Categorie: "Bieragenda"

Brugs bierfestival, mooi, mooier, mooist

gings bier met gingseng

Afgelopen weekend heb ik mij prima vermaakt in Brugge, zo goed zelfs dat ik mij afvraag wat ik de afgelopen 9 jaar gedaan heb rond deze tijd. Mijn eerste bezoek aan het Brugs bierfestival was zonder twijfel een van de leukste bezoeken aan Brugge.

Nog net geen 500 bieren, ongeveer 90 verschillende brouwers en rond de 20.000 bezoekers. Dat klinkt misschien als een explosieve combinatie, 3 fonteinen lambik bier festival bruggemaar gelukkig waren het vooral de smaken die knalden. De sfeer was perfect. Bezoekers uit alle hoeken en gaten van de wereld kwam je tegen. Jong, oud, man en vrouw. En dat allemaal in het historische centrum van Brugge. Toegang betalen was niet nodig, het was voor iedereen gratis te bezoeken en voor de prijs vaste prijs van € 1.80 kon je je glas laten vullen met de meest bijzondere bieren. Zelfs de lambikbieren van brouwerij 3 fonteinen en de Trappist van Westvleteren.

Een rondje om de wereld in ruim 80 soorten bier, het kan zondag in Breda

breda

Wat een verademing, een bierfestival waar geen munten voor nodig zijn. Hoe praktisch het misschien ook  is, ik vind festivalmunten gewoon stom. Ik koop er standaard teveel en dat is natuurlijk heel dom, want uitgegeven munten worden niet teruggenomen.  Daarom is het zo fijn dat de mannen en vrouwen van het internationale bierfestival in Breda niet meedoen aan deze ellende.

Voor mij is dat al reden genoeg om zondag een kijkje te gaan nemen. De zon gaat schijnen, de regen blijft weg, dus dat beloofd een fijne dag op het terras te worden. Ik weet zeker dat er voor iedereen wel een lekker bier te vinden is. Heb je tijdens je vakantie een fijn biertje gedronken, maar kan het hier niet meer vinden? Grote kans dat je het zondag gewoon kan bestellen. Want er is bier te vinden uit wel 25 landen! Maar natuurlijk is ook heerlijk Nederlands bier te krijgen.

Nog een reden nodig om te gaan? Het is festival is helemaal gratis. Dus geen munten, geen kaarten, aanmelden is niet nodig. Het wordt gewoon ouderwets en ongecompliceerd lekker en gezellig!

Praktische informatie:
Het bierfestival wordt zondag 14 augustus gehouden  van 12.00 tot 22.00 uur aan de grote markt in Breda

Haarlem culinair, een bijzonder speciaalbierfestival

Proefglas-speciaalbier-festival-e1468340114486-450x460

Zin in iets lekkers? Zin in iets leuks? Haarlem is komend weekend misschien wel het culinaire middelpunt van Nederland. Ruim twintig Nederlandse brouwerijen presenteren de lekkerste bieren. Natuurlijk zal Jopen niet ontbreken, maar je kunt ook bieren verwachten van onder andere: Bierbrouwerij De Arn, Bax Bier, Brouwerij Hommeles, Briljant Brouwhuis, Largum, Van Moll en Uiltje Brewing Company.

De rijke (bier) historie van Delft in 3 uur en twee bieren

historische bierwandelingen in Delft 2016historische bierwandelingen in Delft 2016

Foto: dutchbeerpages.com

Delft, altijd een leuke stad om te bezoeken. En wat ook leuk is om te weten, in april beginnen de histrische bierandeltochten weer. Een leuke manier om de stad te leren kennen en ook Delfst bier te proeven zoals het Algenbier van de brouwerij de Koperen Kat.

Praktische informatie
Een wandeltocht duurt ongeveer drie uur en kost 10 euro per persoon. Tijdens de wandeling krijg je twee Delftse bieren te proeven.

Data wandeltochten:

 • 2 april,
 • 7 mei,
 • 4 juni,
 • 27 augustus en
 • 24 september.

Meer weten over de Bierhistorische Rondwandelingen in Delft kijk dan op bierhistoriedelft.nl

Geen zin in de kerstmarkt? Kom bier proeven in Delft!

De mooiste Nederlandse winterbieren proeven in DelftWarmtrecord op warmterecod wordt verbroken. Voor mijn gevoel is het nog nooit zo warm geweest rond deze tijd van het jaar. Kerst is ook dit jaar niet wit, maar ondertussen breekt de winter maandag 21 december toch echt aan.

Om dit te vieren kan ik iedereen aanraden om zaterdag naar Delft te komen. Waarom? Omdat je dan het perfecte excuus hebt om onder het jaarlijkse bezoek aan de kerstmarkt uit te komen. Op  19 december opent de Oude kerk in Delft de deuren namelijk voor heerlijk Hollandse (winter)bieren. Je kunt kennismaken met onder andere:

 • Brouwerij de Molen
 • Brouwerij het Uiltje
 • Kaapse Brouwers
 • Raven Bone Hill
 • vandeStreek bier
 • Brouwerij Jopen
 • Brouwerij Kwartje
 • Brouwerij de Natte Gijt
 • Brouwerij Rodenburg
 • Oedipus Brewing
 • Brouwerij Pampus

Praktische informatie

Tickets zijn online verkrijgbaar en kosten 12,50 euro voor 3 muntjes, een glas en een festivalboekje. Voor 20 euro krijg je in totaal 7 munten.

