Categorie: "Het bier van….."

Duitse biercreativiteit met Hans Müller Dreistern

MüllerDreistern2012 defHet Reinheitsgebot is nu heel actueel: wordt het werelderfgoed of niet. Wat zijn de brouwmogelijkheden of onmogelijkheden nu precies? Tijdens mijn studie in Chicago kwam het Duitse Reinheitsgebot uitvoerig aan bod. Temeer omdat er maar liefst twee Duitse brouwers in ons midden zaten. Hans Müller uit Aschaffenburg, nabij Frankfurt, bewijst dat het volgen van het Reinheitsgebot bij het brouwen van bier ook leidt tot creativiteit en prachtige bieren. Nog even ter verduidelijking: het Reinheitsgebot laat geen toevoegingen toe. Dus geen kruiden of andere smaakcomponenten. Ook kan het water niet gecorrigeerd worden of is nagisting op fles alleen mogelijk met wort en gist. Men mag immers geen suiker toevoegen. In een gesprek en degustatie met Hans Müller vertelt hij hoe deze Rolls Royce onder de Duitse bieren tot stand is gekomen.

Sterrenrestaurant De Librije lanceert eigen bier

Librije-Bier-227x300Driesterrenrestaurant De Librije heeft in samenwerking met de Jopenkerk een eigen bier ontwikkeld. Jonnie en Thérèse Boer van De Librije zochten naar een sterk bier met kruidige en dropachtige smaken. Op basis van de bestaande Jopen bieren is uiteindelijk een volledig nieuw bier ontwikkeld met ingrediënten als gagel, jeneverbes, chilipeper en trekdrop. Donkere karamel moutsoorten geven het bier body en een zacht licht zoetige smaak met herkenbare duidelijke tonen van karamel, zoethout en drop. De nasmaak doet sterk denken aan rozijnen, salmiak en sinaasappel, terwijl de geur van rood fruit, zoethout en karamel overheerst.

Bierbrouwerij Duits en Lauret in beeld

duitsenlauretOp bier.blog.nl komt er natuurlijk standaard veel nieuws langs of vind je naast informatie over bier een artikel over een nieuw ontdekte trend in het buitenland. De kleinere brouwerijen in ons land werken achter de schermen in veel gevallen rustig verder aan de opbouw van hun ‘bierimperium’. De komende maanden zal ik af en toe onder het mom van ‘hoe is het nu met?’… laten zien waar Nederlandse brouwerijen mee bezig zijn. Eén daarvan is Duits & Lauret uit Vleuten. In februari 2011, wat gaat de tijd hard, had ik een interview met Danielle Duits en Marco Lauret over hun brouwerij.

Iron Maiden komt met eigen bier

TrooperDe Britse metalband Iron Maiden heeft zijn eigen biermerk Trooper gelanceerd in een pub in het Engels Cheshire, zo staat beschreven op ironmaidenbeer.com. Samen met de Robinsons Brewery een speciale ale ontwikkeld van 4,7 procent alcohol die zowel op cask als op fles beschikbaar zal zijn.

De naam Trooper is afkomstig van een van hun succesvolste nummers ooit.

Bier voor 3FM Serious Request

In Enschede gaan dit jaar van 18 tot en met 24 december 2012 drie dj’s het glazen huis in ter gelegenheid van 3FM Serious Request. In deze editie is er aandacht voor babysterfte. Nu de jaarlijkse happening in de woonplaats van Enschedeër en bierbrouwer Oscar Moerman plaatsvindt heeft hij een actie bedacht om geld in te zamelen

Het biertje van…. Barack Obama

obama-beerEerder dit jaar spraken de kenners er schande van. Barack Obama drinkt Belgisch bier. Zijn favoriete bier is een Budweiser Light, ja ook hij promoot het Light bier drinken. Niets aan het handje zul je misschien denken. Budweiser is uiteraard in handen van het Belgische Inbev. Hij kan van dat Light biertje wel behoorlijk wat drinken. Zal vast ook een reden zijn.  

Het biertje van …… Cor Laponder

altbierEen bierliefhebber op en top! Cor Laponder mailde mij dat hij in de Weekkrant van Oss iets over mijn bierblog had gelezen. Een bezoek aan mijn blog volgde al snel. Een van mijn rubrieken is het biertje van… Ik vroeg deze bierboeken verzamelaar met maar liefst meer dan 146 bierboeken naar zijn favoriete biertje. Diverse mailtjes volgde. De passie voor bier blijkt duidelijk. Hij wil iedereen aan de speciaal bieren krijgen en is overtuigd dat bierboeken daarbij een belangrijke rol spelen.  

Het biertje van….. Diego Maradona

maradonaAan de rubrieken van dit blog wordt een nieuwe rubriek toegevoegd ‘het biertje van….’ Al weken speelde ik met ‘t idee. Nu zie ik een mooie aanleiding om ook daadwerkelijk met de rubriek van start te gaan. Het biertje van Maradona! Van BN-ers tot liefhebbers iedereen mag zijn favoriete biertje bij mij aanmelden via [email protected]. Ik zal vervolgens een aantal vragen toemailen en schrijf er een mooi artikel van! Heb je een leuke foto: stuur ‘m vooral mee! Regelmatig zullen ook de favoriete biertjes van een BN-ers de revue passeren. Dan nu het biertje van… Maradona!