Categorie: "Biercijfers"

Kassa pilstest: Heineken wint

pilsGisteren werd bij de eerste uitzending van het programma Kassa een pilstest gedaan. Vier experts: bierkeurmeester Paul Kitzen, biersommelier en brouwer Fabian Baartman, Nederlands kampioen biertappen Ton Opgenhaffen en Hans Stalenhoef, bedrijfsleider van speciaal biercafé ‘t Arendsnest in Amsterdam hebben 10 pilzen blind beoordeeld. Velen hebben mij al gevraagd, waar was jij…. Ik kon helaas niet aanwezig zijn op de dag van de uitzending, natuurlijk heeeeel jammer! Ik kan niet overal zijn ;-) . Hieronder het fragment en de uitslag.

Italië brouwt steeds meer bier

collesiIn het Reformatorisch Dagblad is te lezen dat wijnland Italië steeds meer bierland Italië wordt! In het Italiaanse dorpje Apecchio brouwt Giuseppe Collesi, vanuit zijn gelijknamige brouwerij, met opgedane bierkennis in België zijn eigen bieren. Hij exporteert al naar de VS, Japan en vanaf volgend jaar in Nederland. Op dit blog hebben al meerdere verhalen gestaan over de opkomst van Italië als bierland.

Nederlands Dwarskopke is goud waard

dwarskopkeDe Nederlandse winnaar van een gouden medaille bij de US Open Beer Championship in juli is aan heel bier drinkend Nederland voorbij gegaan. De hobbybrouwers konden het nieuws op het hobbyplatform echter niet missen. Vanmorgen het mooie artikel in De Telegraaf waardoor nu iedere bierliefhebber weet wat een goed Nederlands bier Dwarskopke blijkbaar is. Hobbybrouwer Chris Aarsen uit het oosten van het land de dubbelbok met 7,4 procent alcohol gebrouwen.

Grolsch bespaart 50 tot 70% op verlichting in productiehal

GrolschnieuwMet een intelligent lichtsysteem dat afgelopen jaar door bierbrouwer Grolsch werd geïnstalleerd in één van haar productiehallen kon een energiebesparing van 50 tot 70 procent gerealiseerd worden. Het systeem werkt op basis van onder meer bewegings- en daglichtsensoren. Lampen kunnen individueel worden ingesteld, hebben een langere levensduur, lagere onderhoudskosten en verbruiken aanmerkelijk minder energie.

Bier in blik bezig aan sterke opmars in VS

IMG_2154Steeds meer brouwerijen in de VS, inclusief de ambachtelijke brouwers, gaan hun bier afvullen in blik. Het is bezig aan een sterke opmars. Zelfs moderne, hippe restaurants zetten zonder blikken of blozen het gekozen bier, blijkbaar in blik, op tafel (zie de foto). Er is veel om te doen en ik weet dat steeds meer brouwerijen die bier exporteren naar de VS nadenken over de verkoop in blik. Het is nu eenmaal minder gevoelig voor licht en lucht wat ten goede komt aan de kwaliteit van het bier als het per boot naar de VS gaat. Ik ben erg benieuwd naar jouw mening over bier in blik. Vul de poll hieronder in!

Vrouwelijke Real Ale bierdrinkers stijgt fors

bierdrinkende vrouwenDeze dagen staan in Londen in het teken van het Great British Beer Festival georganiseerd door CAMRA dat staat voor Campaign for Real Ale, kort gezegd de promotie van bier van traditionele brouwerijen. Voor wie meer achtergrond over Real Ale wenst, dat is hier te vinden. De laatste jaren is het aantal leden van de organisatie fors toegenomen en met name doordat steeds meer vrouwen zich hebben aangesloten. In de laatste drie jaar is het aantal vrouwen dat real ale probeert gegroeid van 14 naar 34 procent. Van de 150.000 leden is nu 22 procent vrouw waarvan in de afgelopen tien jaar 20.000 vrouwen zich bij CAMRA aansloten.

Glutenvrije trend zet door

mongozo_premium lrAl enkele jaren is te zien dat de voedingsindustrie zich steeds meer focust op het aanbod van glutenvrije producten. Afgelopen weekend stond in de bijlage van De Telegraaf dat glutenvrije producten een ware trend is. Ditzelfde bleek ook in de Nationale Restaurant Week 2013 die glutenvrij eten als culinaire trend bestempelde. Naar mijn idee een beweging die enerzijds voortkomt uit het feit dat er steeds meer serieuze aandacht is voor de glutenallergie. Anderzijds helpen de vele voedselschandalen ook mee aan het begrip ‘weet wat je eet’ en beter zo natuurlijk en biologisch mogelijk. Op deze trend spelen ook bierbrouwers in door meer en meer biologisch te brouwen. Nog steeds een relatief klein aantal brouwerijen brengt glutenvrije bieren op de markt. Mede omdat de techniek om een smaakvol glutenvrij bier te brouwen een lange ontwikkeling kent. Het Nederlandse Mongozo Premium Pilsener dat in België wordt gebrouwen is jarenlang bezig geweest om een pils te brouwen dat qua smaak niet onder deed aan een pils met gluten.