel met houten vaten werken. Ze kopen wijnvaten uit Frankrijk en starten met het brouwproces. Er leuk en goed voor de smaak. Want ik vind zo’n echte houtsmaak, die je overigens ook proeft in een bierfles met kurk van 14 jaar oud, is echt fantastisch!

Lees ook:Ichtegem’s Oud Bruin: brouwproces met eiken houten vaten
Lees ook:La Trappe komt met Quadrupel Oak Aged
Lees ook:Verslag Trappistenweekend
Lees ook:Primeur: Jopen Trinitas op houten vaten
Lees ook:La Trappe Isid’or Oak Aged: Goed gelukt!

2 reacties op “Brouwen met houten vaten hoort bij ambacht

  1. Hagar

    Fiona, probeer ook eens een van mijn favorieten “Rodenbach Grand Cru” speciaal voor de zomermaanden als de temperatuur de 25 graden ontstijgt. Het bier is minimaal 3 jaar gerijpt op eiken houten vaten. en dat proef je… een frisse zure smaakexplosie.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Fiona de Lange

    Bedankt voor deze goede tip…. Rodenbach ken ik goed. De Grand Cru zal ik ook eens proberen. Super!

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.