Bierliefhebber wil 2,50 tot 3,00 euro voor bockbier betalen

Uit een onafhankelijke peiling van bier.blog.nl in samenwerking met de Nationale Bokbierdag onder duizenden bierdrinkers blijkt dat 60 procent tussen de 2,50 en 3,00 euro wil betalen voor een bockbier. Nog eens 24 procent heeft zelfs tussen de 3,00 en 4,00 euro voor het herfstbier over. Het bier wordt het liefst gedronken van de tap (45%), 18 procent wil het uit de fles en 37% van de bierliefhebbers maakt het niet uit.

De trend dat bockbier in de supermarkt wordt gekocht begint langzaam te verschuiven naar de drankenspeciaalzaak. Maar liefst 33 procent van de respondenten koopt bockbier bij een slijterij tegen 38 procent in de supermarkt en 16 procent in een restaurant. De resterende 12 procent koopt bockbier overal waar het verkrijgbaar is.

 

Smaak
Sinds in 2007 het voorschrift voor het brouwen van een bockbier door brouwerijen is losgelaten ontstaat een steeds grotere smaakdiversiteit in bockbier. Zoet, bitter, kruidig en met een hoger alcoholpercentage kan tegenwoordig allemaal. 19 procent van de bockbierdrinkers wil alleen zoet, 9 procent bitter en 7 procent kruidig. Het merendeel 43 procent is in een bockbier vooral op zoek naar een combinatie van deze smaken. Als de keuze mag worden gemaakt bij welk gerecht bockbier wordt gedronken kiest maar liefst 69 procent voor stoofpot, 34 procent voor stamppot, 32 procent voor rood vlees en 16 procent bij aardappelen, groente en vlees.

Lekkerste bockbier
Aan alle bierliefhebbers is gevraagd welk bockbier zij het meest lekker vinden. De top drie van meest lekkere bockbier wordt aangevoerd door Grolsch (21%) gevolgd door Hertog Jan (10%) en Brand (8%). Opmerkelijk is dat een groot percentage (40%) is verdeeld over bockbieren van kleinere Nederlandse brouwerijen. Dit past ook bij de trend van de opkomst van speciaalbier in Nederland.

Lees ook:Twitteruur over Bockbier
Lees ook:Start bockbierseizoen met bockbier aan tafel
Lees ook:Paarden smullen met Burgemeester van ‘bokbier’
Lees ook:Onderzoek: Wie is die Amerikaanse bierdrinker?
Lees ook:Texels bock en Burg Winterbock vallen in de prijzen

5 reacties op “Bierliefhebber wil 2,50 tot 3,00 euro voor bockbier betalen

  1. Ton van Oorschot

    Vreemde uitslag. Bij het jaarlijkse Lekkerste Bockbier van Nederland komt Grolsch niet in de top voor bij de uitslagen. Is de nationale bockbierdag niet in Zutphen? Dat verkklaard wel het eea. Ik denk dat daar veel Grolsch drinkers wonen. Of heb ik het mis?

      /   Beantwoorden  / 
  2. Fiona de Lange

    Nee hoor… dat is de consument… dat zijn niet allemaal biergeeks zoals wij ;-) . Van de grote merken wordt nog steeds veel gedronken. En overigens is ‘t percentage zoals ‘t bericht zegt eigenlijk laag. Veel bierdrinkers kiezen voor een bockbier van een van de kleinere brouwers.

      /   Beantwoorden  / 
  3. Niels

    Grolsch, Hertog Jan en Brand landelijk verkrijgbare bokbieren die bij ieder gangbare supermarkt en slijter worden aangeboden. Grolsch is zelfs elk jaar het meest verkochte bokbier. Veel drinkers = ook meer kans dat er mensen zijn die het lekker vinden.

    Het was mooi geweest als ook gevraagd was hoeveel verschillende soorten bokbier men gemiddeld drinkt. Ik ga ervan uit dat de Grolsch liefhebbers merktrouw zijn en het een van de weinige bokbieren is die ze drinken, terwijl de mensen die een bier van een kleinere brouwer noemen waarschijnlijk uit een groter aantal bokbieren een keuze maakt

      /   Beantwoorden  / 
  4. Hans Walravens

    Zomaar eens mijn koelkast opengetrokken en een 3-tal willekeurige producten genomen. Vla, sinas en tomatenketchup. Toegevoegd? Suiker! Geen wonder dat “we” zoet lekker vinden, we worden er tenslotte mee grootgebracht. Daar speelt Grolsch natuurlijk commercieel op in met hun “suikerbok”. Naar mijn mening zorgt veel zoet echter voor een vervlakking in de biersmaak. Toch mooi dat het merendeel zoek is naar een combinatie is van smaken. Zowel een aantal grotere alsmede onze kleinere brouwerijen hebben zo’n mooie producten in hun assortiment, dat is het proeven / ontdekken meer dan waard!

      /   Beantwoorden  / 
  5. Isodorus

    Afgelopen vrijdag de ‘Houtgerijpte rook dubbelbock’ van Duits & Lauret ervaren. In mijn optiek oprecht een ervaring na al die bockbieren op de zutphense bockbieren dag (waarbij de zutphense bock trouwens erg goed beviel). De meeste bockbieren die dag waren toch vrij zoet.

    Dat is wel weer het leuke van deze periode, zoeken naar de bockbier pareltjes :-) .

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.