Categorie: "Bier algemeen"

Grrrr 6 euro voor een Westmalle tripel, doe effe normaal!

Hoewel het alweer bijna woensdag is, denk ik nog even terug aan het weekend. Zaterdag was ik voor het eerst bij het filmfestival in Rotterdam en begrijp nu pas waarom iedereen er zo mee wegloopt. Het was erg leuk, laagdrempelig en de films die ik gezien heb waren mooi, heel mooi. De film die mij het meest is bijgebleven is Bodkin Ras. Een film die het leven van een groep mensen in een klein stadje in de Schotse hooglanden laat zien. Geen kilts, geen gezonden stoere mannen die boomstammen werpen en ook geen romantisch haardvuur waar twee geliefden genieten van een dram. Maar wel de harde werkelijkheid van mensen die net buiten de boot vallen of de boot gemist hebben. Mannen die leven op een dieet van Tennent’ s lager en goedkope whisky. Klinkt niet veelbelovend, maar het was echt de moeite waard.

Na zo’n film wil je nog wel even napraten met bier. Voor zover ik weet was er geen speciaal festival brouwsel, maar Warsteiner had een speciale filmfestival fles uitgebracht, leuk maar niet bijzonder. Toch was het de meest veilige keus in het café, want ik kreeg spontaan maagzuur toen ik de prijslijst zag. Zet je schrap: € 5.50 voor een Gouden Carolus Tripel, € 6.00 voor een Westmalle Tripel en € 5.50 voor een speciaal bier van Kompaan op de tap. Ik had er een foto van moeten maken, want het was gewoon te absurd voor woorden. Op deze manier komt de kater ver voordat je het bier gedronken hebt.

Ik begrijp waarschijnlijk heel weinig van het reilen en zeilen van een kroeg, maar kom op er zijn grenzen. Op deze manier is uitgaan toch helemaal niet leuk meer? Of zit ik nu gewoon te zeuren?

Kom bier drinken en maak kans op een megafles St. Feuillien Tripel


Verdwalen tussen het bier en ondertussen genieten van een goed glas. Het kan in World of Beer, een plek waar meer dan 500 bieren samenkomen en waar je niet alleen mag kijken, maar ook nog eens mag proeven.

Eind vorig jaar nam ik al een kijkje in de Markthal. Ik was direct verkocht, een slijter met horecavergunning dat is bijna paradijs. Van pils tot de meest exclusieve bieren, World of Beer heeft het.

Ben je toe aan een feestje of heb je vrijdagmiddag nog niets te doen? Kom dan naar de Markthal in Rotterdam, want World of Beer geeft dan een openingsfeestje. Toegang is gratis, voor muziek wordt gezorgd en het eerste drankje is van het huis. Nog een reden nodig? Iedereen die voor 18.00 uur lansgkomt, maakt kans op een een megafles St. Feuillien Tripel van 9 (!) liter.

Wat: Openingsfeestje World of Beer
Waar: Markthal Rotterdam (World of Drinks)
Tijd: vanaf 17.00 uur
Datum: vrijdag 15 januari

 

Black beer Friday

Black Friday? Ik zal de afgelopen jaren wel onder een steen  hebben gezeten, want ik had echt geen idee wat er mee bedoeld werd. Zwarte zaterdag ken ik natuurlijk wel en vrijdag de 13e ook. Wist ik veel dat we vandaag aangespoord werden om te gekke aanbiedingen binnen te slepen.

Voor mij dus geen grote inkopen, maar wel een goed idee. Want mede door het gure weer en al die black Friday spam in mijn mailbox,  kreeg ik wel ineens heel veel zin in lekkere donkere en bijna gitzwarte bieren. Ik heb de dag daarom omgedoopt tot Black Beer Friday.

De een ziet tallships, ik denk alleen maar aan brouwerij ‘t IJ

Met een half oog keek ik vandaag naar de tv schermen op de werkvloer. Het ene tallship naar het andere zag ik voorbij komen. Prachtig!

