Categorie: "Blond bier"

ABT-bier van de maand: Gentse Strop

Gentse stropIn november is bij alle cafés aangesloten bij de Alliantie van Bier Tapperijen (ABT) het bier van de maand de Gentse Strop van Brouwerij Roman uit Mater, gemeente Oudenaarde. Dit blonde Belgische bier heeft een hoge gisting met hergisting op de fles. Het aroma is kruidig en het bier heeft een subtiele hopbitterheid, aldus de brouwers. Het alcoholpercentage is 6,9 procent. Gentse Strop dankt zijn naam aan de fiere Gentenaars, bijgenaamd “stroppendragers”.

Brand Zwaar Blond geïntroduceerd en geproefd

Brand Zwaar BlondFiona kondigde het al aan: Afgelopen woensdagmiddag werd in het prachtige en historische Brand Proeflokaal Stadscafé De Spaarbank te Tilburg het op grote schaal gebrouwen winnende bier in de tweede Brand Bierbrouwwedstrijd aan genodigden gepresenteerd. Met een ander Brandbier in de linkerhand en de rechter die wat andere bekende handen schudde werd gewacht op “De Eerste Tap”.

Brand presenteert Zwaar Blond bier

brand zwaar blondAankomende woensdag 30 oktober zal Brand in Stadcafé De Spaarbank in Tilburg het nieuwe Brand Zwaar Blond presenteren. Hobbybrouwer Jacques Bertens uit Loon op Zand won met dit bier op 1 juni 2013 de Bierbrouwwedstrijd van Brand Bier en Bierconsumenten vereniging PINT. De prijs was dat het bier, als limited edition, in productie werd genomen.

Bier proeven: Malheur 8

malheur-8-blond-033lDe Malheur 8 heeft zoals het nummer op de fles aangeeft 8 procent alcohol, is bovengistend en wordt gebrouwen door Brouwerij Landtsheer in Buggenhout. Het biermerk Malheur heeft meerdere biertypes zoals de Malheur 6, 10 en 12. Ook heeft de brouwerij net als die andere brouwerij uit Buggenhout meerdere Brut-varianten, bieren die nog een champagnebehandeling krijgen. Het assortiment van deze brouwerij met als stamvader Balthazar De Landtsheer (1773) is onlangs uitgebreid met een nieuw biermerk Novice.

Zomers menu: Lamskoteletjes in een korstje van pistachenoten

LamskotelettenWe zijn na prei vinaigrette met gerookte zalm toe aan het vierde en jawel hoofdgerecht: lamskoteletjes in een korstje van pistachenoten met de begeleiding van een zeer frisse taboulé. Nog niet eerder had ik lamskoteletjes op deze manier gegeten. Het was een ware sensatie! en dan helemaal met het bijpassende bier Malheur 8.

Bier proeven: Cuvee des Trolls

cuveedestrollsEen speciaalbier dat is afgevuld in 25cl flesjes, we gaan het steeds vaker zien. Overigens leidt het ook tot het nodige verzet zoals zichtbaar is bij Palm. Cuvee des Trolls wordt gebrouwen bij brouwerij Dubuisson in het Franstalige deel van België, Wallonië. De brouwerij werd opgericht in 1769 waarmee het ook direct de oudste brouwerij van Wallonië is. Het staat vooral bekend om de Bush-bieren, die samen met de Cuvee des Trolls de portfolio van de brouwerij bepalen.

Zomers menu: Prei vinaigrette met gerookte zalm en rode biet

prei met zalmNa de amuse van forelfilet en het voorgerecht van rauwe kabeljauw gaan we verder met het tussengerecht: een prei vinaigrette met gerookte zalm en rode biet. Met name de zoete rode biet zorgt dat de zuurheid van de vinaigrette naar achteren wordt gedrukt. De Cuvee des Trolls is een bier dat geweldig met dit gerecht combineert.