Categorie: "Bier & gezondheid"

Brouwerijen tegen bierverkoop bij tankstations

De afgelopen dagen schreeuwt iedereen van de daken tegen de verkoop van bier bij de tankstations te zijn. Iets dat natuurlijk te verwachten was. Jarenlang hebben brouwers zich ingezet voor het terugdringen van het gebruik van alcohol in het verkeer. Als ze nu voor de bierverkoop bij tanksstations zouden zijn dan krijg je de volgende discussie ‘hoe geloofwaardig is een bierbrouwer in bijvoorbeeld de BOB-campagne geweest’.

Stop het biermarketing geweld

Met name Belgische bierliefhebbers reageerden negatief op de introductie van het alcoholvrije Hoegaarden. Ondanks alle kritiek geeft woordvoerdster Annemieke Matthijssen van AB InBev aan dat de introductie succesvol is geweest. ”Binnen ons innovatieteam is er nu alle aandacht voor alcoholvrij bier.” Zelf hoop ik dat de brouwers vooral ook proberen over te brengen hoe bijzonder ‘t bier is in plaats van het ene na het andere biermarketing geweld de wereld in te slingeren.

Bier weer te koop bij het tankstation

Bij vijf bezinepompen in Nederland ligt er vanaf half november weer bier in de schappen. Alcoholverkoop in de shops mag niet, maar met het negeren van het verbod willen ze een proefproces uitlokken. Pomphouders zijn het zat en zoeken de confrontatie op en gaan procederen tot het Europese Hof. Naast bier wordt er ook rode en witte wijn verkocht. De verwachting is dat vrijwel direct boetes zullen volgen. Vul de poll in! Bier bij het tankstation goede zaak of niet?

Milieuvriendelijk brouwen is reclame

Milieu, duurzaam, maatschappelijk verantwoord ondernemen en wat voor termen nog meer. Op dit blog staan meerdere berichten waaruit blijkt dat ieder bierconcern veel doet om duurzaam te zijn. Het lijken en zijn daardoor reclamewoorden geworden. Want op die manier kunnen we op het gevoel van de consument inspelen en met ons biermerk en de brouwerij sympathie opwekken. Begrijp me niet verkeerd, ik vind het geweldig dat er zoveel energie en water wordt bespaard. Echter door de manier van communiceren op reclame-achtige wijze lijkt het erop dat ze ‘t niet doen voor een goed milieu.

Ik moet zo nodig plassen!

Iedereen die bier drinkt weet het. Op een gegeven moment moet je naar het toilet en dan houdt het niet meer op. Sommige mensen zeggen dat zij dit alleen bij bier hebben maar in de praktijk is alcohol de oorzaak. Riane Bezemer van Kennisinstituut Bier legt op de site van NRC Next uit hoe dat komt.

Alcoholreclame op social media aan banden

Ik ben erg blij dat ik schrijf over bier vanuit een passie. Er komt namelijk steeds meer controle op de reclame van alcoholhoudende dranken. Nu is ook de beurt aan social media. In de nieuwe reclamecode stelt STIVA dat personen die jonger zijn dan 18 jaar geen content mogen ontvangen die betrekking heeft op de marketing van alcohol. Dit lijkt me een behoorlijke uitdaging.

Finland overweegt verbod op sterke bieren

De Finse regering overweegt om de consumptie van sterke bieren tegen te gaan. Volgens de regering zou dat namelijk een oplossing kunnen bieden aan een groot deel van de problemen die met overmatig alcoholgebruik in verband worden gebracht. Die begrijpen ‘t helaas niet, net als de Engelsen. Mensen die overmatig bier consumeren drinken namelijk de lage alcohol bieren! 

Bier duurder door kleinere graanvoorraad

Vorig jaar leek ‘t nog ver weg toen de discussie over de graanvoorraad ook al ontstond. Het glas bier wordt hierdoor toch weer duurder. Dat komt doordat de Europese graanvoorraad enorm is geslonken als gevolg van de slechte oogst van dit jaar. En als graan schaarser wordt, gaan de prijzen omhoog. Dus het zal niet lang duren voordat men meer betaalt voor het bier.

Hoe gezond is een bierbuik?

Op 20 september 2011 vindt voor de zesde keer het Europese Beer and Health Symposium plaats in Brussel. Eerder dit jaar werd al aangekondigd dat Kennisinstituut  Bier een onderzoek ging doen naar de bierbuik. Hoe gezond en ongezond dit is en of het nu echt door bier komt weten we 20 september. Inmiddels heeft een Deense onderzoeker zich hier een half jaar in verdiept en hij presenteert op deze dag de resultaten.

Matige alcoholconsumptie vermindert leververvetting

Uit eerder onderzoek is gebleken dat overmatige alcoholconsumptie de kans op leververvetting en andere leverziekten verhoogt. Uit steeds meer onderzoek blijkt echter dat matige alcoholconsumptie, dat zijn maximaal twee glazen per dag voor de man en 1 glas voor de vrouw, juist een beschermend effect heeft op het ontstaan van leververvetting.