Categorie: "Wilde gist"

Goose Island lanceert Belgische Lambiek

goose island defHet is al langer aan de gang dat niet alleen in België meer lambiek bieren worden gemaakt. In de VS zijn de bieren met spontane gisting uitermate populair. En als de brouwerij dan bekend staat om het brouwen van bier met hergisting op het vat dan is een lambiek natuurlijk een logische stap. Goose Island heeft het bier de naam Two More Weeks gegeven en de wilde gist al sinds mei 2012 zijn werk laten doen in het vat. Waar de naam vandaan komt wordt uitgelegd in de video hieronder. De lambiek is gefermenteerd in wijnvaten met de brettanomyces gistfamilie en de lactobacillus (melkzuur) en pediococcus bacteriën.

Ontdek de geuze fietsroute

oudegeuzeGisteren zag ik op België Eén bij Vlaanderen Vakantieland een korte reportage over de Geuze fietsroute, hier gratis te downloaden. Je fietst door het heuvelachtige landschap van de Zennevallei, brengt bezoeken aan brouwerijen als de 3 Fonteinen, Oud Beersel en het bezoekerscentrum van de lambiekbieren. De reportage is overigens ook de moeite waard om te bekijken. Hierin wordt nogmaals uitgelegd wat het verschil is tussen geuze en lambiek en krijg je alvast een goede presentatie van enkele lambiekbrouwers, bekijk het item van zo’n 11 minuten hier

Bier proeven: Liefmans Goudenband

Liefmans goudenbandDit Vlaams oudbruine bier is een biermerk uit de stal van Duvel Moortgat en wordt gebrouwen in Oudenaarde. Het is een versneden bier van verschillende gerijpte batches. De Goudenband is een bier van gemengde gisting met een rijping tussen de 4 en 12 maanden in de kelders van de brouwerij. Door dit type gisting is het bier bijzonder goed te bewaren en ook lang houdbaar. De lichting die ik heb geproefd kan bewaard worden tot en met oktober 2022. Zolang het bij een constante temperatuur van 10 graden op een donkere plek bewaard wordt, blijft het zelfs veel langer goed.

5 en 6 juli 2013: Wilde gisten bierfestival in Amsterdam

wilde gistenAanstaande vrijdag 5 en zaterdag 6 juli staan 4 Amsterdamse biergelegenheden volledig in het teken van de wilde gisten. 24 brouwerijen uit binnen- en buitenland presenteren een veelvoud aan bieren, als ode aan alle wilde gisten en Brettanomyces in het bijzonder. Voor wie nog niet veel ervaring heeft met verschillende biersoorten en -gisten, dit zijn de bieren met een zuurtje in allerlei soorten en maten! Van fruit-, melk- en azijnzuur tot allerlei andere aardse smaken als paddenstoel of knoflook. Je vindt het allemaal in bier met een wilde gist.