Onderzoek maakt bier langer houdbaar

Onderzoekers van de Technische Universiteit München hebben bierflesjes tien jaar bewaard en deze vergeleken met vers bier. Hierdoor hebben wetenschappers ontdekt welke stoffen en verbindingen voor de nare nasmaak zorgen als bier langer bewaard wordt. Deze ontdekking resulteert in nieuwe methodes om bier langer houdbaar te maken.

De zuren in het bier, die in de hop zitten, veranderen van samenstelling waardoor een onaangename bittere nasmaak ontstaat. Dit is niet nieuw en al lang bekend. Wat het natuurlijk interessant maakt is dat ze nu de exacte wetenschappelijke chemische verbindingen hebben ontdekt die de afbreuk van het bier veroorzaken. De oplossing is gelegen in een minder zuur bier maken met een hogere PH-waarde. Voor wie ook de technische uitleg wil weten… lees gerust verder.

De trans-iso-alfazuren in het bier zorgen er op den duur voor dat chemische stoffen onstaan die een nare smaak aan het bier geven. De oplossing was minder zuur bier brouwen met een hogere PH-waarde. De zuurtegraad (PH-waarde) had namelijk een stimulerend effect op die trans-iso-alfazuren. Dus een lagere zuurtegraad zorgde voor weinig tot geen verandering in de smaak van het bier. Het koel bewaren, wat geen verrassing is, zorgen er bovendien voor dat het bier ook langer op smaak blijft.

Bron: BBC en De Telegraaf

Lees ook:Bieroloog opleiding: avond 3
Lees ook:Bier proeven: Witte Roos
Lees ook:Bier proeven: Liefmans Goudenband
Lees ook:Bieroloog opleiding: avond 7
Lees ook:Bier proeven moet je trainen

2 reacties op “Onderzoek maakt bier langer houdbaar

  1. Frans Ruiter

    Correctie: lagere zuurtegraad = hogere Ph-waarde.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Fiona de Lange

      Dank!

        /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.