Ultiem vrouwenbier bestaat niet

Tijdens het plaatsen van het verslag van de vrouwen netwerkbijeenkomst gaf ik het al aan. De resultaten waren bijzonder. Het maakt helemaal duidelijk dat er geen ultiem vrouwenbier bestaat en dat dit zeker geen zoet bier is. Overigens heeft een mooie uitleg absoluut geen invloed gehad op het resultaat. Ik kon oprecht zeggen dat Annick de Splenter van het Gruut Bier het mooiste verhaal had. Uiteraard hadden we om invloed op dit vlak te voorkomen vooraf gevraagd om de resultaten in te vullen.  

Vrouwen willen een diversiteit aan smaken en drinken dus geen bier omdat het bitter is. In een proeverij zijn zes zeer uiteenlopende bieren blind aan ondernemende dames voorgezet. Het gemiddelde laagste cijfer is een 5,9 voor een pilstype en dubbel bier en het hoogste cijfer een 6,9 voor een tripel. Aanvullende smaakvarianten waren van extreem bitter, zoet, zuur tot kruidig en een combinatie van deze smaken.

75% van de ondervraagde vrouwen was bekend met bier en dronk het minimaal 1 keer per week. 25% van de vrouwen dronken geen bier waarbij ze als belangrijkste redenen aanvoerden dat je er dik van zou worden, het te bitter is en dat er in de omgeving geen bier gedronken werd. Dit werd nog voordat de proeverij begon gevraagd. In totaal verraste 60% van de dames de diversiteit aan biersmaken en is bij bijna 50% van de ondervraagden de perceptie over bier geheel of gedeeltelijk veranderd na deze bijeenkomst. In de toekomst zal 82% van de vrouwen bier drinken en maar liefst ruim 90% van de respondenten andere vrouwen ook aanraden om bier te gaan drinken. 6% zegt dit misschien te gaan doen.

Brouwerijen doen zichzelf te kort
Brouwerijen doen zichzelf te kort door zich alleen met zoet bier op de vrouw te richten. Ondernemende vrouwen zoeken variatie. Het puntenverschil tussen de laagste en de hoogste is zo minimaal waaruit dus blijkt dat vrouwen smaakvariatie willen. De voorkeur ligt dus absoluut niet alleen bij zoet. Sterker nog het meest extreem bittere bier kwam als derde uit de bus met een 6,5. Op marketinggebied is er dus werk aan de winkel. Zeker ook omdat blijkt dat de helft van de niet-bierdrinkende vrouwen in de toekomst wel bier gaan drinken. Deze uitkomsten bevestigen voor mij, naast mijn passie voor bier, precies de redenen waarom ik deze bijeenkomsten organiseer.

Naar smaak vragen vanachter de computer via een enquête is gewoon niet betrouwbaar en verandert niets. Daardoor ontstaan dus vooroordelen en vindt biermarketing totaal op de verkeerde manier plaats. In de toekomst gaan hoe dan ook via www.bierenvrouw.nl meer van deze vrouwen netwerkbijeenkomsten volgen!”

De uitslag
De proeverij is onafhankelijk en niet gelieerd aan een biermerk. Tijdens de proeverij werden de vrouwen pas achteraf na het invullen van de bevindingen geïnformeerd over het biertype en biermerk. Zo kon vooraf geen enkele beïnvloeding ontstaan. De resultaten zijn als volgt: Tripel bier 6,9 (Jopen Trinitas Tripel), Dunkle Weizen bier 6,7 (Texelse Skuumkoppe), Amerikaanse India Pale Ale 6,5 (Raging Bitch), Fruitbier 6,2 (Mongozo Mango) en het pilstype (La Trappe Puur) en dubbel bier zonder hop (Gruut Brune) sluiten met een 5,9 de rij.   

Drankgebruik
Naast bier zijn de meest gedronken andere dranken wijn (41%), gedistilleerd (10%), cocktails (8%) en cider (7%). Van alle niet-bierdrinkende vrouwen drinkt 91% wijn. Verder blijkt dat 28% wel van speciale bieren houdt maar niet van pils en meer dan de helft (51%) van de vrouwen drinkt pils en speciale bieren.

Mooie stof tot nadenken lijkt me zo!

