Hoe is het nu met…..??

De bierbranche is in ontwikkeling waardoor geregeld mensen van ‘werkplaats’ veranderen. Ik krijg geregeld de vraag: weet jij hoe het nu met….. is? Op de puntjes kan je verschillende namen invullen. Eén van deze namen die de laatste tijd vaak terugkomt is die van Wesley Aarse. Een brouwmeester in hart en nieren die een half jaar geleden brouwerij De Pelgrim in Rotterdam heeft verlaten. In een gesprek ‘Hoe is het nu met’ Wesley Aarse wordt helemaal duidelijk dat hij absoluut niet stil zit!

Wesley, wat heb je het afgelopen half jaar gedaan?
“Na mijn vertrek heb ik enkele maanden als procestechnoloog gewerkt bij een engineering bureau en nog een tijdje in de horeca achter de bar gestaan. Ondertussen was ik al, op aanvraag van enkele mensen uit de bierwereld, bezig om mijn eigen bedrijf op te zetten en mijn eigen bier te blijven produceren. Hier ben ik dus tegelijkertijd mee begonnen. Ik heb inmiddels twee bieren uitgebracht op eigen naam: Provenier bier, een amberkleurig bier van 5% alcohol wat ik het gehele jaar door produceer. Speciaal voor het herfstseizoen heb ik ook Provenier dubbelbock uitgebracht, een bockbier met 7,8% alcohol. In het voorjaar van 2013 staat de Provenier dubbel lam gepland, de eerste dubbele lentebock van Nederland, ook met 7,8% alcohol.”

Het bier heet Provenier, waar komt de naam vandaan?
“Provenier is de naam die vroeger werd gebruikt door Henk Post, hij had biercafés in Schiedam en in Delfshaven (tapperij het Weeshuis en tapperij vanouds ‘t Kraantje, www.biertapperij.nl) en probeerde ook een eigen brouwerij op te starten: de Schiedamsche bierbrouwerij. Hij had hiervoor al 2 bieren, Schiedamsch Provenier en Schiedamsche dubbelbock. Deze brouwerij is echter nooit van de grond gekomen en de productie van deze bieren is zo’n 12 jaar geleden gestopt. Sinds een jaar worden de bieren weer door mij gebrouwen in overleg met de nieuwe eigenaar van de eerdergenoemde cafés natuurlijk! Ook hebben we er een nieuw bier aan toegevoegd, de dubbel lam.”

En wat een provenier is….. “een oud woord. Vroeger bestonden er proveniershuizen, een soort bejaardenhuizen. Mensen konden zich tegen een bepaald bedrag, vaak zat er ook 1 of meerdere vaten bier in dit bedrag, inkopen in zo’n huis voor de rest van hun leven. Zij kregen dan dagelijks te eten, drinken en een slaapplaats. Iemand in zo’n huis heet dus een provenier.”

Technologische ondersteuning
“Naast het maken en verkopen van deze eigen bieren ben ik dus ook bezig om brouwerijen te helpen met technologische ondersteuning, dit sluit zeer goed aan bij mijn achtergrond als Levensmiddelen technoloog. Hier wil ik me ook meer op gaan richten want er zijn in Nederland genoeg brouwerijen die zo nu en dan problemen hebben. Daarnaast zijn er zeker ook verbeteringen aan te brengen in de brouwprocessen waardoor meer efficiency en rendement behaald kan worden. Momenteel ben ik vooral bezig met het op orde brengen van de brouwerij bij het brouwcafé in Scheveningen.”

Het leukste bier om te brouwen vind ik…. ? “Er bestaat geen leukste bier, ik vind het wel altijd een enorme uitdaging om nieuwe bieren te ontwikkelen. Daarnaast stort ik me graag op de moeilijkere en klassieke stijlen zoals een ondergistend bockbier of een echt Britse best bitter.”

Wat was de grootste uitdaging in het brouwersvak tot nu toe?
“Het ontwikkelen van een echt Düsseldorfer alt-bier, dit heeft in totaal 2 jaar geduurd voor ik tevreden was en klaar met fine-tunen. Daarnaast heb ik ook een grote uitdaging gehad aan het brouwen bij de Pelgrim toen ik daar begon. Er was heel wat achterstallig onderhoud wat ik moest inhalen terwijl ik ook bier moest leveren. Dit heeft in het begin af en toe heel wat moeite gekost, maar is altijd goed gegaan.”

Het leukste aan mijn vak is…?
De afwisseling, altijd weer nieuwe producten ontwikkelen. Daarnaast vind ik het heel fijn om in een horeca brouwerij te werken, dan kan ik de gasten zien genieten van mijn bier, dat geeft veel voldoening. Natuurlijk is het ook stoer om op zaterdagavond met vrienden mijn eigen bier te kunnen drinken in het café, haha,” aldus Wesley Aarse!

Wat een enthousiasme! En voordat ik mails krijg met de vraag heb je het e-mailadres van Wesley? Je kunt hem bereiken via: [email protected]

Lees ook:Van Prins Pils tot Koning Speciaalbier
Lees ook:Collaboration Brew Ramses en De Prael
Lees ook:Bierproef: Klavervier blond hoppenbier
Lees ook:De Molen brouwt vast assortiment in nieuwe brouwerij
Lees ook:Even voorstellen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.