Categorie: "ale"

Eerste Amerikaanse trappistenbrouwerij een feit?

Spencer-Trappist-Ale-960x866Op diverse Amerikaanse websites waaronder Beerstreetjournal verschijnt de laatste twaalf uur het bericht dat The Saint Joseph Abbey in Spencer nu officieel een trappistenbrouwerij is geworden. Op de bevoegde website is dit bericht echter nog niet bevestigd. Met dit nieuws zou de eerste Trappistenbrouwerij in de VS een feit zijn. Met hulp en advies van de Belgische trappistenbrouwerij Chimay is het eerste bier, de Spencer Trappist Ale, in ieder geval gebrouwen. 

Veluwse Heidebrouwerij lanceert Pegasus bier

pegasusBij het lezen van het bericht dacht ik: “Waar heb ik de naam van het Pegasus bier toch eerder gehoord”. Nee, niet bij de Veluwse Heidebrouwerij die het nieuwe bier dit weekend aan haar collectie heeft toegevoegd. Een eenvoudige google zoektocht leverde hits op van de Argus Brewery in Chicago en inderdaad daar heb ik de Pegasus IPA dit voorjaar gedronken en een Pegasus van de Milton Brewery uit Cambridge. En dit bier heb ik tijdens het Great British Beer Festival ook zien staan. Aan de Pegasus bieren kan nu een Nederlandse versie worden toegevoegd.

Brits real ale bier: het is niet mijn bier….

ingangJe moet het een keer meemaken het Great British Beer Festival, GBBF. Wat een ambiance, goede organisatie, voldoende eten, gezellige mensen en zo kan ik nog even doorgaan. The place to be voor iedere biergenieter, of toch niet. Voorafgaand had ik al eerder op mijn blog geschreven dat ik niet bepaald bijzonder enthousiast ben over de Britse Real Ales, laat duidelijk zijn Real Ales, de bieren die op een cask (speciaal vat zitten). Gewoon een kwestie van smaak! Misschien als ik hier weken ben dat ik er dan langzamerhand aan begin te wennen dat bier lauw is, geen koolzuur heeft en er ook een schuimkraag ontbreekt. Wat mij betreft is dit een groot onderdeel van de totale bierbeleving. Dus wat er dan overblijft van de totale bierbeleving is dat de real ale alles goed moet maken met de smaak in combinatie met de ambiance. Met die ambiance zit het helemaal goed, en alleen daardoor krijg je al zin om bier te drinken.

Vrouwelijke Real Ale bierdrinkers stijgt fors

bierdrinkende vrouwenDeze dagen staan in Londen in het teken van het Great British Beer Festival georganiseerd door CAMRA dat staat voor Campaign for Real Ale, kort gezegd de promotie van bier van traditionele brouwerijen. Voor wie meer achtergrond over Real Ale wenst, dat is hier te vinden. De laatste jaren is het aantal leden van de organisatie fors toegenomen en met name doordat steeds meer vrouwen zich hebben aangesloten. In de laatste drie jaar is het aantal vrouwen dat real ale probeert gegroeid van 14 naar 34 procent. Van de 150.000 leden is nu 22 procent vrouw waarvan in de afgelopen tien jaar 20.000 vrouwen zich bij CAMRA aansloten.

In komkommertijd een komkommerbier!

komkommer bierHoe speel je optimaal in op de kommertijd, met een komkommerbier natuurlijk. Jim Button van de Canadese brouwerij De Village Brewery in Calgary wilde een saison brouwen die zorgt voor verfrissing. Nu zorgt dit bier natuurlijk al voor de nodige verfrissing maar helemaal met komkommer. Want wat is nu beter dan ‘As cool as cumcumber’. Met de lokale komkommertelers Rick Wagenaar en Vincent van Dam, ogenschijnlijk van Nederlandse origine, is een komkommerdeal gemaakt en het bier werd gebrouwen. 

Iron Maiden komt met eigen bier

TrooperDe Britse metalband Iron Maiden heeft zijn eigen biermerk Trooper gelanceerd in een pub in het Engels Cheshire, zo staat beschreven op ironmaidenbeer.com. Samen met de Robinsons Brewery een speciale ale ontwikkeld van 4,7 procent alcohol die zowel op cask als op fles beschikbaar zal zijn.

De naam Trooper is afkomstig van een van hun succesvolste nummers ooit.

Nederlandse brouwerijen lanceren Pumpkin Ale

Terwijl in de Verenigde Staten je op dit moment de ene na de andere Pumpkin Ale, oftewel bier met pompoen, om de oren vliegt is het in Nederland nog bijzonder. De twee Nederlandse brouwerijen Jopen en SNAB hebben de handen ineen geslagen om samen, naar eigen zeggen, Nederlands eerste Pumpkin Ale te brouwen. Vorige week heb ik de Mashing Pumpkins in de Jopenkerk van de tap heb gedronken en het is naar mijn mening goed gelukt!

Franciscan Well Brewery en verder….

Na het bezoek aan Eight Degrees Brewing ging onze reis verder richting Cork naar de Franciscan Well Brewery, een Brewpub die in 1998 ontstond. In mijn verhaal over de geschiedenis van gisteren vertelde ik over de trend die in de jaren negentig overwaaide van Amerika, de brewpubs. In deze brouwerij in Cork zijn de Amerikaanse invloeden duidelijk zichtbaar. Het gist dat wordt gebruikt komt over uit de VS net als de pittig gehopte bieren. Er is hier duidelijk gebruikgemaakt van invloeden van buiten Ierland. Vlaggenschip van deze brouwerij is de Rebel Red en verder worden er ook de Blarney Blonde, Shandon Stout, Rebel Lager, Friar Weiss (mijn favoriet) en diverse seizoensbieren gebrouwen.

Muziekband Pearl Jam krijgt eigen bier

Eerst het populaire GOOGLE om een speciaal bier te maken en nu een ode aan Pearl Jam. Dogfish Head is druk bezig. Vanwege het 20 jarige bestaan van de band Pearl Jam heeft brouwerij Dogfish Head een speciaal bier gemaakt. Het bier zal half oktober uitkomen en heeft de naam Faithfull Ale. Het is Belgische Ale met 20 IBU (bitterheidsgehalte) en 7% alcohol. Het verrassende ingrediënt? Uiteraard zwarte bessen. Niet een, maar een combinatie van 15 verschillende soorten.