Lees ook:Opvallend in de bierhoek
Lees ook:De Graal Tripel: zwaar blond bier
Lees ook:Hoeksch Tripel: Verrassend goed!
Lees ook:Hertenheer: smaakvol bitter blond bier
Lees ook:Bier- en kaascombinatie 2

5 reacties op “Ultiem vrouwenbier bestaat niet

 1. bAVkito

  Ultiem mannenbier bestaat WEL :p

  het begint met BAV, en eindigt op ARIA.

    /   Beantwoorden  / 
  1. bAVkito

   Maar niemand zegt dat vrouwen Bavaria ook niet in hun hart kunnen sluiten—trouwens dit gebeurt al.

     /   Beantwoorden  / 
 2. Eugene

  Bestaat er dan wel een ultiem mannenbier? Velen beoefenen een sport zoals voetbal, dan wel actief dan wel achter de buis. Het belangrijkste hierbij is wel de verhitte discussies en de derde helft. Met in het algemeen een pilsener. Welk merk?
  Een Qudrupel wordt ook niet altijd gedronken in de volle zon. Een knapperig haardvuurtje kan wonderen doen.
  De legitimiteit hangt dus af van de beleving.
  Ook diverse mannen lusten best wel eens (of altijd) een zoet biertje.
  Interessanter zijn de volgende vragen:
  Van de 25% van de vrouwen (bovenstaand artikel) gaan eventueel wel bier drinken na deze oefening? En naar welk bier gaat hun voorkeur uit binnen deze groep?
  De hoeveelheid verorberde bieren in m.n. de Westerse landen is al tijden dalende. Hoe komt dit? Vaak geeft men een totaal hoeveelheid bier. Een differentiatie naar leeftijd zou misschien voor de biermarketeers handiger zijn. Is de verkoop van het zoete alco-pops niet explosief gestegen (en weer dalende)?
  Zoet (en ander smaken) is dus niet alleen gerelateerd aan geslacht. Maar ook aan leeftijd en beleving. En zeer zeker ook aan andere factoren.
  Interessant onderwerp. Dus !!!

    /   Beantwoorden  / 
  1. Fred Schiphorst

   In de PINT nieuws 184 staat een artikel van de hand van Nico Lammers met daarin wat resultaten van een enquête onder 1600 Nederlanders. Daaruit blijkt bijvoorbeeld dat mannen in overgrote meerderheid kiezen voor Pilsener en dat de vrouwen die bier drinken (wijn is bij velen nog steeds favoriet) vaak kiezen voor een ander biertje. dat kan ook witbier of rosé zijn. of Pilsener daarmee het ultieme mannenbier is weet ik niet, maar ik kan me wel voorstellen dat de pilsbrouwerijen hun pijlen in eerste instantie op mannen richten. daar zit blijkbaar hun doelgroep. geld uitgeven aan een groep mensen die je product toch niet zien zitten is voro een commercieel bedrijf niet echt handig.
   Wat leeftijd betreft: voor mannen is dat niet gespecificeerd in het artikel, maar bij vrouwen geldt: hoe jonger, hoe hoger het percentage dat bier drinkt. Nico concudeert daaruit dat vrouwen op latere leeftijd stoppen met bier drinken. Het kan echter ook zijn dat de huidige generatie eer in bier ziet dan vorige generaties en dat dit blijvend is. daar zal periodiek vervolgonderzoek voor nodig zijn.
   Het artikel staat overigens op pagina 24 en verder.

     /   Beantwoorden  / 
  2. Fiona de Lange

   Niet alle resultaten zijn uiteraard beschreven. We bewaren ook nog iets voor later. Van die 25% gaat de helft nu ook bier drinken en de smaakvoorkeur, daarom is er geen ultiem vrouwenbier, is verschillend. De één wil zoet, de ander bitter etc. Verder bleek uit de reacties dat vrouwen pils te saai vinden van smaak. Dit zou ook verder onderzocht moet worden. Interessant was wel dat ze liever extremer bitter hadden of een andere uitgesproken smaak. Blijkbaar zoeken vrouwen toch iets aparts… Voor de duidelijkheid, ik vind dat er geen mannenbier of vrouwenbier moet zijn. Ik hoop hiermee ook te bereiken dat er vanuit brouwerijen steeds de link wordt gelegd tussen zoet bier en vrouw….

     /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.