Categorie: "Algemeen"

Wat drink jij bij asperges?

bier en asperges

Heb jij al asperges gegeten? Hoewel ik heb ze al een tijdje heb zien liggen, was het  gisteren  pas zover. Eindelijk. Ik had al het gevoel dat ik onder een grote paastak was gevallen en dat ik overal achter aan liep. Heel Nederland heeft al asperges gegeten en dan kom ik ook nog eens een keer. Maar goed beter laat dan nooit. Want het wachten was zeker de moeite waard. Ze waren heerlijk.  Gewoon met ham, ei en mayonaise. Ongecompliceerd en snel. Minimale inspanning voor een maximaal effect.

Ik stond duidelijk op de automatische piloot, want bij de kassa aangekomen zag ik dat er ineens een fles Riesling in mijn mandje lag. Dat is veilig en gaat natuurlijk altijd goed bij dit gerecht. Maar ja, je zou er ook een lekker biertje bij kunnen drinken. Ik zag op de website lekkersteaspergebier.nl dat Ayinger Weizen verkozen is tot het aspergebier van 2017.

Wat vind jij? Is een Weizen de perfecte begeleider voor asperges? Of ga je liever voor een lentebock? Of een lekker blond biertje? Of drink je toch liever wijn? Want dat mag natuurlijk ook.

 

Ik ben zeer benieuwd.

lekkerste aspergebier

 

Paasplezier begint met (lente) bier

paasbier festivals

Je kunt jezelf dit weekend opsluiten in de keuken en ook nog eens je best doen om de paaseieren dit jaar nog beter te verstoppen. Maar het kan natuurlijk ook anders. Heb je geen zin in paasstress? Of wil je dit jaar eens wat anders? Bezoek dan een van de bierfestivals.

Hop in ‘ t slot
In de buurt van Nijmegen kun je op 16 en 17 april bijvoorbeeld naar Hop in ’t slot. Een festival in een kasteel met ruim 30 brouwerijen en meer dan 100 bieren. Maar dat is niet alles, er zijn er ook nog bier & kaas workshops en beide avonden is er  een 5 gangen bier-spijs diner. De entree is gratis. Meer weten kijk op de festivalwebsite of ga naar de facebookpagina

paasbierfestival hop in het slot

Lentebierfestival
Ook in Volkel kun je terecht voor een gezellig lentebierfestival. De ultieme kans om de lente in te luiden met lekker frisse lentebieren. Zoals Maneblusser Lente, Frühlingsbier, Volkels Lenteblond en Bax Bier Rokkenjager. In totaal twaalf bijzondere lentebieren presenteren zich op diverse bierstands. Gewoon pils drinken met vrienden óf een ander speciaalbiertje? Kies maar uit de bierbijbel met circa 120 verschillende bieren.
Met Pasen is de Brabantse Hoeve dé plek voor een heerlijk dagje uit. Entree is gratis. Voor het Lentebierfestival zijn braskaarten te koop. De ‘groteglazenkaart’ kost € 20,- en is goed voor 6 grote kelken speciaalbier naar keuze. Met de ‘baby-braskaart’ probeer je 7 minibiertjes voor € 13,-. Wie verzekerd wil zijn van een plekje, kan bij de Brabantse Hoeve een braskaart kopen in de voorverkoop. Kijk voor meer informatie op de website van de Brabantse Hoeve.

Kroegentocht
Heb meer zin in een kroegentocht? Doe dan mee aan de Tilburgse Dwaalboktour. Dwaal de hele middag van café naar café en proef 14 verschillende bokbieren, plus gratis bok-bites. Vele bieren zijn nieuw en kosten 2,50 euro per stuk, getapt in het 15cl proefglas. Haal je gratis Dwaalbokkaart bij 1 van de 7 cafees en kom proeven! Kijk voor meer informatie op de facebookpagina.

kroegentocht pasen

Uitwaaien
Wil je liever uitwaaien? Kom dan naar Schuim! Bierfestival op de pier van Scheveningen. Je kunt hier genieten van 30 soorten bier; variërend van lokaal en internationaal bekend waarbij diversiteit en kwaliteit centraal staan. Toegang is gratis. Kijk voor meer informatie op genietenmetbier.nl.

 

uitwaaien met pasen

 

Haags lentebierfestival smaakt naar meer

lentebierfestival den haag

Afgelopen weekend was het fantastisch lentebier weer. Dat is niet heel toevallig want vrijdag en zaterdag waren diverse brouwerijen op de Haagse grote markt aanwezig voor het lentebierfestival. Daar moest ik dus wel ‘even’ gaan kijken.

Lokale brouwers als Eiber, brouwerij Scheveningen en Kompaan waren natuurlijk aanwezig. Maar het was niet alleen een Haags feestje, in totaal waren er 14 brouwers aanwezig met 40 soorten bier :

En de winnaars zijn….

beste bieren van nederland

De kogel is door de kerk, de 56 winnende bieren van de ‘Dutch Beer Challenge’ zijn bekend.

In totaal zijn er 17 gouden, 17 zilveren en 22 bronzen bieren uitverkozen. Grote winnaars zijn Jopen met 6 medailles, Kompaan met 5 medailles en Bird Brewery, Uiltje Brewing Company en Brouwerij ‘t IJ, allen met 3 medailles.

