Wat is en doet de hop met bier?

hopHop is het ingrediënt in het bier dat de bitterheid bepaalt. De samenstelling van het hoppallet bepaalt hoe bitter het bier uiteindelijk wordt. Natuurlijk mag deze informatie op dit blog niet ontbreken! Al in het jaartal 736 werd hop verbouwd door kloosterlingen in Zuid-Duitsland.

Al eerder vond ik in de geschiedenisboeken terug dat Nederland vroeger echt een hele belangrijke rol had in brouwersland. Zij heeft deze koppositie weggegeven. In 1300 was het in Dordrecht de plaats in Nederland waar zich de belangrijkste hopmarkten bevonden. Hop is een rechtsdraaiende klimplant van circa 3,60 meter hoog. Alleen de vrouwelijke bloesem is geschikt voor het brouwen. Deze heeft namelijk de bitterheid. Na het plukken en drogen bevat de hopbel olie voor de geur en harsen voor de smaak.

Natuurlijke hopbellen worden met name gebruikt in ambachtelijke brouwerijen. En deze zijn er zeker nog in overvloed!! De bittere smaak aan het bier ontstaat door het toevoegen van wort gedroogde hopbellen of geconcentreerde stroop van de hop tijdens het koken. Hiermee kan erg geëxperimenteerd worden en resulteert in allerlei verschillende bitterheid gradaties. Bijzonder interessant om dit eens te zien en vooral te proeven! Als je zelf gaat brouwen en experimenteren kan je de verschillen bijzonder goed ervaren. Heel interessant is ook om te zien hoe de samenstelling van de hop is. Dit is te vinden op http://www.brouw-bier.nl/theorie/grondstoffen/hop/.

Lees ook:Christoffel Nobel bier van de maand bij ABT-cafés
Lees ook:Nieuwe hopsoort Belma
Lees ook:Stille Nacht een prachtig kerstbier
Lees ook:19-11-’11: brouw kosteloos je eigen bier
Lees ook:Nederlanders gaan steeds vaker zelf bier brouwen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.