Categorie: "Biercijfers"

Brouwerij Haacht maakt stap naar VS en Azië

primusDe Belgische brouwerij Haacht, bekend van bieren als Primus en Keizer Karel, heeft het eerste bier als onderdeel van een samenwerking uitgeleverd naar de VS en Azië. De brouwer die bij de top tien van grootste brouwerijen van België hoort heeft volgens financieel directeur Frank Mellaerts voor bepaalde regio’s structurele samenwerkingen gesloten. Eerder werd sporadisch wel bier naar de VS geëxporteerd echter het was nooit een structurele introductie van de biermerken van de brouwerij.

Nederlandse bieren behoren tot beste ter wereld

logo wbaOp de World Beer Awards 2013 zijn meerdere Nederlandse brouwerijen in de prijzen gevallen. Mongozo Premium Pilsener werd voor het tweede jaar op rij uitgeroepen tot ‘s-werelds beste glutenvrije pils ter wereld! Een nog grotere winnaar is de Haarlemse Jopen brouwerij die maar liefst met vijf medailles naar huis ging.

Rutte wil praten over accijnsverhoging

prijsverschil nlOver de aangekondigde accijnsverhoging in 2014 van 5,75 procent is volgens Rutte nog te praten. Dit zei hij tijdens de Algemene Beschouwingen op 26 september. Natuurlijk is het belangrijk om nog steeds je stem uit te brengen tegen de accijnsverhoging op www.stopbierbelasting.nl. In de tussentijd draait de promotie in Duitsland op volle toeren. (foto: winkeleninduitsland.nl)

Vernieuwde Nederlandse bierkaart te koop

Cover NLVanaf de komende weken zal een tweede editie van de Nederlandse bierkaart in de verkoop gaan. Een initiatief van Frans Ruiter en Ron Rabouw van de Bierverbinding. In juli 2011 werd de eerste editie gelanceerd. Op de kaart vind je onder andere een overzicht van brouwerijen, speciaalbiercafés, biermusea en festivals. Ten opzichte van ruim twee jaar geleden zijn er 65 brouwerijen bijgekomen en staat de teller op het gedrukte A0-formaat  nu op 178.

Bierbrouwers uit Nederland en België vallen in de prijzen

beer starDe jaarlijkse European Beer Star Awards in München zijn weer uitgereikt en heel wat Nederlandse en Belgische brouwers zijn in de prijzen gevallen. Zo is er Nederlands succes voor de Jopen brouwerij met de Jopen Extra Stout (Goud) en Jopen Adriaan (Zilver), SNAB met de Koning Honing (Zilver) en Gulpener met de Gulpener Chateau Neubourg Pilsner (Brons).

Keuze uit meerdere pilsen niet altijd handig

pilsIn het AD is te lezen dat Kees Verhoeven, D66-kamerlid, pleit voor tenminste één vrije biertap in iedere horeca naast het biermerk van de grote brouwer waarmee een contract bestaat. Ook CDA en SP zouden iets voelen voor dit plan. Het blijft een lastig en gevoelig punt waar tot op heden nog geen oplossing voor gevonden lijkt. Volgens D66 moet het ook mogelijk zijn om een goedkoper pilsje te kunnen schenken. Dit maakt de keuze voor de consument groter. Alleen lijkt een aanbod van twee pilsen niet voor iedere horeca weggelegd. De rotatie moet namelijk wel groot genoeg zijn. Gisteren een kastelein kort gesproken die op dat moment twee pilsen op de tap had!

Bierdrinkers nog niet toe aan bier uit blik

bierblikjeTerwijl (speciaal)bier in blik in de VS een doorslaand succes begint te worden, lijkt de bierdrinker er hier nog niet warm voor te draaien. Op de poll op mijn blog hebben bierdrinkers zich hierover de afgelopen weken duidelijk uitgesproken. Als een bier zowel op fles als in blik te koop is dan kiest toch 66 procent alleen voor de fles.

Toename van Nederlandse brouwerijen

bier3Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat het aantal brouwerijen in Nederland flink aan het toenemen is. Natuurlijk is dat niets nieuws! Volgens het CBS zijn er in 2013, 105 brouwerijen. Het gaat hier om de ingeschreven bedrijven in de registers. Volgens het KBC zijn het er 165, echter Cambrinus die de laatste stand tot op de dag bijhoudt telt nu 183 brouwerijen. Daarvan zijn er 104 brouwerijen met eigen installatie en 79 actieve brouwerijhuurders. Zij laten het bier dus bij een andere brouwerij brouwen aangezien ze zelf geen installatie hebben.

Blijf de Nederlandse bierparels steunen…..

bierproevenJe start een brouwerij en lanceert verschillende bieren. Iedereen in de omgeving van familie, vrienden, biergenieters, dorpsgenoten tot gemeente en provincie is dolenthousiast. Leuk zo’n bier van om de hoek. De eigenaren werken zich behoorlijk in het zweet en hebben niet gehoord van een 40-urige werkweek. De bierwereld, bierexperts en bierliefhebbers lopen er helemaal mee weg. Wat is de brouwerij toch fantastisch bezig, totdat het succes te groot wordt….. Want dan komen er steeds meer kwaaie tongen die de meeste geweldige soapverhalen beginnen te vertellen. Ik zie het de laatste jaren met meerdere kleine brouwerijen gebeuren. Een bijzonder, vreemd en naar mijn idee ook kwalijke ontwikkeling voor de Nederlandse biercultuur.