Tournée Générale by women: Bezoek aan Brouwerij Bosteels

Ons laatste bezoek van de Tournée Générale by women was aan brouwerij Bosteels uit Buggenhout. Een mooie combinatie van historie, bier met een verhaal en een oude brouwerij met nieuwe technologie. De brouwerij kent grote successen met de bieren Pauwels Kwak, Tripel Karmeliet en het laatste bier Deus. Antoine Bosteels, de zevende generatie aan het roer van deze familiebrouwerij neemt uitgebreid de tijd om ons alle verhalen te vertellen van het ontstaan van de bieren en de brouwerij. (foto: Paula Bergman)

 

Onze rondleiding start na het bekijken van de oude bierkoetsen in het ouderlijk huis dat is ontworpen door de architect Louis Minard. Hier zijn alle generaties met uitzondering van de laatste twee op het witte doek geschilderd. Bijzondere stukken van de rijke familiegeschiedenis vind je in het huis terug. Ook is op de schouw een plek ingerecht voor de gewonnen Internationale Beer Awards. “We doen niet overal aan mee en maken duidelijk keuzes. Als we meedoen vallen we vaak in de prijzen.”, zegt Antoine trots.

De bieren
Het oudste bier van de brouwerij is Pauwels Kwak, wat ook wel het koetsiersbier wordt genoemd. De naam is afkomstig uit de tijd van Napoleon waarin brouwer Pauwel Kwak, een bijnaam, uitbater was van de koetsiersherberg De Hoorn in Dendermonde. Koetsiers mochten hun koets niet in de steek laten waardoor een speciaal Kwak glas werd ontworpen met een bolle onderkant die zo in een houder op de koets kon worden opgehangen. Dit zie je ook nog steeds op de koetsen terug. Bekijk bijvoorbeeld ook eens de video (op 2 min.) van de Weekend van het Bier in Brussel, klik hier.

Tripel Karmeliet
In 1996 ontstond het idee om een nieuw bier op de markt te zetten. Abdijbieren waren er al in overvloed dus het moest iets anders zijn, iets unieks. Er werd een recept bedacht met drie granen. Een meergranenbier bestond toen namelijk nog niet. Bij het terugzoeken in de historie van de Dendermondse brouwerijen bleek in 1679 ook al een soortgelijk bier te zijn gebrouwen. Het was voor 90 procent op basis van dezelfde ingrediënten en hoeveelheden tarwe, haver en gerst. Voor de brouwerij een extra bevestiging dat ze blijkbaar 300 jaar na dato een receptuur hadden bedacht die toen ook al goed was. De Tripel Karmeliet was geboren. Bij een goed bier hoort volgens Antoine Bosteels een goed glas. “Ik heb jaren gewerkt aan een glas waarbij de aroma perfect overeenkomt met de smaak van het bier. Uiteraard is het ook opvallend en stijlvol waardoor het nu jaren later herkenbaar is voor de Tripel Karmeliet,” aldus Antoine.

Inmiddels wordt er nagenoeg evenveel Pauwels Kwak als Tripel Karmeliet gebrouwen en geëxporteerd. Totaal produceert de brouwerij zo’n 80.000 hectoliter. Dat is een behoorlijke productie in de brouwzaal die van buiten de oude elementen heeft behouden maar van binnen voldoet aan de nieuwste technieken. De wort kranen zijn bijvoorbeeld dichtgemaakt waardoor het bier niet meer in contact komt met zuurstof en de smaakkwaliteit nog verder verbeterd kon worden.

Deus
De laatste nieuwe aanwinst van de brouwerij uit Buggenhout is Deus, een bier dat een champagnebehandeling krijgt in de Franse Champagnestreek. Er is een godendrank bedacht met het beste uit de twee werelden van bier en champagne. Het idee voor dit bier ontstond tijdens een brunch in West-Vlaanderen, vertelt Antoine enthousiast. “De ene na de andere champagnefles werd ontkurkt. In een streek met een rijke biergeschiedenis vond ik dat er ook een bier geserveerd moest worden in 75cl flessen met een chique uitstraling maar toch de drinksouplesse van een champagne. Deus zag het daglicht. Via de familie kwamen we in contact met een champagnemaker die nog ruimte had om ons bier de belangrijke champagnebehandeling te geven. Tot op de dag van vandaag rijdt een vrachtwagen naar de Franse champagnestreek om daar het bier de speciale behandeling te geven.

Uitbreiding
Het succes van Brouwerij Bosteels kan weinig speciaalbier liefhebbers zijn ontgaan. Er worden drie brouwsels per dag gebrouwen om aan de grote vraag van de drie bieren te voldoen. Om meer capaciteit te creëren binnen de brouwerij worden dit jaar zes lageringstanks van 1.000 hectoliter geplaatst waarvan de eerste al gearriveerd zijn. Daarnaast is men bezig om milieuvriendelijker te produceren door warmte en water op meerdere plaatsen te recupereren. De vatenlijn heeft nog voldoende capaciteit waar momenteel 100 vaten of 20.000 flessen per uur afgevuld kunnen worden. Een blik in de warme kamers van de brouwerij toont de populariteit van het bier. “Al ons bier met uitzondering van het bier voor Deus, blijft 14 dagen in de warme kamer. Binnen 24 uur nadat het klaar is, is het al onderweg naar de klant. Zo hard gaat het op het moment. Met de komst van de nieuwe lageringtanks kunnen we iets meer voorraad aanleggen. Dat is belangrijk om ook beter in te kunnen spelen op spontane bestellingen,”aldus Antoine Bosteels.

De proeverij
Ik dacht altijd te weten hoe een Tripel Karmeliet of Pauwels Kwak ingeschonken moest worden. Maar niets bleek minder waar. Na de zeer uitgebreide rondleiding kregen we als kers op de taart van Antoine ook nog een inschenkcursus Tripel Karmeliet en Pauwels Kwak. Ik ben nog aan het oefenen om het hele flesje leeg te schenken en de schuimkraag net over het randje heen te laten komen. Wat een passie, geduld en tijd hadden de medewerkers van de brouwerij voor ons. Door de vele en uitgebreide gepassioneerde verhalen en de bijzondere proeverij vertrokken we een uur later weer terug naar Nederland.

Wat een prachtige brouwerij met een combinatie van historie, familiale verbondenheid, passie en moderne brouwtechniek. Ontzettend bedankt Antoine Bosteels voor uw ontvangst! Voor meer informatie over de brouwerij kijk op www.bestbelgianspecialbeers.be/

Voor een impressie bekijk hieronder de video van de dag:

Lees ook:Tripel Karmeliet favoriet
Lees ook:Deus bier: mooi alternatief voor champagne
Lees ook:Tournée Générale by Women: De beleving
Lees ook:Biertrend: zwaardere bieren steeds populairder
Lees ook:De brouwerij ondervraagd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.