Dry hopping de nieuwe hype?

De techniek van Dry Hopping bestaat natuurlijk al heel lang en is niet nieuw. Zo ligt dit aan de basis van veel Pale Ales en IPA’s. Wel is duidelijk zichtbaar dat steeds meer brouwerijen een nieuw of tijdelijk bier op de markt brengen gebaseerd op dry hopping. Waarschijnlijk speelt de hype rondom de Duvel Tripel Hop daarin ook mee aangezien hier ook de dry hopping techniek is gebruikt. Heel veel bierdrinkers zullen wellicht denken dry hopping? Het is heel eenvoudig uit te leggen en ook zichtbaar via een video hieronder.

Normaal gesproken wordt de hop meegekookt bij het brouwen van bier. Bij Dry hopping ook wel drooghoppen wordt de hop of extra hop toegevoegd aan de wort (gekookte basisingrediënten van bier zonder de gist) van het bier na het kookproces of tijdens de afkoelingsperiode. Deze techniek zorgt voor een sterke hopgeur en bitterheid in het bier.

De snelheid waarmee ‘hypes’ tegenwoordig de biermarkt bestormen gaan steeds sneller. De Oak Aged is inmiddels wellicht alweer wat achterhaald en daarvoor was het de Vintage. Volgens mij zetten dit soort trends vooral zolen aan de dijk bij de brouwers die ermee begonnen zijn. En dan ook op beperkte schaal aangezien het meer het neusje van de zalm is voor de bierliefhebber en niet zozeer voor het grote bierpubliek.

Nu is natuurlijk de vraag wat wordt de volgende ‘hype’? Diegene die hieronder in de vorm van een reactie de hype als eerste benoemd kan een leuke attentie tegemoet zien! Zelf heb ik wel een aantal ideeën van ontwikkelingen die ik in andere werelddelen langzaam zie opkomen. Dus laat je fantastisch spreken! Overigens spreken we van een ‘hype’ als meerdere brouwerijen elkaar volgen.

Een film met de dry hopping methode:

Lees ook:Struise Brouwers introduceert nieuw bier
Lees ook:Welke smaak wil jij meer in bier in 2013?
Lees ook:Trappisten roepen op minder bier te kopen
Lees ook:Biercocktails nu wel een hype?
Lees ook:Biologisch bier niet gewoon een hype?

18 reacties op “Dry hopping de nieuwe hype?

  1. @Eijkb

    Was de Stout hype al overgewaaid?

    Bij Oak Aged kan je niet van een hype spreken daar dit een meerjarig proces is. Wellicht bedoel je dat meerdere brouwerijen aankondigen bieren op eikenhouten vaten gaan bewaren.

    Heel veel dry gehopte bieren zie ik overigens niet per direct verschijnen in de schappen. De Duvel Triple Hop is natuurlijk een prachtig initiatief, vooral met dié verpakking in dié fles.

    In ieder geval, als de Stout hype al is overgewaaid zal het wel de Pale Ale worden, of zelfs de Dutch Pale Ale. In ieder geval Nederlandse (speciaal)bieren in het algemeen en veel aandacht voor de microbrouwerijen van Nederland in het bijzonder.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Fiona de Lange

      oak aged hoeft niet per definitie een meerjarenplan te zijn. Kijk maar naar alle oak aged bieren van La Trappe. Er zijn er toch al heel wat verschenen inmiddels. De stoute hype, dat is een goede… en inderdaad zoals ik al aangaf de dry hop bieren zijn net als de Oak aged bieren meer voor de liefhebbers..

        /   Beantwoorden  / 
      1. lowieke

        Ehh Fiona, dat is nogal snel geschreven mischien maar alle van de tot nu toe verschenen Oak aged batches die de Koningshoeven verlaten hebben, hebben toch ruim een jaar in barriques gerijpt. Inclusief brouw, gist en lagering en na de rijping in barriques nog de nagisting op fles bevind het OA zich gemiddeld eerder 1,5 jaar op de brouwerij dus zo snel gaat dat allemaal niet bij Koningshoeven!
        Daarnaast denk ik dat Amerika voorloopt op Europa wat betreft “biermode”. Als dit zo is staat ons nog wat te wachten want ik kan je garanderen als regelmatige US bezoeker dat barrelaging daar nog steeds aan populariteit groeit en vele malen groter is als hier.

          /   Beantwoorden  / 
  2. Erik Bouman

    Zoals Fiona het beschrijft is het volgens mij ‘late hopping’.
    Het proces van Dry-hopping is (volgens mij dan) het toevoegen van de droge hop tijdens het lagering/rijpings proces van het bier; dus na de hoofdgisting. Zoals bij onze American Pale Ale met Amarillo wordt gedaan. Tijdens de hoofdgisting hop toevoegen heeft geen enkele zin omdat de hop vol schuim en eiwitten komt te zitten waardoor de aroma’s niet vrijkomen.

