Categorie: "Quadrupel"

Naughty Stout: Eerste dinerbier

dinerbierMet veel trots kan ik het eindelijk roepen! Samen met Brouwerij De Leckere uit De Meern heb ik speciaal voor hun 15-jarig jubileum maanden gewerkt aan een compleet nieuwe bierstijl voor de donkere dagen. Het bier met de naam ‘Naughty Stout’ is naast een genietbier voor de wintermaanden het eerste Nederlandse dinerbier. Er is een combinatie gemaakt van een gerstewijn, een sterk donker Belgisch biertype, en een Stout, een Engelse bierstijl. Door deze bierstijlen in de juiste balans samen te brengen ontstaat de ideale bier-spijscombinatie met rood vlees, wild of stoofvlees. Met dit bier geef ik voor de wintermaanden een Royaal gebaar aan de Nederlandse bierliefhebber en kan het met een gerust hart bij de Ossenhaas tijdens het kerstdiner geserveerd worden. Het bier is een opvolger op mijn eerdere Royaal Bier voor Koning Willem-Alexander.

Brugse brouwerij Fort Lapin lanceert Quadrupel

Als het over een Brugse bierbrouwer gaat denk ik direct aan Brouwerij De Halve Maan. Dus toen ik het bericht las dat een Brugse bierbrouwer een Quadrupel lanceert, dacht ik: “Dat is oud nieuws want ze hebben al jaren de Straffe Hendrik Quadrupel. Het gaat hier echter om de nu een jaar oude brouwerij Fort Lapin. In januari 2012 maakte deze brouwerij haar coming out met de Fort Lapin 8. Toen al kondigde zij aan bezig te zijn met een quadrupel.

St. Bernardus Abt 12 versus Westvleteren 12

Onlangs kreeg ik weer een discussie over dat Bernardus identiek is aan Westvleteren. Ik blijf stug volhouden de smaken zijn anders maar komen in de buurt. Gisteren een proef tussen de twee gehouden. In de basis is wel heel erg duidelijk, en ik moet eerlijk toegeven meer dan ik dacht, dat ze uit hetzelfde hout gesneden zijn qua ingrediënten.  

Préaris Quadruple is beste hobbybier van België

Kijk het tweede bier met Quadrupel in de naam is in België een feit. De winnaar van de titel ‘beste hobbybier van België’ is de Préaris Quadruple. Na een voorselectie uit meer dan honderd inzendingen besliste de jury van de Brouwland Biercompetitie gisteren in het Gentse ICC dat de  “Vliegend Paard Brouwers” uit Oedelem het beste hobbybier van België hebben. In die jury zaten veel BB-ers (Bekende Belgen) zoals filmregiseur en bierliefhebber Julien Vrebos en de brouwers van Oval en Dubuisson.  

Straffe Hendrik Quadrupel een feit!

Vorig jaar op het bierfestival in Brussel heb ik ‘m al gedronken: de Straffe Hendrik Quadrupel. Zie hier mijn reactie toen. De etiketten waren toen nog niet klaar en het bier was niet op fles verkrijgbaar. Brouwerij de Halve maan kan nu volmondig roepen dat de Straffe Hendrik Quadrupel een feit is. Het is een zwaardere versie, maar liefst 11%, van de ‘gewone’ tripel Straffe Hendrik. Overigens noemt de Belgische krant dit de eerste quadrupel.

La Trappe Quadrupel: subliem

quadrupelTot mijn grote verbazing kwam ik erachter dat ik al veel over de oude varianten van de La Trappe Quadrupel heb geschreven maar niet over de regulier gebrouwen Quadrupel. En dit terwijl het toch een van mijn favoriete bieren is. Met de winter voor de deur wordt het danook hoog tijd dat ik hier eens wat aandacht aan ga besteden. Dit amberkleurige bier smaakt namelijk heerlijk als het buiten lekker koud is. De smaak is warm en vol.

Straffe Hendrik Quadrupel: Top

straffe hendrikTijdens de Weekend van het Bier was het mogelijk om bij de stand van Brouwerij De Halve Maan een Straffe Hendrik Quadrupel van het vat te proeven. Terwijl aan het etiket op de flesjes nog de laatste hand wordt gelegd is het op tap wel verkrijgbaar. Die moest ik gewoon proeven aangezien de Quadrupels altijd goed bij mij in de smaak vallen. Met de extra zware variant is het alcoholpercentage 11 procent. Het resultaat en de smaak viel mij absoluut niet tegen. Terwijl de brouwerijdirecteur Xavier Vanneste nog moet zien hoe het loopt, durf ik bijna zeker te zeggen dat dit gaat lopen. Zeker gezien de populariteit van zwaardere bieren op dit moment.