Bier in Kroatië, een ontdekkingstocht

De afgelopen weken was het inderdaad heel stil. Natuurlijk heb ik iedereen dagelijks toch een mooi nieuw bierbericht voorgeschoteld. De frequentie lag echter iets lager. Maar ik ben weer helemaal terug en zal alle laatste bierweetjes met jullie delen. Mijn vakantie ging dit jaar naar Kroatië. Vooraf had ik mijzelf voorgenomen om eens te kijken of het me zou lukken om niet aan bier te denken. De eerste stap was dan om wijn te drinken. Gelukkig ben ik erachter gekomen dat mijn bierpassie heel diep zit. Niet dat ik dat niet wist, maar je kunt het altijd even uittesten. Er ging geen enkele dag voorbij zonder te genieten van bier, zon, zee en ook rust. En er was ook slechts een dag waarop ik een glas wijn heb gedronken. Maar bij het dessert viel de keuze toch weer op bier en kaas. Zelf gecombineerd.  

 

De biercultuur in Kroatië is nog ver te zoeken. Tenminste een glas Pivo (pils) is overal te krijgen maar voor speciaalbier moet je echt op ontdekkingstocht gaan. We verbleven op een klein eilandje voor de kust bij Rovinj. De eerste avond keek ik naar de ondergaande zon op het terras (op het eilandje) en zag bij de blik op de drankenkaart tot mijn grote verbazing een hele lijst aan Duitse Weizenbieren en één Belgisch bier (Duvel) staan. De eerste bestelling was direct raak om toegang te krijgen tot een speciale voorraad Chimay Blauw. Domijan, een altijd blije en zeer gepassioneerde Kroatische bierliefhebber, meldde ons met veel plezier dat hij ook Chimay had waarop de blijdschap die hij toen op onze gezichten zag voor hem waarschijnlijk altijd een herinnering zullen blijven.

Wijnland
Kroatië is (nog) een echt wijnland. Een aantal grotere pilsmerken brouwen nu ook een weizenbier naar Duitse maatstaven of een speciale amber. De smaak komt overigens al goed in de buurt echter de bevolking loopt er nog niet warm van. In de supermarkten in de toeristische gebieden vind je de merken van AB InBev, zoals Leffe maar is bijvoorbeeld ook La Trappe aanwezig. “Voor andere speciaalbieren moet je echt even de grens over naar Italië, daar is veel Belgisch bier te krijgen”, aldus Domijan. Ook weer een bevestiging dat ze daar in Italië echt explosief groeien op het gebied van speciaalbier. Hij weet ook veel van bier, zo blijkt. Het glas voor de Chimay hadden ze niet (tip voor de brouwer om ze te sturen? ;-) ) maar hij wist wel dat hij voor de smaak beter een wijnglas moest nemen. Ook de trappistenkazen waren hem niet onbekend. Geweldig om zoiets mee te maken…. iemand die in een land waar wijn de klok slaat, in een toeristisch gebied met zoveel passie met bier bezig is. En dat precies op het eiland waar jij je vakantie viert! Alle bierbrouwers, stuur maar alvast glazen en bier voor volgend jaar naar het eilandje voor Rovinj, Sv. Andrija, hotel Istra! ;-) . De komende weken is er overigens zeker meer te lezen over de Kroatische bieren die ik heb gedronken!

Lees ook:Chimay tripel: als je van een bittertje houdt
Lees ook:Wat is gezonder een glas wijn of een glas bier?
Lees ook:ABT-bier van de maand: Chimay Rouge
Lees ook:Westmalle meest favoriete trappistenbier
Lees ook:Video reportage van zeldzame Chimay Dorée

6 reacties op “Bier in Kroatië, een ontdekkingstocht

  1. Ton van Oorschot

    Ik kom al sinds 1988 in Kroatie (toenmalig Joegoslavie). Het bier is wel verbeterd. Niet meer dat zoetig, moutige bier, maar een volwaardig pilsje. Ik vind wel dat je het bier van het land moet drinken als je er toch bent. Ik ga echt geen Belgsch bier drinken, als er voldoende voorhanden is. Zo heb je een fantastische stout en een winterbier van de Karlovacko groep (Heineken) en een bruin bier van de Medvedgrad groep. Ook is er op camping Valalta in Rovinj een kleine bierbrouwerij die lekker bier brouwt. Veel te ontdekken dus. Tegenwoordig is er ook Weizen bier van de Karlovacko brouwerij.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Fiona de Lange

      Beste Ton, helemaal mee eens…. Ik ben alleen ´t eiland niet afgeweest. En bijna al die bieren die je noemt waren daar niet. De bieren die er wel waren heb ik natuurlijk uitgeprobeerd! Het pils en het ´weizenbier´ (waarover jij spreekt) heb ik wel gedronken. Daarover volgt nog een mooi verslag. Ook heb ik nog een speciale editie van een bier dat is gebrouwen ter gelegenheid van het 120 jarig bestaan van de brouwerij.

        /   Beantwoorden  / 
      1. Harry Pinkster

        Toch niet Ozujsko amber? Heb ik net afgelopen weekend gedronken. Een bier dat inderdaad bewijst dat er in Kroatie meer te koop is dan pils.

          /   Beantwoorden  / 
        1. Fiona de Lange

          Ja… pfff Harry waarom ben je me nu net voor :-)

            /   Beantwoorden  / 
          1. Harry Pinkster

            Haha… hij staat op de foto op mn facebookpagina tussen andere kroatische bieren die ik een paar weken geleden kreeg (met daarbij helaas veel mixbieren) ;-)

              /  
  2. frans

    Ozujsko is een heerlijk pilsje; daar kunnen veel nederlandse en belgische pilzen veel van leren; het wordt gebrouwen in Zagreb; kom al veel jaren in Kroatie. Mijn favoriete land geworden qua helderheid water, klimaat, landschap, de mensen, het eten, prijs-kwaliteit en natuurlijk dat pilsje. En je vliegt voor 140 euro op neer van Brussel naar Pula. Superdesuup; ga binnenkort nog gauw een weekje terug. Waaaaauuuuwww!
    Frans

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.