Kees Beerepoot tipte mij over het bericht dat in Chicago veel aan de hand is op biergebied. Een ware bieroorlog is daar aan hand tussen de grote bierconcerns en de ambachtelijke bierbrouwers. Volgens deze laatste partij gaan omkooppraktijken ten koste van hun markt. Bierconcerns als AB InBev en SABMiller en bierdistributeur Chicago Beverage Systems zouden café’s tapinstallaties, gratis bier en ander equipment aanbieden in ruil voor een tapplaats. Uiteraard is dit tegen de wettelijke regels in. Beide biergiganten ontkennen dat dit gebeurt.
Volgens hen en ook Chicago Beverage Systems LLC is het geen eerlijke manier van de ambachtelijke brouwers om de biergiganten op deze manier een hak te zetten. De vele voor- en tegenstanders geven een toelichting. De kleinere bierdistributeurs en brouwers kunnen gewoonweg geen cash toegeven of bier gratis leveren. Volgens hen houden café’s direct de hand op als je het bier bij een café wilt gaan verkopen. Iets dat zij niet kunnen bieden waardoor ze buiten spel worden gezet.
Een gecompliceerde zaak aangezien er voor de klikspanen veel op het spel staat. Als iemand zijn mond open zou trekken dan komt de medewerker in geen enkele horecagelegenheid meer aan de slag. Feit is dat de prijs van het bier in Chicago een van de laagste is van Amerika. Het ‘pay-to-play- principe verziekt de markt volgens de ambachtelijke bierbrouwers. Waar rook is, is vuur. Ik ben eigenlijk erg benieuwd hoe dit in Nederland gaat. Niet dat iemand hierover op dit blog het e.e.a. uit de doeken gaat doen. Toch is het eigenlijk een beetje hetzelfde principe als bij de snoepreisjes in de zorg. Daar krijgen specialisten ook allerlei dingen betaald als ze het medicijn maar voorschrijven.
Het is en blijft zonde aangezien je de normale marktwerking door dit soort praktijken echt in de weg staat!
Lees ook:Bierviltje krijgt nieuwe functie
Lees ook:Bier verovert een plaats in Italië
Lees ook:Onderhandelingen over herstructurering AB InBev hervat
Lees ook:Pilsbrouwers stappen in speciaalbier
Lees ook:Mexicaanse ambachtelijke brouwers vechten voor bestaansrecht
en dan vraagtr ezen mens zich af wat er slecht is aan een meer door de overheid gestuurde of gecontroleerde economie, het zou in elk geval dit soort maffia praktijken uit de wereld helpen
Goh, lijkt een beetje op Nederland. Alhoewel ze hier niet hoeven vechten voor een tapplaats daar de horeca in handen is van die grote brouwerijen. Neemt niet weg dat hierdoor kleine brouwerijen lastig een tappunt kunnen verkrijgen, zelfs een plekje in de koelkast is soms al lastig. Aan de andere kant: zonder de inbreng van die grote brouwerijen zou er wellicht een stuk minder horeca zijn.