Bieroloogopleiding: hét examen

Gisterenavond was het zover, hét examen. Ik kreeg alleen open vragen. En dan moet je er natuurlijk allemaal maar opkomen. Het was pittig en leren bleek zeker noodzakelijk.

Ik kreeg bijvoorbeeld de volgende vragen: Welke stappen moeten gezet worden om ervoor te zorgen dat het bier over een half jaar nog steeds helder is? In welke bronnen, minimaal 3, zitten de suikers die in het wort aanwezig zijn net voor vergisting en hoe komen deze suikers in het wort? Welke elementen zou je zeker controleren als je een labo zou hebben bij het aankopen van mout? Als een bier einde gisting is welke parameters controleer je dan als brouwer? In mijn geval, dit was at random, moest ik ook een A4 volschrijven over de ingrediënten, de bereiding, receptuur en kenmerken van witbier.

Nu afwachten op ‘t resultaat, alhoewel mijn gevoel zegt dat al ‘t leren niet voor niets is geweest. Maar ja, wie weet heb ik compleet de verkeerde antwoorden gegeven. Op naar jaar twee die weer in september start.

Lees ook:Leren, leren, leren
Lees ook:Bierverordening?
Lees ook:Het grootst bewaarde geheim van de brouwerij
Lees ook:Kriekenbier is toch echt passé?
Lees ook:Samenwerking brouwers geeft nieuwe inzichten

11 reacties op “Bieroloogopleiding: hét examen

  1. PINT -regio Noord

    PINT -regio Noord heeft het volste vertrouwen in een goede uitslag voor jou. Wanneer jij niet slaagt, slaagt er niemand. Tot ziens in het Noorden.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Fiona de Lange

      ;-) , dank!

        /   Beantwoorden  / 
  2. Johannes

    met die eiwitten derbij zijde zeker door ;-)

      /   Beantwoorden  / 
  3. vic jaenen

    Zo Fiona,
    ik denk dat het examen ‘klein bier’ voor jou is geweest.
    Dus prof………
    Tot ziens,
    Mvg,
    Vic Jaenen
    Exportmanager La Trappe

      /   Beantwoorden  / 
  4. Louis Klaassens

    Kunnen we stoppen met het gebruik van het woord ‘bieroloog’? Noem het of; Zytholoog of Bierkundige.

    Louis

      /   Beantwoorden  / 
    1. Fiona de Lange

      Waarom? Af en toe lijkt de bierbranche net de politiek. Al dat geneuzel! Laten we ons liever bezighouden met het dichterbij brengen van bier bij de consument. Want daar is het mij in ieder geval om te doen.

        /   Beantwoorden  / 
  5. Louis Klaassens

    Waarom? Om die consument ook gelijk goed in te lichten. Je legt ze toch ook het verschil tussen Abdij en Trappist uit. Daarom.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Fiona de Lange

      Goed vertel mij dan maar wat het verschil is tussen een bieroloog en een zytholoog en een bierkundige. Zoals je weet is ‘zytho’ bier en dus …. Uiteindelijk draait het erom dat de consument begrijpt waar we het over hebben. Louis met alle respect… Tussen Abdij en Trappist zit een verschil, die is ook vast omlijnd. Tussen bovenstaande niet. Ja, mensen die zelf proberen te bepalen wat de omschrijving is… een mening dus. Want de volgende persoon vindt namelijk bierkundige niet goed want dat mag… etc. Zojuist sprak ik hier met een Belg over die direct zei… het gaat erom dat de consument ‘t begrijpt, zij drinken ons bier. Hij voegde er nog lachend aan toe: “dit is typisch Nederlands. Zolang Nederlanders zich druk maken om dit soort dingen wordt het met de Nederlandse biercultuur nooit wat….” Dat was natuurlijk wel kort door de bocht maar ik ben ‘t met hem eens.. Ik ga nu liever weer tijd stoppen in het schrijven van mooie bierige artikelen.

        /   Beantwoorden  / 
      1. Fred Schiphorst

        Ik vind deze link in dit geval wel aardig:
        http://www.bieroloog.nl/

        Niet iedere Nederlander doet moeilijk over het verschil…

          /   Beantwoorden  / 
        1. Fiona de Lange

          Ik zeg ´leuk´!!!

            /   Beantwoorden  / 
          1. Louis Klaassens

            Fiona,

            Ga vooral door met het schrijven van je boeiende artikelen. In goed Nederlands/Latijn dan welteverstaan..

            ;-)

              /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.