Onderzoekers van de Technische Universiteit München hebben bierflesjes tien jaar bewaard en deze vergeleken met vers bier. Hierdoor hebben wetenschappers ontdekt welke stoffen en verbindingen voor de nare nasmaak zorgen als bier langer bewaard wordt. Deze ontdekking resulteert in nieuwe methodes om bier langer houdbaar te maken.
De zuren in het bier, die in de hop zitten, veranderen van samenstelling waardoor een onaangename bittere nasmaak ontstaat. Dit is niet nieuw en al lang bekend. Wat het natuurlijk interessant maakt is dat ze nu de exacte wetenschappelijke chemische verbindingen hebben ontdekt die de afbreuk van het bier veroorzaken. De oplossing is gelegen in een minder zuur bier maken met een hogere PH-waarde. Voor wie ook de technische uitleg wil weten… lees gerust verder.
De trans-iso-alfazuren in het bier zorgen er op den duur voor dat chemische stoffen onstaan die een nare smaak aan het bier geven. De oplossing was minder zuur bier brouwen met een hogere PH-waarde. De zuurtegraad (PH-waarde) had namelijk een stimulerend effect op die trans-iso-alfazuren. Dus een lagere zuurtegraad zorgde voor weinig tot geen verandering in de smaak van het bier. Het koel bewaren, wat geen verrassing is, zorgen er bovendien voor dat het bier ook langer op smaak blijft.
Bron: BBC en De Telegraaf
Lees ook:Bieroloog opleiding: avond 3
Lees ook:Bier proeven: Witte Roos
Lees ook:Bier proeven: Liefmans Goudenband
Lees ook:Bieroloog opleiding: avond 7
Lees ook:Bier proeven moet je trainen
Correctie: lagere zuurtegraad = hogere Ph-waarde.
Dank!