Jopen lanceert Haarlems bier met eigen granen

jopen logoEr is 3 jaar lang gewerkt aan een Haarlems bier met graan uit de Haarlemmermeerpolder. Op 1 november 2013 is het zover en zal het bier met graan van eigen bodem uit de tapkranen stromen. Enkele eeuwen geleden was de polder Graan voor Visch na de drooglegging van de Haarlemmermeer de graanschuur van Amsterdam. De bierbranche veranderde, kleine brouwers verdwenen en de grote overgebleven brouwers haalden elders hun graan.

Na een brouwerij wilde Jopen graag ook weer gebruikmaken van eigen graan. De coöperatie Agro Nova van Haarlemmermeerboeren in Nieuw-Vennep toonde zich bereid mee te doen aan een experiment. Op de velden van Pieter Bijlsma in Nieuw Vennep is drie jaar geleden begonnen met het telen van 80kg dat uiteindelijk is uitgebreid naar ruim 10.000 kg.

Mede dankzij de Stichting Bio-Di-Vers kon met de geteelde granen nu een ongefilterd blond bier met 5 procent alcohol gebrouwen worden. Het zou iets weg hebben van een weizenbier. Het Emmerbier heeft de naam Jopen HRLMMR & Meer gekregen en is afgevuld op 33cl flessen.

Lees ook:Graanprijzen duurder: bier ook!
Lees ook:Lijst met beste bieren ter wereld 2010
Lees ook:Biertrend: zwaardere bieren steeds populairder
Lees ook:Gulpener introduceert Gerardus Wittemse Bierkaas
Lees ook:Nederlandse studentenvereniging lanceert als eerste eigen bier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.