Categorie: "Weizen"

Bier proeven: Texels Wit

Texels WitIn het assortiment van de Texelse Bierbrouwerij ontbreekt een Texels witbier niet. De brouwerij heeft een eigen gepatenteerde gistcultuur voor alle bieren en dat is altijd zo herkenbaar in ieder bier terug te ruiken en te proeven. Zo ook in Texels Wit. Het bier bevat 5 procent alcohol, is troebel en lichtgoud van kleur. De schuimkraag is beperkt. Zowel het koolzuurgehalte als de volmondigheid is laag. Het bier is zeer makkelijk doordrinkbaar.

ABT-bier van de maand: D’Olle Griezen Weizen

abtHet ABT-bier van de maand augustus is het Nederlandse bier D’Olle Griezen Weizen gebrouwen bij de Texelse Bierbrouwerij. Het recept is afkomstig van Herman Holtrop die dit voorjaar op het Groningse Bierfestival het beste Weizenbier had gebrouwen. Naast de verkrijgbaarheid op tap zal het ook op fles te koop zijn bij de Mitra slijterijen.

Bier proeven: Beerze Beer

BeerzeIn en rondom Eindhoven verkoopt dit bier van de Vessemse Bierbrouwerij De Gouden Leeuw erg goed. Niet onterecht als we kijken naar de smaak. Het goudblonde bier is gebrouwen naar familierecept dat al vijf generaties voortleeft. Een tarwebier met 5,5 procent alcohol dat een lichtgele kleur heeft en een fijne parelachtige schuimkraag. Ook is het bier niet gefilterd en daardoor lichttroebel. De koolzuur is gemiddeld net als de volmondigheid. Aan de ene kant een goed doordrinkbier en aan de andere kant heeft Beerze ook zeker een body.

Zomerse biercocktail: Meloenijs met witbier of Weizenbier

CocktailsTerwijl het weer nu even wat minder is, valt in de weersverwachting te zien dat het volgende week warm zomerweer gaat worden. Vandaar alvast het recept van een mooie biercocktail die heerlijk verfrissend kan zijn tijdens de zomeravonden! Meloenijs met witbier of Weissbier. Tot nu toe begeef ik mij nog beperkt op het biercocktailvlak. Tijdens de biersommelier opleiding in de VS kwam een echte biercocktail-maker ons lesgegeven en bijleren over mooie combinaties. Dus ik zet de ingrediënten dit weekend op mijn boodschappenlijst om dit eens te gaan proberen!

Derde bier Heyloo geïnspireerd op Midzomer

Foto: Eline Boulonois

Foto: Eline Boulonois

Na het Heilooër Blond en het Ter Coulster Dubbel komt er een derde bier van Brouwerij Heyloo op de markt. Een bier wiens naam is geïnspireerd op die van de zonnewende in de zomer: Midzomer Wit. Zaterdag 22 juni om 13:00 uur start de verkoop bij Cadeauwinkel De Ontdekking in Heiloo. De “Heren van Heyloo”, Bert Langendam, Theo van Beek en René Boulonois, zullen in de winkel aanwezig zijn om het bier en de ontwikkeling ervan nader toe te lichten.

Derde jubileumbier Brouwerij De Leckere op komst

Vanaf 1 maart 2013 zal het derde jubileumbier van Brouwerij De Leckere op de markt komen. Brouwer Joppe de Bres van Café de Beyerd in Breda heeft een Dunkel Weizen gebrouwen. Zijn bier volgt na de IPA van Peter van der Arend (Proeflokaal Arendsnest) en de IBA (Inter-Natural Blond Ale) van Derek Walsh (Beer Stylist).

Duitse biermarkt in ontwikkeling

Afgelopen maand vierde Schneider Weisse 140 jaar van familietraditie en de ontwikkeling van de Duitse ´weissbier´-stijl. In Duitsland begint de roep naar andere biersmaken ook steeds groter te worden. In alle delen van Duitsland groeien kleine speciaalbier brouwerijen als paddenstoelen uit de grond. Alleen al in de hoofdstad Berlijn zijn nu een tiental speciaalbier brouwers actief. Dit is een trend waar de traditionele bierbrouwers op in moeten haken. Naast dit punt heeft Scheider Weisse een voorspelling gedaan van nog zes andere ontwikkelingen in Duitsland.  

Vernietigende witbiertest in De Telegraaf

Wie graag wil weten welke wit- of weizenbieren je wel en niet moet drinken dient vandaag in de weekendbijlage te kijken op pagina 8 en 9. Een panel heeft 6 weizen- en 6 witbieren beoordeeld onder leiding van Rick Kempen van Bier&cO. Grote winnaars zijn de weizenbieren en grote verliezers de witbieren van grote bierbrouwers. Felix Wilbrink adviseert om bierdrinkers die een witbier willen drinken alleen voor een terras te kiezen die de bieren van kleinere bierbrouwers op de kaart heeft. 

Exclusieve Schneider Weisse bij ABT-cafés

In oktober 2011 komt een exclusieve Schneider Weisse op de markt onder de naam TAPX ‘Mein Nelson Sauvin’. De naam verraadt het al dat in deze nieuwe creatie de Nieuw-Zeelandse Nelson Sauvin hop zit. Brouwerij directeur Georg Schneider en brouwmeester Hans-Peter Drexler hebben een unieke fermentatiemethode gebruikt in combinatie met verschillende gistsoorten en een traditionele nagisting op fles. Er zit ook nog een Nederlands tintje aan dit bier…
(foto links: Schneider Weisse eigenaar Georg VI. Schneider en rechts brouwmeester Hans-Peter Drexler) 

Sancti Adalberti werd Francesconer

Frans Ruiter, bekend van De Bierverbinding en PINT Regio Noord-Holland, schreef eerder al diverse malen over de lancering van het nieuwe witbier Sancti Adalberti. Onlangs werd deze met veel succes gelanceerd in Egmond aan Zee. Bier brouwen is een natuurlijk proces waardoor een mooi bier er net iets anders uit kan komen te zien dan gedacht. Peter Lassooy, de ondernemer achter Sancti Adalberti, wilde een echt witbier. Hij vroeg Frans om het recept te maken en mee te brouwen aan dit bier.