Sancti Adalberti werd Francesconer

Frans Ruiter, bekend van De Bierverbinding en PINT Regio Noord-Holland, schreef eerder al diverse malen over de lancering van het nieuwe witbier Sancti Adalberti. Onlangs werd deze met veel succes gelanceerd in Egmond aan Zee. Bier brouwen is een natuurlijk proces waardoor een mooi bier er net iets anders uit kan komen te zien dan gedacht. Peter Lassooy, de ondernemer achter Sancti Adalberti, wilde een echt witbier. Hij vroeg Frans om het recept te maken en mee te brouwen aan dit bier. 

De insteek was een Weizen met een echte eigen identiteit. Het recept bevatte 50% tarwemout en daarnaast pilsmout, Münchenermout en caramout  120. Het is een 3-granen Weizen, omdat er ook haver in is gebruikt. Verder zijn er drie hopsoorten toegevoegd. Resultaat een prachtig bier dat meer valt in de klasse Dunkel Weizen, net niet wat Lassooy in gedachte had. Het recept werd aangepast en Frans die zo achter het bier stond heeft het nu vanuit eigen titel op de markt gebracht. De naam is niet toevallig gekozen. “Francesco is mijn volledige voornaam en het is een knipoog naar het Weizenbier Franciscaner. “Ook het etiket in de vorm van een ruit leidt naar de achternaam van Frans Ruiter.

Naar mijn idee is dit gewoon geniaal bedacht! Echter waarschijnlijk blijft het bij deze ene batch van 1.000 liter. Wil je het proeven dan moet je er dus snel bij zijn. Melgers wijn en dranken en de Jopenkerk, beiden in Haarlem, verkopen het bier, evenals Drankenservice Gouda en ABC Beers te ‘s-Gravenhage (vanaf 10 juni). En op het bierfestival in Oisterwijk op 3 juli a.s. zal het ook niet ontbreken. Frans, er is toch altijd plaats voor een bier met een eigen identiteit ;-) . Wie weet brengt het enthousiasme van de bierdrinker je op andere gedachte. In ieder geval een goed idee om het op de markt te brengen, want goed bier weggooien dat druist natuurlijk in tegen het echte bierliefde gevoel.

Bron: Noordhollands Dagblad

Lees ook:Egmondse Witte gepresenteerd
Lees ook:Nieuwe Nederlandse brouwerij in Egmond-Binnen?
Lees ook:Nieuw bier in wording….
Lees ook:Bier van huurbrouwerij beter?
Lees ook:(Pre) nieuw bier Brouwerij Egmond

9 reacties op “Sancti Adalberti werd Francesconer

 1. Rob

  Gefeliciteerd, Frans. Mooi initiatief!

    /   Beantwoorden  / 
 2. Jos

  Hoi Frans,
  Gefeliciteerd, goed dat je het zo regelt, karakter en sta achter je eigen product.

  Kan je wel regelen dat er een paar flesjes richting deze regio gaan? Ik mag graag een donker weizen drinken en helemaal als deze bedoeld is als andere kleur.
  Of moeten wij hem halen?

    /   Beantwoorden  / 
  1. Frans Ruiter

   Dank je wel Jos! Tja, we hebben natuurlijk geen landelijk dekkend distributiekanaal, dus als je eens in de buurt bent….

     /   Beantwoorden  / 
 3. Cees

  Klinkt goed, zonde om bier weg te gooien inderdaad. Hoe kan het eigenlijk dat het bier te donker is geworden voor wat men wilde?

    /   Beantwoorden  / 
  1. Jos

   Het recept bevatte 50% tarwemout en daarnaast pilsmout, Münchenermout en caramout 120. Het is een 3-granen Weizen, omdat er ook haver in is gebruikt. Verder zijn er drie hopsoorten toegevoegd. Resultaat een prachtig bier dat meer valt in de klasse Dunkel Weizen.

   De receptuur, i.c.m. brouwproces.

     /   Beantwoorden  / 
   1. Cees

    Precies, de kleur kun je van tevoren inschatten. Mijn vraag is eigenlijk: Hoe kan het dan dat het bier te donker is geworden voor “wat men in gedachten had”?

      /   Beantwoorden  / 
    1. Frans Ruiter

     Cees,
     Toen het recept al doorgemaild was, zag ik dat het iets te donker zou worden (alhoewel het reuze meevalt hoor, maar het is niet echt “wit”). Op de brouwdag zelf wilde ik wat donkere mouten verwisselen met lichte, maar toen was alles al (onherkenbaar) geschroot. Tja, toen zijn we toch maar gaan brouwen.

       /   Beantwoorden  / 
     1. Cees

      Aha, dat verklaart het. Dus het is gewoon een mooie donkergouden weizen. Tja, hoe belangrijk is de kleur, als het bier gewoon goed smaakt :-)

        /  
 4. Frans Ruiter

  Het bier is sinds gisteren ook verkrijgbaar bij De Bierkoning en in ‘t Arendsnest.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.