Waterschaarste toekomstige bedreiging voor bier?

waterDe afgelopen weken en maanden duiken met name in de V.S. steeds meer berichten op dat de toekomst van bier zeker bedreigd kan worden door de waterschaarste. Bronnen raken op. Dat iedereen zijn steentje bij moet dragen aan het nog langer uitstellen van het opmaken van natuurlijke bronnen is duidelijk. Volgens prognoses bestaat in 2025 al in meer dan 50 landen met in totaal 3 miljard mensen een waterschaarste. Dit komt door een stijging van de vraag naar water met 650%. Brouwers doen er danook goed aan om deze ontwikkelingen zeker voor de toekomst onder de loop te nemen.

Bierbrouwer Anheuser-Busch InBev zet daarom de eerste stap en wil haar waterverbruik in haar productiefactiliteiten in 2012 verminderd hebben tot 3,5 hectoliter water per geproduceerde hectoliter bier. Van 5,03 hectoliter water in 2007 is het inmiddels al teruggebracht tot 4,3 hectoliter in 2009. Als het lukt dan is deze gigabrouwer de meest waterefficiënte bierbrouwer van de wereld. Wat ik dan niet begrijp is hoe het kan dat brouwerijen in de V.S. en Duitsland al hebben bewezen dat het met 3,09 hectoliter water 1 hectoliter bier kan produceren. Dan zijn ze toch niet de meest waterefficiënte bierbrouwer meer?

Als ik dit lees en diverse bronnen na ga begrijp ik eigenlijk niet dat er nog zo weinig aandacht voor is aangezien water toch veruit het grootste onderdeel van bier is. Zonder water toch echt geen bier. Dan kan je nog zo’n goed gist hebben of prachtige ingrediënten. Een goed initiatief dus om het waterverbruik terug te brengen. De gigabrouwer bespaart hiermee 30% op het waterverbruik. Overigens bespaart Gulpener nu al 20%. Dus hoe nieuw is dit? Als iedere brouwerij hierop focust kunnen we zeker weten langer genieten van heerlijk bier.

Lees ook:Milieudoelstellingen AB InBev voor komende vijf jaar
Lees ook:Personeel AB InBev zet zich in voor water
Lees ook:Groeit AB InBev ook in duurzaam brouwen?
Lees ook:InBev Nederland verlaagt waterverbruik met 11%
Lees ook:Water grote zorg voor brouwerijen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.