Maar hoe kan het ook anders, toen de schepen richting IJ gingen, kreeg ik ineens trek in bier. De associatie met brouwerij ‘t IJ was niet meer uit mijn hoofd te krijgen. Het liefst sprong ik direct de trein in richting Amsterdam. Maar goed dat ik dat niet gedaan heb, want het was meer dan gezellig druk in de hoofdstad. Gelukkig had de bierwinkel nog genoeg ‘IJ’ bieren op voorraad.

Gezocht, bier dat een vuurzee kan temperen

Bij pittig eten drink ik graag koud bier. Of dat zo hoort? Geen idee, ik vind het in ieder geval erg lekker. Ik ben ook niet zo heel kieskeurig, als het maar koud is. Op de een of andere manier heb ik nog nooit een ipa geprobeerd als begeleider, tot vandaag dan.

De twee ipa’s die op tafel staan zijn: Anchor IPA en Poleeko Pale Ale.
Op het menu staat Indiase zalmwrap met warme komkommersalade. Makkelijk, lekker en heel belangrijk, snel klaar. Het gerecht is lekker kruidig en je kunt het zo pittig maken als je zelf wilt en de kokos en pinda’s geven het een aangename crunch.

Heerlijk, ik kan niet anders concluderen. Zowel het gerecht als het bier smaken erg goed. De ipa’s maken het echt af. Het kruidenmengsel van de vis sloot perfect aan bij de frisse citrus tonen van het bier. Het is een combinatie die ik er zeker in blijf houden. Mijn favoriet van vandaag was de Poleeko Pale Ale, maar dat is puur persoonlijk. Of pils nu verbannen is ? Nee zeker niet. koud bier zo uit de fles is en blijft een puur genot. Welk bier blus jij het liefst een ‘vuurtje’?

Wat je nodig hebt

Voor de zalmwraps

  • zonnebloemolie
  • 1/2 theelepel mosterdzaad
  • 1 kleine ui, fijn gesneden
  • 10 gram verse gember fijngesneden
  • 2 teentjes knoflook fijngesneden
  • 8 kerriebladeren
  • 1,5 theelepel korianderpoeder
  • 1/4  theelepel kurkuma
  • 1/4 theelepel chilipoeder ( of meer naar smaak)
  • 2 tomaten in blokjes gesneden
  • 1 theelepel garam masala
  • bakje seroendeng
  • 1 theelepel citroensap
  • 300 gram zalmfilet, in blokjes van ongeveer 2,5 cm
  • wraps
  • paksoi of ijsbergsla

Doe olie in pan samen met mosterdzaad. Als de zaadjes beginnen te knetteren voeg je ui toe. Laat bakken tot glazig en voeg vervolgens, knoflook, gember, kerrieblad. laat een paar minuten bakken en voeg alle kruidenpoeders toe samen met wat zout. Voeg tomaten toe samen met 200 ml water. Laat ongeveer 8 minuten koken. Voeg citroensap toe en proef of smaak naar wens is. Voeg iets extra zout toe en doe zalm in pan. Laat paar minuten bakken tot zalm gaar is.

Verdeel zalm over wraps, voeg paksoi of sla toe en sprenkel ruime hoeveelheid seroendeng (mengsel kokos en geroosterde pinda’s) over vis.

Komkommer met erwtjes en mint

  • olie
  • 1 theelepel komijnzaad
  • 1/2 theelepel mosterzaad
  • 1/2 theelepel kurkuma
  • snufje chilipoeder
  • 1 theelepel korianderpoeder
  • 1 komkommer gehalveerd en in stukken gesneden
  • 120 gram doperwtjes uit de diepvries
  • 3 eetlepels yoghurt
  • verse muntblaadjes

Doe olie en mosterdzaak in pan , voeg na een paar minuten overige kruiden toe (behalve munt) en wat zout. Voeg vervolgens de komkommer toe. Bak voor ongeveer 5 minuten en voeg vervolgens de erwtjes toe. A;s alles warm is, voeg yoghurt en mint toe. Laat nog twee minuten koken en serveer direct.

Explosief weekend vol bunkers en bier

Tennis in tropische hitte en daarna koud bier is niet altijd verstandig. De klap kwam toen ik opgerfrist en wel thuis op de bank zat. De raapstelenstappot werd een driepvriespizza en de bioscoop werd een avondje tv waar ik de helft nog maar van kan herrinneren. Als een blok viel ik in slaap om vandaag weer fris wakker te worden. En dat is maar goed ook want er is dit weekend van alles te beleven.

