Rochefort 10 met de kaas Bleu d’Auvergne

Wat een boek over bier en kaas allemaal niet teweeg brengt. Afgelopen weekend stond ik weer in de kaaswinkel om een apart type kaas uit te zoeken. Mijn oog viel op de relatief jong blauwschimmelkaas ‘Bleu d’Auvergne’, ontwikkeld in het midden van de 19e eeuw en van oorsprong afkomstig uit de streek zo’n 40 kilometer ten westen van het Franse Clermont-Ferrand. De blauwschimmel geeft een pittige smaak af echter door de jonge zachte kaas is het ook mild. Bij thuiskomst kwam de grote vraag: welk bier zal ik hierbij proberen?

Voor mijn gevoel moest de zachte kaas, de zachte elementen in de Rochefort 10 extra naar boven halen. De blauwschimmel gaf de volle body en smaak van het bier misschien wel vleugels. Aangezien de Rochefort 10 met een alcoholpercentage van 11,3 procent geen vlak bier is moest dit bier het pittige karakter van de kaas zeker kunnen hebben.

De smaakcombinatie
En inderdaad. Na het eten van een stukje Bleu d’Auvergne gevolgd door Rochefort 10 gebeurde er iets prachtigs in mijn mond. De blauwschimmel drukte de alcoholsmaak in het bier helemaal naar achteren waardoor het zoete, zachte en volle karakter van het bier naar voren kwam. En dit werd ook nog eens met een factor twee versterkt. Een prachtige combinatie. Alhoewel ik niet zo’n liefhebber ben van blauwschimmelkaas bleef ik iedere keer weer dat stukje kaas eten omdat de smaaksensatie met de Rochefort 10 zo mooi was.

Lees ook:Bier en kaas een prachtige combinatie
Lees ook:Bierbrouwers verkopen steeds vaker kaas
Lees ook:Trappist Rochefort
Lees ook:Bier- en kaascombinatie 1
Lees ook:Week van bier- en kaascombinaties op bier.blog.nl

Eén reactie op “Rochefort 10 met de kaas Bleu d’Auvergne

  1. Wenslauw

    Hm, dit ga ik ook eens proberen, klinkt goed.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.