Redding van de microbrouwerij?

kelderEr komt heel wat bij kijken als je de overstap maakt van een hobbybrouwer naar een professioneel brouwer. Op het moment dat je niet alleen bier meer brouwt voor familie, vrienden en kennissen en het bier op de markt gaat verkopen, weggeven of ruilen valt het onder het economisch verkeer. Dit betekent dat je op dat moment concurreert met andere brouwerijen en dus net als zij aan dezelfde eisen moet voldoen. De officiële wetgeving gaat al van kracht als je buiten je huis het bier ‘weggeeft’ of kleinschalig het bier verkoopt. In Minnesota, Amerika kost deze wetgeving veel microbrouwerijen het ‘leven’. Om de huisbrouwerijen meer kans te geven worden richtlijnen nu mogelijk versoepeld zodat ook in kelders kan worden gebrouwen.  

Op het moment dat je professioneel gaat brouwen dien je accijnzen af te dragen, heb je vergunningen nodig en dien je je tijdens het brouwen aan wetten en eisen te voldoen. Dit betekent, rekening houden met de warenwet, de benodigde vergunningen voor brouwlocaties, de bierverordening en de reclamecode voor alcoholhoudende dranken. Verder dient uiteraard een juiste accijnsafdracht voldaan te worden en is een goede administratie essentieel. Alle laatste informatie is te vinden onder http://www.douane.nl/.

Enerzijds geeft versoepeling van deze eisen de microbrouwerijen wel een kans anderzijds wordt hiermee de marktwerking wel ‘verpest’. Zo schreef ik zojuist over de nieuwe brouwer Pirlot. Hij is twee jaar bezig geweest met het verkrijgen van de juiste vergunningen. Het zou toch niet eerlijk zijn als ze morgen de vergunning wetgeving versoepelen? Heeft Pirlot ineens morgen een nieuwe concurrent. Uiteindelijk kan de microbrouwer bij de andere brouwer om de hoek handel weghalen.

Bovendien werk je hiermee een groot kwaliteitsprobleem in de hand. De kans bestaat dat de biermarkt en die andere net iets grotere brouwer om de hoek door slecht bier van de buurman die in de kelder brouwt imagoschade oploopt. Het einde is toch zoek als deze wetgeving versoepeld wordt. Op den duur is hier helemaal niemand bij gebaad, toch?

Lees ook:Nieuwe brouwerij in oprichting: Brouwerij Pirlot
Lees ook:Een droom gaat in vervulling
Lees ook:Lokale brouwerijen in Engeland doen het goed!
Lees ook:Amsterdam sluit twee biercafés Gollem
Lees ook:Bierverordening?

0 reacties op “Redding van de microbrouwerij?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.