Tijd: 14.00 – 20.00 uur

Locatie:  Oude Kerk Delft

Breda is komende dagen wit- en weizenbier Walhalla

grootste aanbod wit- en weizenbier is in BredaNaar verwachting breekt morgen de hemel open en valt er veel ellende uit. Het is daarom belangrijk om tijdig op zoek te gaan naar een goede schuilplek. Ik denk dat ik de perfect plek heb gevonden: café Zeezicht in Breda. Voor de vierde keer kun je genieten van ontelbaar veel wit- en weizenbier tijdens het wit + weizen weekend (www).

Op de facebookpagina is een uitgebreide lijst te vinden van welke bieren er allemaal te proeven zijn. En dat zijn er echt heel veel. Leuk om te zien dat ook landen als Frankrijk, Mexico, Japan en Spanje vertegenwoordigd zijn naast de ‘usual suspects’.wit- en weizenbier tijdens het wit + weizen weekend (www).

Toegang tot het festival is gratis en met muntjes kan er geproefd worden. En mocht je honger krijgen van al dat proeven, dan kun je je goed doen aan mosselen en saté.

Kijk voor meer informatie of Facebook of de website van café Zeezicht.

Oirschot even centrum van Brabants bier

Brabants bierfestival 2015

Nog geen plannen voor Hemelvaart? In Brabant kun je genieten van heerlijke speciaalbiertjes tijdens de derde editie van het Brabants Bierfestival.

Het Brabants Bierfestival wil iedereen kennis laten maken met de diversiteit aan geuren en smaken die de Brabantse brouwers te bieden hebben. Van witbier tot lentbock, van dubbel tot tripel, en van zoet fruitbier tot bitter blond. Als het maar uit Brabant komt. Met een proefglaasje in de hand kan iedereen kennis maken met één van de ongeveer 50 bieren die uit het vat of fles geschonken worden.

Naast lekkere bieren, live muziek en een rondleiding door de brouwerij, is er ook een ludieke veiling van oude brouwerijartikelen. Reden genoeg om een kijkje te nemen.

Wat : Brabants Bierfestival
Wanneer : Hemelvaartsdag – donderdag 14 mei 2015 van 12:00 tot 20:00 uur.
Waar : Van De Oirsprong, Koestraat, Oirschot
Entree : Gratis. Voor een proefglaasje betaalt u 2 euro borg.

De Beierse bierbrouwer komt naar je toe

schneider weisse
Last van monday blues? Kom maandag 23 februari naar Amsterdam en leer meer over de Beierse biercultuur.

Stefan Hecht, Internationaal biersommelier en regionaal export verantwoordelijke van Schneider Weisse Brauerei uit Kelheim, nodigt je uit in het Delirium Café Amsterdam.

Tijdens de avond staan diverse Schneider Weisse bieren op het menu waaronder een aantal unieke bieren die niet meer te koop zijn!

Wanneer: Maandag 23 februari om 20.00 uur tot 22.00 uur. De ontvangst is vanaf 19:30 uur

Kosten: €12.50 p.p.

Er is plaats voor maximaal twintig bierliefhebbers! Je kunt je aanmelden tot en met vrijdag 20 februari via [email protected]

Ontdek de rijke Delftse bierhistorie

Biergeschiedenis Delft

Afbeelding: Bierhistorie Delft

In 2015 organiseert Bierhistorie Delft weer 5 bierhistorische rondwandelingen langs gebouwen waarin vroeger bierbrouwerijen hebben gezeten. Rond 1550 waren er ongeveer 200 bierbrouwerijen actief in Delft. Delft was in die tijd de grootste brouwstad van Nederland. Gezamenlijk brouwden de brouwerijen toen zo’n 40 miljoen liter bier per jaar.

Tijdens de rondwandeling kom je meer te weten over hoe het bier gebrouwen werd, welke ingrediënten er gebruikt werden, en hoe het bier vervoerd en opgeslagen werd. Interessant zijn ook de verhalen over de redenen waarom iedereen in die tijd bier dronk en waarom rond 1700 de bierbrouwerijen in een snel tempo verdwenen. Natuurlijk wordt er tijdens de rondwandeling echt Delfts bier gedronken en wordt de laatst gesloten bierbrouwerij van Delft “De Gekroonde P “ bezocht. Hier is nu het Gereedschappenmuseum van de Gebroeders Mensert is gevestigd.

Boeken
De rondwandelingen zijn voor de volgende zaterdagen te boeken: 11 april, 9 mei, 29 augustus, 26 september en 17 oktober.
De kosten van de rondwandeling bedraagt EUR. 9,50 p.p. incl. koffie of thee en 2 Delftse bieren. Boeken kan via [email protected] of bel 06 -25413178.

Bron: biermagazine.nl

Wie wordt de beste biertapper van Nederland?

Jury-beoordeelt-het-getapte-pilsVolgende week woensdag 15 januari 2014 is het zover, dan zullen we weten wie de beste biertapper van Nederland is! Afgelopen jaar hebben tijdens de tientallen tapwedstrijden circa 1.500 biertappers hun kwaliteiten getoond om door te dringen tot de finale. De ontknoping nadert en de eindstrijd zal spannend zijn. Net als vorig jaar is de Horeca in Amsterdam volgende week het strijdtoneel.

 

De tapwedstrijden worden georganiseerd door de Stichting Tapwedstrijden.nl om horecaprofessionals enthousiast en bekend te maken met het juist tappen en schenken van bier. Heel belangrijk! Want de brouwers kunnen nog zo’n goed bier brouwen; als het juist schenken, tappen en serveren uitblijft dan is de beleving toch echt weg!