Heb je altijd al willen weten hoe je favoriete bier gemaakt wordt? Dit weekend zetten veel brouwerijen de deuren open. Je kunt bij 106 brouwerijen terecht voor brouwedemo’s, proevreijen en presentaties. Via de webiste nlbier vind je een overzicht van alle deelnemende brouwerijen. Maar er is nog veel meer te doen.

BEDANKT!!!

Graag wil ik al mijn trouwe lezers bedanken voor het enthousiasme en het jarenlang volgen van alles wat ik schreef op dit blog! Ik heb het met veel plezier gedaan en zonder lezers en liefhebbers ben je nergens natuurlijk. Voor wie mij wil blijven volgen, kijk op 18 januari 2014 even op mijn Facebook-pagina voor meer nieuws!

Bas van der Aa beste biertapper van Nederland

Bas van der Aa van Café De Gouden Leeuw uit Winssen heeft de felbegeerde titel Nederlands Kampioen Biertappen op de Horecava in Amsterdam binnengesleept. Daarmee liet hij circa 1.500 biertappers achter zich die via de ruim 30 tapwedstrijden in heel Nederland een plek bij de laatste 25 probeerden te bemachtigen. Op de tweede plek eindigde Rick Moenen, Stadscafé Lure, Maastricht en plaats nummer drie was voor Maurice Gilissen, In den Ouden Vogelstruys uit Maastricht. Het was gisteren een drukte van jewelste! Honderden mensen volgden de eindstrijd die uiteindelijk op tijd werd gewonnen door Bas van der Aa.

Wie wordt de beste biertapper van Nederland?

Volgende week woensdag 15 januari 2014 is het zover, dan zullen we weten wie de beste biertapper van Nederland is! Afgelopen jaar hebben tijdens de tientallen tapwedstrijden circa 1.500 biertappers hun kwaliteiten getoond om door te dringen tot de finale. De ontknoping nadert en de eindstrijd zal spannend zijn. Net als vorig jaar is de Horeca in Amsterdam volgende week het strijdtoneel.

 

De tapwedstrijden worden georganiseerd door de Stichting Tapwedstrijden.nl om horecaprofessionals enthousiast en bekend te maken met het juist tappen en schenken van bier. Heel belangrijk! Want de brouwers kunnen nog zo’n goed bier brouwen; als het juist schenken, tappen en serveren uitblijft dan is de beleving toch echt weg!

Nieuw jaar, nieuwe ideeën…..

Vanuit diverse hoeken krijg ik vragen hoe ‘t met ‘mijn’ blog verder gaat. Zoals jullie wellicht hebben opgemerkt is de frequentie wat omlaag gegaan…. en de inhoud anders geworden. Deze bierdame heeft ‘t ongelooflijk druk en met een kleine op komst heb ik de afgelopen weken en maanden nagedacht hoe en of ik met dit blog verder wil gaan. Velen van jullie denken dat deze site van mij is. Dat maakt ‘t nog weleens lastig aangezien jullie ook denken dat ik achter advertenties zit en hier allerlei grote inkomsten van krijg. De site is zoals ik regelmatig heb aangegeven van blog.nl. Het jarenlang schrijven van blogs en iedereen op de hoogte houden van de belangrijke bierontwikkelingen is en blijft voor mij dus gewoon liefdewerk oud papier. Ik hou van schrijven en ik hou nog meer van bier . Gezien de grote drukte rondom het geven van masterclasses en bier-spijs adviezen, alle werkzaamheden in mijn PR & Communicatiebureau en met de verwachte gezinsuitbreiding, heb ik besloten om het in 2014 anders te gaan invullen en bier.blog.nl vaarwel te zeggen. Er komt echter iets anders moois voor terug… Een combinatie van alles wat er op biergebied gebeurt en met mijn eigen sausje en in mijn eigen omgeving. Na 18 januari aanstaande wordt alles compleet helder en duidelijk! Nog even geduld dus…. Maar mocht jij nu denken, ik wil wel een opvolging geven aan het platform bier.blog.nl? Neem dan vooral contact op met blog.nl.