Op bier.blog.nl komt er natuurlijk standaard veel nieuws langs of vind je naast informatie over bier een artikel over een nieuw ontdekte trend in het buitenland. De kleinere brouwerijen in ons land werken achter de schermen in veel gevallen rustig verder aan de opbouw van hun ‘bierimperium’. De komende maanden zal ik af en toe onder het mom van ‘hoe is het nu met?’… laten zien waar Nederlandse brouwerijen mee bezig zijn. Eén daarvan is Duits & Lauret uit Vleuten. In februari 2011, wat gaat de tijd hard, had ik een interview met Danielle Duits en Marco Lauret over hun brouwerij. →
Categorie: "In gesprek met…"
Hogere bieraccijns kost banen en stimuleert biertoerisme
Rapporten van onderzoeksbureau Regioplan en Panteia tonen aan dat de eerder doorgevoerde accijnsverhoging banen kost en het de schatkist veel minder inkomsten oplevert dan geraamd, aldus De Telegraaf. De hele branche komt in opstand met de campagne Stop Bierbelasting.nl om Den Haag te laten inzien dat een nieuwe accijnsverhoging per 1 januari 2014 een nog grotere strop gaat opleveren. De accijnsverhoging van 10 procent levert dit jaar mogelijk maar 26 miljoen euro op terwijl de overheid rekent op 39 miljoen euro. →
Wie wordt de eerste Eindhovense brouwerij?
Onlangs lanceerden de twee heren Jaap Hermans en Erwin van Moll het Eindhovense Van Moll bier met de boodschap dat zij graag op korte termijn een brouwerij wilden openen met proeflokaal. Via crowdfunding proberen zij deze droom van de grond te krijgen. David Hendrich is met Eijkenrode Bier in Eindhoven ook hard bezig om de eerste Eindhovense brouwerij te openen. Momenteel wordt al gesproken over een locatie aan de Kanaaldijk-Zuid waar vroeger brouwerij Zeeland gevestigd was. →
Familie Delvaux start Bierbelevingscentrum
Op de voormalige locatie van Brouwerij De Kroon in Neerijse wordt door Professor Freddy Delvaux (1945) samen met zijn zonen Filip (1974) en Peter (1971) Delvaux de laatste hand gelegd aan een compleet nieuw bierbelevingscentrum. Hierin wordt een combinatie gemaakt van wetenschap, brouwkunst, gastronomie en toerisme. Op 12 november 1983 werd het laatste brouwsel gemaakt op de nu monumentale locatie van Brouwerij De Kroon. Volgens zoon Filip Delvaux (1974) was dit vooral te wijten aan verouderde brouwerij equipment en het uitblijven van investeringen. “Dit is een belangrijk signaal dat brouwers van vandaag ook moeten blijven investeren. Zonder vernieuwing geen toekomst.” Speciaal ter gelegenheid van het Zythos Bierfestival dat plaatsvindt op 27 en 28 april 2013, was het mogelijk om alvast een kijkje te nemen op het bierbelevingscentrum in wording. Op 23 april 2013, een krappe maand, zal de locatie worden geopend. Een mooie gelegenheid om het dus te bezoeken als uitstapje tijdens het Zythos Bierfestival. →
Vanavond in Tournée Générale
Niet vergeten om vanavond weer af te stemmen op België Eén om 21.00 uur. Jean en Ray brengen een bezoek aan Brouwerij Caracole waar de ketels nog worden verwarmd op houtvuur. Zelf heb ik deze brouwerij ook bezocht en dit is zeker een bezoek waard. Ook gaan ze tijdens deze vierde uitzending natuurlijk langs een Trappistenbrouwerij, dit keer Rochefort! Broeder Pierre zal de “brouwkathedraal van België” laten zien. →
Een bezoek aan Trappistenbrouwerij Chimay
Een van de hoogtepunten dit jaar was wel een bezoek aan de Trappistenbrouwerij Chimay. Het biermerk vierde in 2012 haar 150ste jubileum en stond daardoor al meerdere malen in de kijker. Zoals bij iedere trappistenbrouwerij is de abdij met brouwerij niet open voor publiek met uitzondering van de kerk en de tuinen. Om de bierliefhebber toch inzicht te geven in de historie van het bier en de Abdij van Notre-Dame de Scourmont is in 2012 een nieuw bezoekerscentrum geopend in de Auberge de Poteaupré, de ’Espace Chimay’. Na de jurering van de Brussels Beer Challenge kregen wij bij hoge uitzondering een bijzondere rondleiding door de brouwerij.
Bezoek aan Brasserie de Silly: Ambachtelijk en onderscheidend!
Al meerdere jaren zag ik Lionel Van der Haegen (foto links) van Brasserie de Silly op bierfestivals in België. Een zeer openhartige en met passie gedreven bierliefhebber die mij altijd met veel enthousiasme informeerde over de vernieuwingen in de brouwerij. Mijn interesse voor de brouwerij begon echter al heel wat jaren daarvoor. Tijdens een bierproeverij die ik van een vriendin had gekregen in Den Bosch kreeg ik het bier La Divine, een complex bier zo werd verteld. Bij de eerste slok was ik direct verkocht. Waarom? Dit bier heeft veel smaakcomponenten in zich zoals bijvoorbeeld hopjes (caramel), bitterheid en een krachtige body. Er is geen bier dat hierop lijkt. Natuurlijk ontstond mijn zoektocht naar de brouwerij. Onlangs bezocht ik Silly om met eigen ogen te zien waar deze godendrank gebrouwen wordt en om de sfeer van de brouwerij op te snuiven natuurlijk! →
Hoe is het nu met…..??
De bierbranche is in ontwikkeling waardoor geregeld mensen van ‘werkplaats’ veranderen. Ik krijg geregeld de vraag: weet jij hoe het nu met….. is? Op de puntjes kan je verschillende namen invullen. Eén van deze namen die de laatste tijd vaak terugkomt is die van Wesley Aarse. Een brouwmeester in hart en nieren die een half jaar geleden brouwerij De Pelgrim in Rotterdam heeft verlaten. In een gesprek ‘Hoe is het nu met’ Wesley Aarse wordt helemaal duidelijk dat hij absoluut niet stil zit! →
Tournée Générale by women: Bezoek aan Brouwerij Bosteels
Ons laatste bezoek van de Tournée Générale by women was aan brouwerij Bosteels uit Buggenhout. Een mooie combinatie van historie, bier met een verhaal en een oude brouwerij met nieuwe technologie. De brouwerij kent grote successen met de bieren Pauwels Kwak, Tripel Karmeliet en het laatste bier Deus. Antoine Bosteels, de zevende generatie aan het roer van deze familiebrouwerij neemt uitgebreid de tijd om ons alle verhalen te vertellen van het ontstaan van de bieren en de brouwerij. (foto: Paula Bergman) →
Tournée Générale by Women: Bezoek aan brouwerij De Halve Maan
Voor de Tournée Générale by women brengen we ons tweede bezoek aan Brouwerij De Halve Maan. Dit bezoek geeft aan alle dames weer een hele andere beleving aan bier. Met name de geschiedenis van deze brouwerij is indrukwekkend en eindelijk weet ik hoe ‘t nu zit met Straffe Hendrik! De Belgische stad Brugge is al een mooie stad en een echte stadsbrouwerij, sinds 1856 operationeel, maakt het plaatje compleet. Xavier Vanneste, de zesde generatie in het bestaan van Brouwerij De Halve Maan leidt ons met veel passie en plezier rond. →