    Bij Cask Conditoned Ales wordt vaak zelfs nog hop toegevoegd in het fust (Firkin genaamd).
    Vandaag 2 stuks hiervan bij ‘In de Wildeman’ Amsterdam afgeleverd voor de Dutch Cask Conditioned Ale dagen volgend weekend (een ESB met 100Ebu en dry hopped met Challenger zowel tijdens lagering als in t Cask; de 2e is een Dark Pale Ale een bier dat je ook niet veel tegenkomt.
    Uhh mag reclame eigenlijk ?:)

      /   Beantwoorden  / 
    1. Erik Bouman

      vergat te melden dat Dutch Cask Conditoned Ales wel een leuke hype zou kunnen zijn. Er zijn nu al 7 brouwerijen mee bezig :)

        /   Beantwoorden  / 
      1. @Eijkb

        Dat bedoelde ik met de Dutch Pale Ales, dat schreef ik naar aanleiding van dat festival. Als echte hype denk ik toch eerder aan de Stout bieren. De markt zal overigens eerst nog de gevolgen gaan merken van de opleving van IPA’s (al dan niet mét dry hopping). Daarna de Stout bieren. Maar goed, dat kan ieder moment veranderen natuurlijk. Zolang het maar niet Wieckse Witte 0% wordt ;-)

          /   Beantwoorden  / 
    2. Fiona de Lange

      Beste Erik,

      Dit bedoel ik inderdaad ook. Zover ik nu begrepen heb zijn er zelfs drie momenten van dry hopping mogelijk. En volgens de hobbybrouwers valt onder dry hopping elk moment tijdens en na de afkoelingsfase. Ik heb al diverse voorbeelden gezien en geproefd en het toevoegen van droge hop in verschillende fases geeft allemaal weer een andere smaak. En die Dutch Cask Conditoned Ales dat is een leuke!

        /   Beantwoorden  / 
    3. Jan

      Apart, de goeie man in het filmpje drooghopt een dag of zes met hoppellets in de hoofdvergisting. Ik gebruik hopbloemen en drooghop in de secundaire vergisting voor een week of twee a drie. Tja, die Amerikanen zijn hun tijd ver vooruit. Aan de andere kant: hoe langer het duurt voordat men het met mij eens is, hoe verder ik mijn tijd vooruit blijk te zijn geweest…

        /   Beantwoorden  / 
  3. Jos Brouwer

    Of het een nieuwe hype wordt: misschien wel. Maar voor grotere brouwerijen is dry-hopping nog helemal niet zo eenvoudig. Voor kleine brouwerijen is het wat makkelijker: mangat bovenin de tank open en gooi het er maar in. Maar als je tanks hebt van met grotere hoogte (of buiten), dan is het nog niet zo eenvoudig. Op de craft brewers conference 2010 in Chicago was het een interessant onderwerp, er zijn procestechnische oplossingen, maar die zijn allemaal helemaal nog niet zo simpel.

      /   Beantwoorden  / 
  4. bierevents

    Wat een leuke topic! In de US zie je ook veel Imperial Russian Stouts als hype, is dat iets voor Nederland? Mag ik er als wellicht toekomstig hopkweker een vraag aan toevoegen? Welke hopsoorten horen bij deze nieuwe hypes? Dus welke hopsoorten zou ik moeten kweken?

      /   Beantwoorden  / 
  5. fiona de lange

    @lowieke incl hele brouwproces zeker. Echter het bevindt zich als ik het goed begrepen heb een paar maanden in t vat.. in een jaar zijn er toch vier oak aged van la trappe afgeleverd.

      /   Beantwoorden  / 
    1. lowieke

      Hallo Fiona, nee alle tot nu toe afgevulde batches waren meer dan een jaar in de kelder. De oudste nu nog in de kelder aanwezige vaten zijn gevuld juni 2009 dus al ruim 1,5 jaar geleden! Er liggen ruim 150 tonnen en een batch zijn 11 tonnen a 225 liter. Als er dus 12 batches per jaar verschijnen duurt het toch meer als een jaar totdat alle tonnen verwerkt zijn en de cyclus rond is!

      Dat vele andere brouwerijen die expirimenteren met barriques korter rijpen wil niet zeggen dat de koningshoeven dat ook doet. Doordat Koningshoeven veel nieuw hout gebruikt in tegenstelling tot anderen maakt het noodzakelijk het bier langer te laten rijpen. Hierdoor krijgt het echter ook veel meer hout aroma’s in tegenstelling tot anderen die meer geur en smaak van het voorgaand meestal destillaat willen krijgen.

        /   Beantwoorden  / 
      1. Fiona de Lange

        Beste Lowieke,
        Helder! Ik had begrepen en dus ten onrechte dat het als volgt zat: de quadrupel wordt gebrouwen en gerijpt in de kelder volgens het normale brouwproces en vervolgens worden ze de laatste maanden extra gerijpt in speciale vaten om de smaak te krijgen. Uiteraard is dit dan het totale brouwproces, ik had eigenlijk alleen gefocust op het rijpingsproces in de vaten… het is mij verder helemaal duidelijk!

          /   Beantwoorden  / 
      2. @Eijkb

        Je zou denken dat Lowieke inside informatie heeft! Interessant om te lezen!

          /   Beantwoorden  / 
        1. Fiona de Lange

          Dat weet ik wel zeker! Leuk om op deze manier in ieder geval alle informatie beschikbaar te krijgen!

            /   Beantwoorden  / 
  6. Edo

    Ik kan alleen maar aangeven dat het ‘spelen’ met houtrijping tot verbluffende resultaten leidt met La Trappe Quadrupel. Ik heb batch #2, #3 en #4 geproefd en de verschillen zijn duidelijk waarneembaar. Persoonlijk vind ik dat de houtrijping dit bier aanvult, complexer maakt.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Alexander

      Het sleutelwoord is idd _dit_ . Bij sommige bieren is het zonde van het bier en hout. Zoals sommige Alvinne bieren die ik zonder hout lekkerder vind.

        /   Beantwoorden  / 
  7. Reem Weda

    yes, ik ben helemaal voor een India Pale Ale hype, of een Dutch Pale Ale, hoewel ik die nooit gedronken heb.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.