V.S. focust op biologische hopteelt

Amerika is begonnen met het planten van nieuwe echte biologische hop. Eind vorig jaar kondigde de Amerikaanse regering een verscherping aan van de regels waaraan alle hoptelers die het predikaat biologisch willen hebben in 2013 aan moeten voldoen. Vanwege de populariteit van biologische hop konden boeren tot voor kort gebruikmaken van diverse chemische mestsoorten en pesticiden. Samen met onderzoekers is men nu druk bezig om manieren te ontwikkelen om het hop zonder gebruik van bestrijdingsmiddelen te laten groeien tot een 100% biologische hop. Wereldwijd daalt momenteel de hopteelt, dit is mede te wijten aan de lage verkoopprijs. Veel telers verkopen hop onder kostprijs. Momenteel is ook in België aandacht voor de hopteelt zodat deze een belangrijkere rol kan gaan vervullen in de toekomst.

Amerika is nu de tweede grootste hopleverancier. Duitsland is hen nog steeds voor. Er zijn voor en tegenstanders voor het gebruik van biologische hop. Sommige zeggen dat brouwerijen hun recepten nu moeten gaan aanpassen en dat daardoor de smaak van het bier veranderd. Anderen vinden dat het er juist voor zorgt dat er meer creativiteit wordt gebruikt. In ieder geval zal het aanbod van biologische bieren stijgen, een goede ontwikkeling.

In België legt Sven Gatz momenteel de aandacht op de hopteelt door een studie op te zetten om de hopteelt in kaart te brengen. Deze zou op dit moment te versnipperd zijn. Een mooie kans om ook op biologische hopteelt te focussen aangezien men nu verwacht dat door de stijgende vraag naar biologische producten een tekort aan deze hop ontstaat. Verder wil men de biologische hop promoten met het logo Belgische hop die door een brouwerij gevoerd mag worden als minimaal vijftig procent Belgische hop wordt gebruikt. Wereldwijd wordt 48.500 hectare hop verbouwd.

Bron: CBSnews.com en Nieuwsblad.be

Lees ook:Strengere eisen voor biologische hop in V.S.
Lees ook:Hoppemarkt in diepe recessie
Lees ook:Biologisch bier niet gewoon een hype?
Lees ook:La Trappe Puur voorlopig niet in supermarkt
Lees ook:Biologisch bierfestival een volgende stap?

Eén reactie op “V.S. focust op biologische hopteelt

  1. Fred Schiphorst

    Misschien moeten die Belgen en Amerikanen even bij de leverancier van Gulpen langs. Die hebben op 10-09-2011 een officiële SKAL erkenning gekregen en kunnen dus vertellen hoe je hop teelt zonder bestrijdingsmiddelen. Kan hun een hoop onderzoek besparen!

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.