Categorie: "Engelse bieren"

Brits real ale bier: het is niet mijn bier….

ingangJe moet het een keer meemaken het Great British Beer Festival, GBBF. Wat een ambiance, goede organisatie, voldoende eten, gezellige mensen en zo kan ik nog even doorgaan. The place to be voor iedere biergenieter, of toch niet. Voorafgaand had ik al eerder op mijn blog geschreven dat ik niet bepaald bijzonder enthousiast ben over de Britse Real Ales, laat duidelijk zijn Real Ales, de bieren die op een cask (speciaal vat zitten). Gewoon een kwestie van smaak! Misschien als ik hier weken ben dat ik er dan langzamerhand aan begin te wennen dat bier lauw is, geen koolzuur heeft en er ook een schuimkraag ontbreekt. Wat mij betreft is dit een groot onderdeel van de totale bierbeleving. Dus wat er dan overblijft van de totale bierbeleving is dat de real ale alles goed moet maken met de smaak in combinatie met de ambiance. Met die ambiance zit het helemaal goed, en alleen daardoor krijg je al zin om bier te drinken.

Elland 1872 Porter bekroond tot beste Britse bier

Elland40703_1872-PorterNa een jaar lang jureren en keuren heeft de CAMRA, Campaign for Real Ale, de Elland 1872 Porter uitgeroepen tot beste bier van het Great British Bier Festival. Alle bieren zijn in zeven categorieën ingedeeld: Bitters, Best Bitters, Strong Bitters, Golden Ales, Milds, Winter Beers, en de Speciality class. Naast een winnaar in iedere categorie roept CAMRA ook nog een overall winnaar uit. Dit is dus de Elland 1872. 

Vrouwelijke Real Ale bierdrinkers stijgt fors

bierdrinkende vrouwenDeze dagen staan in Londen in het teken van het Great British Beer Festival georganiseerd door CAMRA dat staat voor Campaign for Real Ale, kort gezegd de promotie van bier van traditionele brouwerijen. Voor wie meer achtergrond over Real Ale wenst, dat is hier te vinden. De laatste jaren is het aantal leden van de organisatie fors toegenomen en met name doordat steeds meer vrouwen zich hebben aangesloten. In de laatste drie jaar is het aantal vrouwen dat real ale probeert gegroeid van 14 naar 34 procent. Van de 150.000 leden is nu 22 procent vrouw waarvan in de afgelopen tien jaar 20.000 vrouwen zich bij CAMRA aansloten.

Britten introduceren mogelijk toezichtsorgaan op horecamarkt

OLYMPUS DIGITAL CAMERADe Britse horecamarkt gaat mogelijk op de schop! En dat gaat er voor bedrijven die meer dan 500 kroegen exploiteren niet makkelijker op worden. Vince Cable, de staatssecretaris van Economische Zaken, wil een instantie oprichten die toezicht gaat houden op bedrijven die eigendom zijn van meer dan 500 pubs. Houden ze zich niet aan gedragsregels en berekenen ze bijvoorbeeld te veel voor het bier of de huur, dan kunnen ze boetes tegemoet zien. Heineken die in 2011 zo’n 900 pubs overnam van de Royal Bank of Scotland geeft aan dat met deze maatregelen de markt op slot wordt gezet, zo is te lezen in de Britse krant Sunday Telegraph.  

Interessante bierbrouwers in de UK

bier brouwen2De meeste bieren die ik drink zijn afkomstig van Nederlandse, Belgische en Amerikaanse bodem. Aangezien in augustus het Great British Beer Festival plaatsvindt en ik bij ’Engels’ bier niet verder kom dan BrewDog en Marble en een paar grotere Ale-biermerken vond ik het eens tijd  om te bekijken welke craft brewers in de UK aan de weg timmeren. En zo heb ik nu een prachtige lijst met brouwerijen die absoluut de moeite waard schijnen te zijn. De bieren van deze brouwers staan dus op de lijst van ‘To drink’. Mocht iemand nog aanvullende suggesties hebben, ik ben absoluut geïnteresseerd!!

13-8 t/m 17-8-’13: Great British Beer Festival

gbbf2013Ondanks dat ik geen grote fan van Engels bier ben is het Great British Beer Festival natuurlijk een bierfestival dat je een keer gezien moet hebben. Dus dit jaar reizen we af naar het Londense bierspektakel dat plaatsvindt van 13 augustus tot en met 17 augustus 2013. Naar verwachting komen er zo’n 55.000 mensen op de 36e editie van het bierevenement af. Je kunt er meer dan 800 real ales, ciders, perries en buitenlandse bieren proberen. Ik ga een zoektocht starten naar de real ales die bij mij wel in de smaak vallen. Die zullen er zeer zeker zijn!

AB InBev eist naamswijziging Londens schoolbier

bellevillebellevue etiketSchooldirecteur Marc Thomas is compleet verrast door het bericht van de advocaten van AB InBev dat de naam van hun schoolbier Belleville moet worden aangepast. Het bier is vernoemd naar de naam van de school Belleville, gelegen in Zuid-Londen. Het lijkt teveel op het Anderlechtse Belle-Vue zo staat in een brief aan de school geschreven en daarom zou het kunnen meeprofiteren van de naamsbekendheid van dit Belgische bier. Verder kijkend is wel zichtbaar dat het niet alleen de naam van het bier is maar dat de recent opgestarte brouwerij Belleville ook deze naam heeft. Volgens de advocaten kan verwarring ontstaan. Je neemt natuurlijk wel een risico met zo’n naam. Bierconcerns beschermen als een waakhond hun eigen merken.

Uitdagingen in nieuwe brouwzaal BrewDog

brewdog2Iedere brouwerij die een compleet nieuwe brouwzaal installeert krijgt de nodige kinderziektes. Hoe goed alles wordt voorbereid, je kunt er zeker van zijn dat de nodige uitdagingen op het brouwerspad komen. Het is geweldig eigenlijk dat de Schotse brouwer BrewDog dit met het publiek en daardoor ook met collegabrouwers deelt. Op de site van BrewDog geeft zij een weergave van de ontwikkelingen van de afgelopen maanden.