Zythos Bierfestival 2011: rijen bierliefhebbers!

Vandaag, 6 maart,  kan er nog tot 21.00 uur een bezoek worden gebracht aan het Zythos bierfestival. Gisteren ben ik onverwacht toch naar Sint-Niklaas afgereisd om een bezoek te brengen aan dit grote, Belgische bierfestival. Bij het benaderen van de hal stonden er rijen dik bierliefhebbers buiten te wachten om naar binnen te mogen. De organisatie had al circa 2.500 man binnengelaten. Ik had veel verhalen over dit festival gehoord, met name dat de zeer kritische bierliefhebber hier rondliep. Echter er was toch wel wat veranderd de afgelopen jaren!

Ook het grote publiek kwam nu op dit festival af. Een duidelijk verschil met diverse andere festivals is wel dat er relatief weinig vrouwen te vinden waren. Ik sprak ook veel groepen mannen die dit als jaarlijks uitje op de kalender hadden staan. Het mooie vond ik dat er uit binnen en buitenland mensen naar Zythos komen. Belgen, Canadezen, Fransen, Engelsen, Amerikanen, Duitsers en Nederlanders je vond ze er allemaal.

En inderdaad de brouwmeesters en brouwerij eigenaren vind je hier ook. Het publiek is een mooie mengelmoes van echte ‘Die Hard’ bierliefhebbers die zoeken naar extremen tot de bierdrinker die ook wel eens wat anders wil proberen. Het aanbod van bieren is heel groot. Dit festival heeft naast de diverse grote biermerken vooral ook de ambachtelijke, kleinere brouwerijen in hal staan. Overigens zitten er relatief weinig onbekende tussen. Bij de bieren zitten er pareltjes tussen maar ook echt hele beroerde bieren. Vlak van smaak, niet inspirerend. Indrukwekkende bieren waren voor mij de Embrasse Oak Aged Single Cask van de Dochter van de Korenaar en de Vicardin van Dilewyns. Ook de geuze en lambik bieren van Brouwerij Oud Beersel zijn zeer de moeite waard. En verder kon ik natuurlijk de Val-Dieu Grand Cru natuurlijk wederom niet over deslaan. 

Weet je niet welk bier je moet kiezen, dan pak je alleen maar de stands waar veel mensen staan. De sfeer zit er goed in, gezellige leuke mensen en er werd zelfs om het half uur een bierwave gedaan. Wat mij wel opviel was dat op het festival weinig aan merchandising werd gedaan. Iets dat brouwerij Huyghe, bekend van Delirium Tremens, met de roze olifant petten wel erg goed had gedaan. Op het festival stonden er toch hele groepen met de bekende roze olifant petten. En dit bleek zelfs een goed carnavals items te zijn. Via Antwerpen tot in Roosendaal gingen hele groepen ’olifanten’ de carnavals menigte in. 

Kortom, heb je de tijd ga dan vandaag nog een bezoek brengen. Hieronder een korte impressie van het festival.

Lees ook:24-09/25-09: Borefts Bierfestival Brouwerij de Molen
Lees ook:Bierfestival Groningen groot succes!
Lees ook:Russian Imperial Stout, met dank aan Peter de Grote
Lees ook:25-09/26-09-’10: Bierfestival Raalte
Lees ook:14-08/15-05-’11: Streekbierenfestival Zwevegem

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.