Keuze uit meerdere pilsen niet altijd handig

pilsIn het AD is te lezen dat Kees Verhoeven, D66-kamerlid, pleit voor tenminste één vrije biertap in iedere horeca naast het biermerk van de grote brouwer waarmee een contract bestaat. Ook CDA en SP zouden iets voelen voor dit plan. Het blijft een lastig en gevoelig punt waar tot op heden nog geen oplossing voor gevonden lijkt. Volgens D66 moet het ook mogelijk zijn om een goedkoper pilsje te kunnen schenken. Dit maakt de keuze voor de consument groter. Alleen lijkt een aanbod van twee pilsen niet voor iedere horeca weggelegd. De rotatie moet namelijk wel groot genoeg zijn. Gisteren een kastelein kort gesproken die op dat moment twee pilsen op de tap had!

Twee pilsen afhankelijk van publiek
In ‘s-Hertogenbosch stond ik in een café waar twee pilsen van de tap verkrijgbaar waren, een goedkoop pils en een luxe pils. Ik heb de rotatie in de gaten gehouden, deze ging redelijk gelijk op maar het was ook bijzonder druk. Navraag bij de kastelein leerde dat het niet altijd handig is om twee pilsen aan te bieden. Het zou erg afhankelijk zijn van het publiek dat er gaat komen en hoe druk het wordt. “Anders zit je als horecazaak met verlies van pils dat niet meer verkocht kan worden omdat het oud is. Daar heeft niemand wat aan.” Dus dat is dan de keerzijde. Eerder gaf ik ook al aan dat er voors- en tegens zijn. In Ierland mag je net zoveel kranen hebben als je wilt. Daar zie je dus drie of vier pilsen naast elkaar. Geweldig natuurlijk, je hebt wat te kiezen. Echter in geen enkel ander land heb ik zoveel lichtzure, niet frisse pilsen gedronken als daar. Op den duur besloot ik eerst te kijken welk pils werd gedronken zodat ik zeker wist dat ik een bier had met een hoge rotatie.

Om de tafel
Volgens PvdA en VVD moet de overheid hier niet meteen voor in actie komen. De kroegbazen zouden hun eigen verantwoordelijkheid hebben en zijn vrij om een contract te sluiten. Wel is een meerderheid van de Tweede Kamer het erover eens dat de bierbrouwers en horeca snel rond de tafel moeten gaan zitten om eindelijk tot een oplossing te komen. Dat lijkt me een heel goed plan!

Bron: AD 

Lees ook:De ‘oude’ barman komt terug!
Lees ook:Kruistocht KHN gaat verder bij gemeentes
Lees ook:Belgische pilstest 2011: Bavik winnaar
Lees ook:Dichtbij zoeken: Heineken
Lees ook:Heineken, Bavaria en Hertog Jan samen op de tap

5 reacties op “Keuze uit meerdere pilsen niet altijd handig

  1. Fred Schiphorst

    Waarom heeft iedereen het altijd over meerdere pilsen? Hte gata over meerdere bieren. Dat kan een tweede pils zijn, maar ook een ander bier. D66 had het in zijn verhaal over “een goedkoper of ene lokaal biertje”. Ik neem aan dat ik op dit forum niet uit hoef te leggen dat dit ruimer is als hier boven gesteld. Voor de goede orde (met dank aan PINT) dit is wat de MCA nodig vindt dat verandert. LIjkt me voor alle partijen nogal uitdagend!

    Het afbouwen van de rol van de brouwers als financier en als verhuurder van horecapanden;
    •Het professionaliseren van het ondernemerschap bij horecaondernemingen;
    •Het transparant maken van de opzegtermijn van het brouwerijcontract; een opzegtermijn langer dan een half jaar achten wij niet aanvaardbaar;
    •Het expliciet toestaan in het brouwerijcontract om ook bieren en/of andere dranken van andere leveranciers te mogen verkopen;
    •Het transparant maken van de condities voor overname van bruikleengoederen;
    •Het inbouwen van de mogelijkheid tot het boetevrij aflossen van een lening.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Fiona de Lange

      Eens Fred, overigens spreken ook weer veel mensen wel over een goedkoper pils…. of meerdere pilzen of zelfs de vrijheid om een andere pils op de tap te hebben dan waar de brouwer een contract mee heeft. Immers zijn er ook echt al heel veel cafés die wel een vrije tap hebben voor bijv. speciaalbier waar de brouwer geen problemen mee heeft. Tenminste dat ervaar ik bij de horeca die ik bezoek…. en ook uit de reactie van brouwerijen waar ik mee spreek.

        /   Beantwoorden  / 
  2. Fred Schiphorst

    Ik heb ook gevallen gezien waar de eigenaar zich moet houden aan de bieren van een gelieerde drankenhandel.
    Mochten de Pilsbrouwers overigens jouw visie delen: Pils in 20 litervaten (naast de bestaande) zou dan een goede oplossing zijn. Als je zo’n vat niet leeg kunt krijgen voor het bederft moet je geen tweede pils willen. Het gaat om de mogelijkheid, niet om een plicht!

      /   Beantwoorden  / 
  3. mvb

    In Nederland is het grootste deel van de horeca helemaal vrij om eigen kranen en dus verschillende bieren en pilsmerken te verkopen. Het probleem zit hem in het feit dat ondernemers zelf niet investeren in de biertechniek. (Of dat financieel niet kunnen).

    Als een koffieboer een koffieautomaat plaatst mag daar ook alleen dat merk koffie doorheen. Je kunt het een leverancier toch niet kwalijk nemen dat hij wat terug vraagt als hij zelf daarvoor investeert.

    Vrije kranen is dus allang mogelijk…..

      /   Beantwoorden  / 
  4. Fred Schiphorst

    Op zich zou je gelijk kunnen hebben als de rol van de brouwers als financier en verhuurder niet zo groot was. Daarom wil de ACM die ook afbouwen waarschijnlijk. In de praktijk komt van die vrijheid vaak lang niet alles yterecht. Ik ken een café eigenaar die compleet vrij is van de brouwerij als het om financiën gaat, maar desondanks gedwongen is om 4 bieren van die brouwerij te tappen, omdat hij anders het pand niet kan huren. Dat van die 4 bieren heeft nog de nodige voeten in aarde gehad, oorspronkelijk zou hij alleen maar bier van die brouwerij mogen voeren.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.