Hop over de grens

bierfestival Baarle-Nassau-Hertog

Zin in een leuk en kleinschalig bierfestival? Kom dan zondag naar Baarle-Nassau-Hertog. Voor de eerste keer wordt daar het bierfestival Hop Over De Grens georganiseerd.

Zeven hele leuke en misschien nog niet voor iedereen bekende brouwerijen presenteren hun lekkerste bieren en vertellen natuurlijk graag wat hun bier zo bijzonder maakt. Maak kennis met:

Na afzien komt bier

afzien in schotland

Het is net of ik onder een steen heb gezeten. De ruim 2 weken door de Schotse Hooglanden hebben me helemaal uit ritme en routine gehaald. Natte schoenen, doorweekte sokken, gedroogd eten, dunne slaapmatjes en een klamme tent. Het klinkt misschien niet als een aantrekkelijke vakantie, maar geloof me, het was fantastisch. Het eerste biertje in de bewoonde wereld smaakte hemels.

Verliest Heineken binnenkort ster?

verliest heineken ster?

In Hongarije willen ze voorgoed afrekenen met alles wat ook maar enigszins te maken heeft met de bezetting van de nazi’s of de onderdrukking door de communisten.

Volgens de regering van premier Viktor Orban is het een ”morele verplichting” om het commerciële gebruik van dergelijke symbolen te verbieden. Daaronder vallen naast de rode ster ook onder meer het hakenkruis en de hamer en sikkel.

En het kan best wel eens zo zijn dat ook Heineken hier de gevolgen van gaat ondervinden. De rode ster die zo prominent aanwezig is het op het etiket zou wel eens verboden kunnen gaan worden. 

Ieren boos om slecht getapte pint in Canada

guinness schenken is een kunst

Vrolijkheid overheerst vandaag onder de Ierse bevolking, die St Patrick’s Day viert en gedost in groene kledij in de pub proost op de nationale feestdag. Het Canadese Railtown Cafe dacht in te haken met een evenement ter ere van ‘St. Paddy’s Day’, maar sloeg de plank volledig mis met een wel erg slecht getapte Guinness-pint.

Eigenaar Dan Olson werd dinsdag wakker met veel boze berichtjes op Twitter. ,,Er waren wat woedende berichten, ja”, zegt hij tegen CBC Radio. Olson geeft toe dat het geen fraai getapt biertje was. ,,Het kwam uit een kan, waardoor het schuim over de rand van het glas ging. Het was een zooitje, niet zoals een Guinness hoort te zijn. Het was een fout, we weten hoe je een goede pint serveert.”

De reacties op social media waren niet mild. ,,Die pint ziet eruit alsof hijzelf zestien pints op heeft en moeite heeft ze binnen te houden”, zegt Gavin O’Connor. ,,Ierland kijkt toe. Is dit hoe ze pints maken in Canada?”, aldus Conor Dargle. Een andere twitteraar doet zelfs een oproep aan de brouwerij van Guinness. ,,Lever alleen al om deze reden alsjeblieft niet meer aan het Railtown Cafe.”

Olson beseft wat hij heeft losgemaakt onder de Ieren. ,,We hebben echt een heel land boos gemaakt.”

Nou moet ik zeggen dat het door Olson geschonken glas Guinness wel heel slecht getapt was, maar hij is niet de enige. Guinness schenken is een kunst. Weten hoe het wel moet? De heren in deze video laten het graag zien.

Nieuw smaakexperiment bij Duvel: bier dat gerijpt wordt op bourbonvaten

duvel

Bij brouwerij Moortgat startten ze met een nieuw smaakexperiment: ze rijpen Duvel op eikenhouten bourbonvaten. Sinds november rijpt de Duvel in deze geïmporteerde Amerikaanse vaten en zal vermoedelijk zes à zeven maanden op vat moeten liggen voor het klaar is.
“In lang vervlogen tijden werd bier nog bewaard en vervoerd in eikenhouten tonnen, maar dat is niet de reden waarom de Duvel-brouwers aan een nieuw smaakexperiment zijn begonnen”, luidt het bij Moortgat. “Onze drijfveer reikt verder dan nostalgie. We trachten met deze techniek nieuwe smaken en aspecten van Duvel te ontdekken”

Eerste streek Bier Festival Edam

eerste streekbierfestival edam

In de Grote Kerk in Edam wordt op 10 en 11 maart het eerste Streek Bier Festival gehouden.

Meer dan tien brouwerijen in Noord-Holland presenteren op deze vrijdag en zaterdag hun eigen gebrouwen bieren, van pils tot stout. SNAB uit Purmerend en Sancti Adalberti uit Egmond zijn twee van de deelnemende brouwerijen.

Tijdens het Streek Bier Festival, dat wordt georganiseerd door Nieventz, zijn er diverse proeverijen onder leiding van biersommeliers, workshops en andere leuke activiteiten. De hapjes bij de borrels – vers gebakken friet, broodje braadworst en verschillende kazen – worden verzorgd door regionale ’foodies’. Zij vertellen ook welk hapje het best bij een bepaald biertje past. Diverse artiesten verzorgen optredens.