Opvallend in de bierhoek!

vreemdDagelijks zijn er heel veel zaken die mij in bierland opvallen. Van hele kleine bijna luttele zaken tot eigenlijk behoorlijke ingrijpende voor mij bijna niet te verklaren ontwikkelingen in de biermarkt. Door er samen met elkaar over te praten, lees bloggen en discussiëren, kunnen we met elkaar opvallende zaken aan de kaak stellen. Ik wil danook iedere week iets schrijven over wat mij is opgevallen en vooral ook iedereen uitnodigen om hierop te reageren! En breng je eigen ideeën vooral ook naar voren! Je kunt ze mij ook mailen via [email protected]!  

Deze week sprak ik iemand die mij aan het denken heeft gezet. Hoe is het namelijk mogelijk dat als je in Nederland op een terras een ander bier wilt dan pils er eigenlijk bijna alleen maar Belgische speciaalbieren op de kaart staan? Waar gaat ‘t heen met de Nederlandse speciaalbieren?

Waarom worden deze niet veel groter en breder op de kaart gezet? We zijn toch een mooi bierland die ons niet zomaar van de kaart laat vegen? Jupiler steunt het Nederlands elftal, het merendeel aan speciaalbier op de kaart van het café is Belgisch. Hoe kan dit nu? Dit mogen we ons niet laten gebeuren. We moeten de eerste stap zetten om minimaal in de provincie alle speciaalbieren uit die regio op de kaart van de horeca te hebben staan. Ideeën. Ik heb ze zeker!

Lees ook:De beste Amerikaanse bieren voor vandaag
Lees ook:Waarom is bier zo duur?
Lees ook:Texelse Skuumkoppe wint terrein op vaste land
Lees ook:‘Nederland geen bierland van Europa’
Lees ook:Bieractie top drie week 11

13 reacties op “Opvallend in de bierhoek!

  1. Rick Kempen

    Het zou, in z’n algemeenheid, geen kwaad kunnen als consumenten wat avontuurlijker worden (dus niet alleen de gevestigde orde en de reclame volgen)en zich bekommeren om kwaliteit.
    Om te streven om ‘lokaal’ bier te bevoordelen boven bier ‘van buiten’ vind ik niet persé een goed idee – zou kwaliteit niet leidend(er) moeten zijn? Ik bedoel, leuk, een lokaal bier, maar als het niet te hachelen is heb ik liever Belgisch!
    Ik ben er zeker voor om goede streekproducten te promoten, maar let wel op het niet onbelangrijke bijvoeglijke naamwoord dat daar aan vooraf ging.
    Dus, brouwende Nederlanders: geef ons eerst maar eens meer kwaliteit (en originaliteit en verscheidenheid), dan kunnen we eens kijken of we ze verder gaan steunen!

      /   Beantwoorden  / 
    1. Fiona de Lange

      Uiteraard kwaliteit staat voorop. Toch zijn er mooie ‘regionale’/lokale brouwers in veel provincies. En die zie je niet overal met hun bier terug! Neem nu Brouwerij de Molen en Alphen. Ligt dichtbij elkaar… Of De Prael en Jopen Bier in Amsterdam. Waarom zien we dat niet in veel meer cafés en lokale/regionale horeca terug?

        /   Beantwoorden  / 
  2. Rick Kempen

    Daar heb je helemaal gelijk in – maar dan heb je het over kwalitatief uitmuntende bieren. Er zijn er meer. Ik wilde alleen maar zeggen dat lokaal prima is, en er zeker voor gekozen moet worden – maar niet tegen elke prijs. Zeker niet lokaal boven slechte kwaliteit stellen.
    Dat wou ik even kwijt.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Fiona de Lange

      Yessss! Helemaal met je eens ;-) .

        /   Beantwoorden  / 
      1. Greet Zuurbier

        O wat zijn jullie het weer lekker eens met elkaar, lijkt wel een tweeling. Waarom zie je dat Christoffel eigenlijk niet in Roermond? En zelfs Gulpener bier is niet de meest verkochte in Gulpen hoor! Waarom moet het zo lokaal zijn?

          /   Beantwoorden  / 
        1. Fiona de Lange

          Dat waren we niet ;-) . Precies dat probeer ik nu net te zeggen…. Waarom ver weg als we ook dichtbij kunnen beginnen? Trouwe klanten heb je bij de melkboer om de hoek…. Ook nog beter voor het milieu.

            /   Beantwoorden  / 
    2. Simon B.

      Ik dacht even uit je woorden op te maken dat import belangrijker was dan de verkoop van Nederlandse bieren, maar je hebt je redelijk herstelt.

        /   Beantwoorden  / 
      1. Rick Kempen

        Ik begrijp even niet hoe je op die gedachte kwam, ik heb mijn stukje drie keer nagelezen, maar snap het niet. Ik vind kwaliteit een belangrijker keuze criterium dan herkomst – zo?

          /   Beantwoorden  / 
  3. MaartenMK

    het is ook jammer dat lokale bieren lastiger verkrijgbaar zijn. Vaak moet je naar de de gal en gal/mitra of bierspeciaalzaak om lokaal bier te kunnen kopen. Op Texel ben ik wel texels bier tegen gekomen in de supermarkt maar verder vrij weinig. In de ah in limburg was bijvoorbeeld geen lindeboom te koop terwijl dat toch echt uit die regio komt. Alleen de vaste merken als bavaria en gulpener waren er te vinden. Denk dat mensen idd zoals Fiona zegt zich teveel vasthouden aan de bekende merken.

      /   Beantwoorden  / 
  4. Aad

    Het ligt meestal aan de afzet kanalen, een kleine brouwer moet zijn bier meestal zelf wegbrengen, dus houd het lekker dicht bij huis. alleen brouwerijen diewat meer willen hebbeen zich ingekocht bij verschillende organisaties

      /   Beantwoorden  / 
    1. michel ordeman

      Ik denk dat het probleem niet is dat de Nederlande speciaalbier brouwers klein willen blijven. ik denk dat veel inkopers niet verder kijken dan de Supermarkt top 50 en daar bij blijven. Daarnaast is het Nederlands zijn bij veel inkopers een reden om te zeggen: “dat kunnen we rond stad X verkopen, maar daarbuiten niet” terwijl een Belgisch bier uit gehucht “Hobbelgem” in heel Nederland wordt ingezet.

        /   Beantwoorden  / 
      1. Jan L

        Goed bier nochtans, dat Oud Hobbelgems, mooi zuurtje ook.

          /   Beantwoorden  / 
  5. Rick Kempen

    Denk je dat werkelijk?
    Voor wat betreft de visie van veel inkopers deel ik grotendeels je mening, maar dat men lokaal alleen lokaal verkoopt – dat is overigens wel wat Fiona promoot – daar merk ik niets van. Als ze dàt dan tenminste deden….

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.