Categorie: "Pilsener"

Grolsch lanceert nieuw pils: Kornuit

kornuitBierbrouwer Grolsch introduceert een nieuw pils gebrouwen door en voor de jonge generatie. De jongste generatie brouwers bij Grolsch hebben een andere hopsoort gebruikt en een pils gemaakt met een frisse smaak en een zachte afdronk. Met name dit laatste is anders dan bij het bestaande Grolsch. Kornuit is vanaf vandaag verkrijgbaar in de supermarkt in sixpack flesjes en blik.

Jupiler bezig aan sterke opmars in Nederland

Al jaren vindt vanuit het zuiden een opmars plaats van het biermerk Jupiler. Door de sponsoring van de Eredivisie kennen steeds meer mensen het biermerk. AB InBev is brouwer van Jupiler en werkt momenteel verder aan de sponsoring van meerdere landelijke evenementen. Zo is zij nu bierpartner geworden van Dancetour, het grootste dance evenement van Nederland. Deze opmars gaat toch ten koste van diverse biermerken zoals Dommelsch en Amstel. Ik vraag mij in dat kader danook af wat bierbrouwers de komende jaren gaan doen als zij meerdere pilsmerken in hun portefeuille hebben. In een verzadigde markt moeten er naar mijn idee toch slachtoffers gaan vallen.  

Marc Vriens presenteert winnende hobbypils

Tien weken nadat de winnende hobbybrouwer Marc Vriens zijn pils bij Brand heeft gebrouwen is het nu klaar voor consumptie. Op vrijdag 2 november om 16.00 uur zal hij in café Brandpunt in zijn woonplaats Tilburg een toelichting geven op zijn eigen gebrouwen pils. Het eerste exemplaar van ‘t MAG, de naam die Marc aan het pils gaf, ontvangt hij uit handen van Erik de Zwart.

Bavik Pils moeilijk te proeven

Zoals eerder op dit blog beschreven krijg ik voor mijn bieropleiding iedere week de opdracht mee om een bier te beschrijven maar dan op zo’n manier dat iedereen ‘t begrijpt. Dus geen technische termen als DMS, Diacetyl of noem ‘t maar op. De eerste twee die ik moest beoordelen vielen behoorlijk tegen. Volgens mij heeft ‘t bier misschien in de zon gestaan ofzo. Ik bleek niet de enige die dit zo had beleefd of liever gezegd geproefd ;-) .

Uitslag poll “Speciaalbier op verjaardagen”

Alweer dik een maand geleden vroeg ik jullie wat jullie aangeboden wordt op verjaardagen en andere partijen als het om bier gaat. Wat mijn vermoeden bevestigde, maar waarvan ik het percentage iets hoger had ingeschat, is dat er grotendeels alleen Pils voorhanden is (48%), waar de meesten van ons liever iets smaakvollers voorgeschoteld krijgen. Hoe zouden we onze gastheren en –vrouwen  hierin (subtiel) kunnen opvoeden?

Eerste voorronde Pilsbrouwwedstrijd achter de rug

Afgelopen maandag heb ik gejureerd in de eerste ronde van de Pilsbrouwwedstrijd van Brand en PINT, samen met andere afgevaardigden van PINT: Eugene Straver (Bierkeurmeester) en Marco Lauret (Duits & Lauret) en gedelegeerden van Brand: Astrid Bessems (Technoloog Verpakken), Michel Bormans (Manager Brouwen en Kwaliteit) en Rob Habets (Technoloog Brouwen). Na de vele mooie speciaalbieren een dag eerder op het KBC-festival, was het nu tijd voor een ander biertype…

Nederland 7 deugden rijker

De winkel

Nadat Brouwerij De 7 Deugden al acte de présence had gegeven op het Noord-Hollands Bierfestival, stond afgelopen zaterdag de officiële opening op de agenda. Het was in het gebouw achter woonhuizen in de wijk Osdorp te Amsterdam erg druk met (kennelijk) vrienden, kennissen en buurtbewoners, want veel mensen uit de bierwereld waren er niet. Evengoed waren er toch drie PINT-regiovoorzitters aanwezig en heb ik even twee (andere) brouwers gesproken. Maar er moest natuurlijk ook geproefd worden….

HollandsGoud geïntroduceerd en geproefd

Nico Berger van Uranus Beheer B.V. was met een bouwproject in Alkmaar bezig, realiseerde zich dat Alkmaar al een tijd geen eigen bier meer had en deelde met anderen dat hij vond dat dat er maar weer eens moest komen. Hem werd geadviseerd eens met Maikel Kok te gaan praten. Loze kreten werden concreter en samen met Bureau1811 werd een plan gerealiseerd. En afgelopen donderdag was de lancering van dat plan. Drie nieuwe bieren – die samengesteld zijn uit verschillende recepten uit de Alkmaarse archieven – zijn ontwikkeld door Brouwerij Florindia en gebrouwen bij Brouwerij Praght. De naam? Doordat Alkmaar in het verleden vanwege inpoldering zijn verbinding met de Zuiderzee verliest, moet de welvaart vanaf dan vooral komen van de handel in kaas, boter en bier: HollandsGoud.

La Trappe Puur: Verrassend

PUURGisteren heb ik La Trappe Puur voor het eerst gedronken. En het heeft mij verrast. Dat het mogelijk is om met zo’n laag alcoholpercentage, 4,7%, toch een ‘vol’ bier te kunnen maken. Het smaakt niet vlak of eentonig. Het is een totaal ander bier dan de andere La Trappe bieren en toch is duidelijk in de smaak te proeven dat dit bij de Trappistenfamilie hoort. Het heeft best een behoorlijke hopbitterheid, dat verraste mij.

Nieuw Nederlands pils bij Biercafé ‘t Arendsnest

peter van der arend defWoensdag 28 juli aanstaande introduceert Biercafé ‘t Arendsnest in Amsterdam een nieuw Nederlands bier. Het zal gaan om een pilsener, er is nog niet precies bekend wat voor een. Wel is duidelijk dat het huidige Kroon-pilsener uit het assortiment gaat en het nieuwe pils deze gaat vervangen. Kroon heeft bij ‘t Arendsnest 10 jaar op het vat gestaan.