Categorie: "Biercafés"

Bas van der Aa beste biertapper van Nederland

Bas van der AaBas van der Aa van Café De Gouden Leeuw uit Winssen heeft de felbegeerde titel Nederlands Kampioen Biertappen op de Horecava in Amsterdam binnengesleept. Daarmee liet hij circa 1.500 biertappers achter zich die via de ruim 30 tapwedstrijden in heel Nederland een plek bij de laatste 25 probeerden te bemachtigen. Op de tweede plek eindigde Rick Moenen, Stadscafé Lure, Maastricht en plaats nummer drie was voor Maurice Gilissen, In den Ouden Vogelstruys uit Maastricht. Het was gisteren een drukte van jewelste! Honderden mensen volgden de eindstrijd die uiteindelijk op tijd werd gewonnen door Bas van der Aa.

Weekendtips: volop winterbierfestivals

haarlems winterbier festivalWil je graag in winterse en bierige sferen komen dit weekend dan kan je je hart ophalen! Er zijn meerdere festivals waaraan je een bezoekje kunt brengen. Zo vindt vandaag en morgen het Kerstbierfestival in Essen plaats. Een prachtige plek met een aanbod van tussen de 150 en 170 verschillende kerst- en winterbieren. Is Essen te ver dan is het Winterbierfestival in Haarlem op het Hortusplein voor de Jopenkerk nog een mooi bierfestijn.

Wie wordt de Nederlands Kampioen Biertappen?

logo tapwedstrijdOp woensdag 27 en donderdag 28 november 2013 vinden de twee landelijke districtfinales plaats van het Nederlands Kampioenschap Biertappen in Nijkerk. In circa 30 tapwedstrijden, een initiatief van Stichting Tapwedstrijden.nl, gingen het afgelopen jaar ruim 1.500 biertappers van 500 horecazaken uit heel Nederland de strijd met elkaar aan. Iedere tapwedstrijd heeft de beste vijf tappers afgevaardigd naar de tweedaagse districtfinales. 125 tapprofessionals concurreren hier met elkaar voor één van de 24 plaatsen in de grote landelijke finale op woensdag 15 januari 2014 op de Horecava in Amsterdam. De 25e plaats is voor de beste biertapper van 2013, Ton Opgenhaffen. De biertappers moeten hun kunsten bewijzen door meerdere pilsjes te tappen en diverse speciaalbieren op de juiste wijze in te schenken en te serveren.  

Bierdrinkende vrouwen en mannen: laat je stem horen!

bierdrinkende vrouwenEen speciaal onderzoeksteam van meerdere studenten bekijkt momenteel aan de hand van onderzoek hoe vrouwen en mannen over bier denken! Bier heeft bij vrouwen zoals uit eerdere onderzoeken blijkt een imagoprobleem, dat deels ook door brouwerijen in stand wordt gehouden, maar ook een productprobleem. Men wil nu uitzoeken hoe de marketing rondom bier dan wel zou kunnen! Dus bierliefhebbers klik hier op de link naar het korte onderzoek en vul ‘m in!

ABT-bier van de maand: Gentse Strop

Gentse stropIn november is bij alle cafés aangesloten bij de Alliantie van Bier Tapperijen (ABT) het bier van de maand de Gentse Strop van Brouwerij Roman uit Mater, gemeente Oudenaarde. Dit blonde Belgische bier heeft een hoge gisting met hergisting op de fles. Het aroma is kruidig en het bier heeft een subtiele hopbitterheid, aldus de brouwers. Het alcoholpercentage is 6,9 procent. Gentse Strop dankt zijn naam aan de fiere Gentenaars, bijgenaamd “stroppendragers”.

Brand presenteert Zwaar Blond bier

brand zwaar blondAankomende woensdag 30 oktober zal Brand in Stadcafé De Spaarbank in Tilburg het nieuwe Brand Zwaar Blond presenteren. Hobbybrouwer Jacques Bertens uit Loon op Zand won met dit bier op 1 juni 2013 de Bierbrouwwedstrijd van Brand Bier en Bierconsumenten vereniging PINT. De prijs was dat het bier, als limited edition, in productie werd genomen.

Venloosch Alt bestaat 30 jaar

VenlooschAlt_30-jaar_04De horecabedrijven van Brouwerij Lindeboom hebben november uitgeroepen tot Venloosch Alt-maand. In 1753 werd al voor het eerst over het Venloosch Alt gesproken. 30 jaar geleden, in 1983 vond op initiatief van John Keulartz de ‘renaissance’ van het Venloosch Alt plaats en kwam het beschikbaar op de Nederlandse markt. Keulartz vond een oud recept terug en besloot het bier nieuw leven in te blazen. In 2001 verkocht hij het recept aan Brouwerij Lindeboom die het bier tot op de dag van vandaag brouwt. Om verleden, heden en toekomst te vieren bij dit jubileum van het Venloosch Alt proosten Lindeboom Bierbrouwerij en initiator en bezieler John Keulartz met iedere biergenieter (zie foto).

Naughty Stout: Eerste dinerbier

dinerbierMet veel trots kan ik het eindelijk roepen! Samen met Brouwerij De Leckere uit De Meern heb ik speciaal voor hun 15-jarig jubileum maanden gewerkt aan een compleet nieuwe bierstijl voor de donkere dagen. Het bier met de naam ‘Naughty Stout’ is naast een genietbier voor de wintermaanden het eerste Nederlandse dinerbier. Er is een combinatie gemaakt van een gerstewijn, een sterk donker Belgisch biertype, en een Stout, een Engelse bierstijl. Door deze bierstijlen in de juiste balans samen te brengen ontstaat de ideale bier-spijscombinatie met rood vlees, wild of stoofvlees. Met dit bier geef ik voor de wintermaanden een Royaal gebaar aan de Nederlandse bierliefhebber en kan het met een gerust hart bij de Ossenhaas tijdens het kerstdiner geserveerd worden. Het bier is een opvolger op mijn eerdere Royaal Bier voor Koning Willem-Alexander.

Eerste Abbey Beer Festival in Nederland

?????Van donderdag 21 november tot en met zondag 24 november 2013 organiseert Café Zeezicht in samenwerking met Café SAMSAM in Breda het eerste Abbey Beer Festival in Nederland. Het festival zal onderdeel uitmaken van het grootse culinaire festijn Bourgondisch Breda. De locatie is de Grote Kerk op het Kerkplein in Breda. Het is een bierfestival waar ruim honderd trappist- en abdijbieren van meer dan 25 brouwerijen geproefd kunnen worden.