Video reportage van zeldzame Chimay Dorée

chimay doree defIk was bijzonder gelukkig dat ik via Bier & Co in Amsterdam een exemplaar van het zeldzame trappistenbier Chimay Dorée mee kreeg om te proeven. Dit bier wordt namelijk alleen door de paters van de abdij gedronken en niet commercieel verkocht. Ook ik kreeg de boodschap mee het niet te verkopen. Dit was zeker niet in mij opgekomen. Zoiets zeldzaams wil je uiteraard als bierliefhebber graag proeven! Van de tasting heb ik een video opname gemaakt. Klik op ‘lees verder’.

Wil je dit bier ook eens proeven dan kan het wel op de abdij of in het dichtbij gelegen Auberge de Poteaupré. Dit is een vroegere school dat door Chimay is omgebouwd tot een taverne, gastronomisch restaurant en hotel. De Chimay Dorée is een licht bier van 4,8%, mild en toch krachtig van smaak. De kleur is geel en een tikkeltje oranje. In de video geef ik aan dat het in de abdij van het klooster wordt gebrouwen. Hiermee bedoel ik uiteraard het trappistenklooster!

Het bier is een van de zes trappistenbieren in België en wordt onder toezicht en verantwoordelijkheid van de monnikenorde gebrouwen. Het is echt een bijzonder bier en ik begrijp dat de paters dit helemaal voor zichzelf houden. Krachtig en toch makkelijk drinkbaar. Overigens is het bier uiteraard ook niet op de website van Chimay terug te vinden.

Lees ook:Chimay tripel: als je van een bittertje houdt
Lees ook:Een bezoek aan Trappistenbrouwerij Chimay
Lees ook:Chimay lanceert nieuwe website
Lees ook:ABT-bier van de maand: Chimay Rouge
Lees ook:Nieuw trappistenbier: Mont des Cats

7 reacties op “Video reportage van zeldzame Chimay Dorée

  1. Eugene

    Beste Fiona,
    Soms is de bierwereld een beetje raar. Het bier is wel commercieel verkocht in o.a.. Nederland. Dit bier was verkrijgbaar via Gall & Gall. Het werd zo’n 8 jaar geleden geïntroduceerd. En op een aantal plaatsen was het zeker tot 4 jaar terug ook verkrijgbaar.
    De reden voor deze actie weet ik niet. Maar in ieder geval was het toen makkelijk verkrijgbaar. Ik neem aan dat je ook een verse fles had?
    OP ratebeer.com zijn al 166 ratings vanaf 2004.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Fiona de Lange

    Beste Eugene, inderdaad.. zag ook de mening op ratebeer. De laatste ratings geven aan dat het niet meer verkrijgbaar is. Om verwarring te voorkomen had ik in het artikel maar niets over de verkrijgbaarheid gezegd tot 2004. Leuke toevoeging! Top.

      /   Beantwoorden  / 
  3. Edo

    Ik ben die Chimay Dorée inderdaad de laatste jaren niet meer tegengekomen bij de Gall & Gall. Jammer! Gelukkig hebt ik laatst bij Willems in Grobbendonk de laatste twee flessen Westmalle Extra kunnen meesnaaien.
    Wat zou het fantastisch zijn als het Orval refterbier verkrijgbaar wordt in Nederland. Iets voor Bier & Co??

      /   Beantwoorden  / 
  4. Rick Kempen

    We zouden het fantastisch vinden om Orval Vert, Chimay d’Or en Westmalle Extra te voeren. Aan de andere kant: het zijn van die leuke eigenaardigheden die Bierland zo apart laten zijn – het zijn geen commerciële bieren, en dus gaat het niet!
    Gelukkig blijft er genoeg leuks over, proost!

      /   Beantwoorden  / 
  5. Frans Ruiter

    Op 18 februari 2011 te proeven op de Bierproefavond in Heiloo!

      /   Beantwoorden  / 
  6. Brabander

    Ik lees net dit verhaal en ik kan zeggen dat het wel meevalt om aan dit bier te komen. Ik kon twee maanden geleden bij Dranken Geers in Gent een hele krat kopen. Ik had hen gemail met de vraag of zij er aan konden kopen en dat was dus blijkbaar heel gemakkelijk want ze hadden twee kratten staan. Kwestie van even zoeken maar het is te krijgen….

    Thijs

      /   Beantwoorden  / 
    1. Fiona de Lange

      De oorsprong van het bericht dateert van bijna anderhalf jaar geleden. Er is inderdaad inmiddels wel iets veranderd in de verkrijgbaarheid ;-) . Super dat je het hier wilt delen. Ik denk dat Dranken Geers in Gent de komende meer vragen gaat krijgen. ha ha

        /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.