‘De biersector op weg naar 2020′

Gisteren, 19 januari, is in het circus theater in Scheveningen afscheid genomen van de directeur van Nederlandse Brouwers, Jack Verhoek. Tegelijkertijd vond een mini symposium plaats met als thema ‘De biersector op weg naar 2020′. Drie prominente sprekers namelijk Hans Hoogeveen – Directeur Generaal ministerie EL&I, Rinus van Schendelen – Faculteit Sociale Wetenschappen Erasmus Universiteit Rotterdam en Vera Dalm – Directeur Milieu Sociaal gaven hun visie op de toekomst van de brouwerijsector. Daarnaast werden ook weer even wat cijfers opgelepeld over de bierbranche. Altijd interessant! Foto: v.l.n.r. Jack Verhoek, Hans Wiegel, Cees-Jan Adema!

De biersector in Nederland zorgt bij de overheid voor € 1,3 miljard in de schatkist, 50% van iedere bier gaat aan accijns naar de overheid. De branche geeft werk aan 7000 mensen, wordt 25 miljoen hl gebrouwen en 80% van het bier zit in hervulbare verpakkingen. Het watergebruik is met 75% naar beneden gegaan en er heeft een energiereductie plaatsgevonden van 30%.

Nederland zit in de top 10 van duurzaamste landen ter wereld en is met 60% grootste exporteur ter wereld. De bierbrouwers mogen trots zijn op de duurzame positie alhoewel er ook al werd gesproken over het streven naar een top drie positie. Hans Hoogeveen, Directeur Generaal ministerie EL&I: ” Brouwers moeten blijven investeren in ondernemerschap (kennis en innovatie) en het gezicht blijven richten op de maatschappij”.

Verder werd aangegeven door Rinus van Schendelen dat brouwerijen zich breder zouden moeten maken door meer bondgenoten te zoeken in andere sectoren, bijvoorbeeld met de World Health organisatie. Verder wordt Brussel steeds belangrijker en politiek Den Haag onbelangrijker. De wetgeving ligt in Brussel. Brouwers moeten meer anticiperen op en hun organisatie aanpassen aan het Brusselse speelveld. Ze zijn nu vooral het uitvoeringsloket van Brussel. “De Belgische brouwers zitten net iets dichter op het papier waar de handtekeningen gezet worden”, aldus Van Schendelen.

Vera Dalm, Directeur Milieu Centraal, gaf in een presentatie aan dat biologische voeding toekomst heeft. Daar geloof ik in. Door het milieu Centraal is onderzoek gedaan naar de consumenten die bereid zijn om duurzaam in te kopen. Volgens haar zou 60% bereid zijn duurzame producten te kopen. Interessante cijfers zijn ook die van het ING onderzoek, klik hier.

Bij milieu Centraal zijn heel veel organisaties aangesloten echter nog geen enkele bierbrouwer. Daar liggen nog kansen dus. Zeker ook in de informatievoorziening richting de consument, bier is namelijk een heel duurzaam product en heeft een lage footprint. Alleen brood zou milieuvriendelijker zijn.

Cees-Jan Adema is de nieuwe directeur van Nederlandse Brouwers neemt de adviezen van de sprekers ter harte voor de plannen van de toekomst. Het was in het Circustheater ongelooflijk druk. Circa 70 brouwerijen waren aanwezig, dat geeft maar weer aan hoeveel werk Jack Verhoek heeft verzet en op welke positieve manier hij die deed. Met name om de aandacht die hij gaf aan de leden van Nederlandse brouwers en de kleinere brouwerijen werd hij geroemd. Ik denk dat ik het namens iedereen kan zeggen, Jack: “Bedankt voor de mooie samenwerking en de vele resultaten die bereikt zijn!”

Lees ook:Bockbierafzet in tien jaar tijd verdubbeld
Lees ook:Cees-Jan Adema nieuwe directeur Nederlandse Brouwers
Lees ook:Naamswijziging CBK in Nederlandse Brouwers
Lees ook:In gesprek met de directeur van Nederlandse Brouwers
Lees ook:Vervuilde marktcijfers bierverkoop

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.