Categorie: "Bieragenda"

Paracetamol en bier

bier pijnstiller

Deze week begon met wel opmerkelijk goed nieuws. Bier blijkt een betere pijnstiller te zijn dan paracetamol.  Als je pijn hebt, kunnen een paar biertjes die met een kwart verzachten. Dat staat in een onderzoek van de universiteit van de Britse stad Greenwich.

Goed nieuws lijkt mij, zeker nu de week van het Nederlandse bier voor de deur staat. Van 11 tot en met 21 mei is er weer van alles te beleven door heel Nederland. Van grote bierfestivals, tot kleine proeverijen. Op de website van de week van het Nederlandse bier vind je een overzicht van de diverse activiteiten.

Ik probeer in ieder geval aanwezig te zijn bij het Nederlandse bierproeffestival (11 t/m13 mei in Den Haag) maar er is nog veel meer te beleven. Keuzes maken is niet mijn sterkste kant, maar ik ga mijn best doen. Weet jij al waar je naar toe gaat?  Of heb je nog tips?

Paasplezier begint met (lente) bier

paasbier festivals

Je kunt jezelf dit weekend opsluiten in de keuken en ook nog eens je best doen om de paaseieren dit jaar nog beter te verstoppen. Maar het kan natuurlijk ook anders. Heb je geen zin in paasstress? Of wil je dit jaar eens wat anders? Bezoek dan een van de bierfestivals.

Hop in ‘ t slot
In de buurt van Nijmegen kun je op 16 en 17 april bijvoorbeeld naar Hop in ’t slot. Een festival in een kasteel met ruim 30 brouwerijen en meer dan 100 bieren. Maar dat is niet alles, er zijn er ook nog bier & kaas workshops en beide avonden is er  een 5 gangen bier-spijs diner. De entree is gratis. Meer weten kijk op de festivalwebsite of ga naar de facebookpagina

paasbierfestival hop in het slot

Lentebierfestival
Ook in Volkel kun je terecht voor een gezellig lentebierfestival. De ultieme kans om de lente in te luiden met lekker frisse lentebieren. Zoals Maneblusser Lente, Frühlingsbier, Volkels Lenteblond en Bax Bier Rokkenjager. In totaal twaalf bijzondere lentebieren presenteren zich op diverse bierstands. Gewoon pils drinken met vrienden óf een ander speciaalbiertje? Kies maar uit de bierbijbel met circa 120 verschillende bieren.
Met Pasen is de Brabantse Hoeve dé plek voor een heerlijk dagje uit. Entree is gratis. Voor het Lentebierfestival zijn braskaarten te koop. De ‘groteglazenkaart’ kost € 20,- en is goed voor 6 grote kelken speciaalbier naar keuze. Met de ‘baby-braskaart’ probeer je 7 minibiertjes voor € 13,-. Wie verzekerd wil zijn van een plekje, kan bij de Brabantse Hoeve een braskaart kopen in de voorverkoop. Kijk voor meer informatie op de website van de Brabantse Hoeve.

Kroegentocht
Heb meer zin in een kroegentocht? Doe dan mee aan de Tilburgse Dwaalboktour. Dwaal de hele middag van café naar café en proef 14 verschillende bokbieren, plus gratis bok-bites. Vele bieren zijn nieuw en kosten 2,50 euro per stuk, getapt in het 15cl proefglas. Haal je gratis Dwaalbokkaart bij 1 van de 7 cafees en kom proeven! Kijk voor meer informatie op de facebookpagina.

kroegentocht pasen

Uitwaaien
Wil je liever uitwaaien? Kom dan naar Schuim! Bierfestival op de pier van Scheveningen. Je kunt hier genieten van 30 soorten bier; variërend van lokaal en internationaal bekend waarbij diversiteit en kwaliteit centraal staan. Toegang is gratis. Kijk voor meer informatie op genietenmetbier.nl.

 

uitwaaien met pasen

 

Haags lentebierfestival smaakt naar meer

lentebierfestival den haag

Afgelopen weekend was het fantastisch lentebier weer. Dat is niet heel toevallig want vrijdag en zaterdag waren diverse brouwerijen op de Haagse grote markt aanwezig voor het lentebierfestival. Daar moest ik dus wel ‘even’ gaan kijken.

Lokale brouwers als Eiber, brouwerij Scheveningen en Kompaan waren natuurlijk aanwezig. Maar het was niet alleen een Haags feestje, in totaal waren er 14 brouwers aanwezig met 40 soorten bier :

Brugs bierfestival, mooi, mooier, mooist

gings bier met gingseng

Afgelopen weekend heb ik mij prima vermaakt in Brugge, zo goed zelfs dat ik mij afvraag wat ik de afgelopen 9 jaar gedaan heb rond deze tijd. Mijn eerste bezoek aan het Brugs bierfestival was zonder twijfel een van de leukste bezoeken aan Brugge.

Nog net geen 500 bieren, ongeveer 90 verschillende brouwers en rond de 20.000 bezoekers. Dat klinkt misschien als een explosieve combinatie, 3 fonteinen lambik bier festival bruggemaar gelukkig waren het vooral de smaken die knalden. De sfeer was perfect. Bezoekers uit alle hoeken en gaten van de wereld kwam je tegen. Jong, oud, man en vrouw. En dat allemaal in het historische centrum van Brugge. Toegang betalen was niet nodig, het was voor iedereen gratis te bezoeken en voor de prijs vaste prijs van € 1.80 kon je je glas laten vullen met de meest bijzondere bieren. Zelfs de lambikbieren van brouwerij 3 fonteinen en de Trappist van Westvleteren.

Een rondje om de wereld in ruim 80 soorten bier, het kan zondag in Breda

breda

Wat een verademing, een bierfestival waar geen munten voor nodig zijn. Hoe praktisch het misschien ook  is, ik vind festivalmunten gewoon stom. Ik koop er standaard teveel en dat is natuurlijk heel dom, want uitgegeven munten worden niet teruggenomen.  Daarom is het zo fijn dat de mannen en vrouwen van het internationale bierfestival in Breda niet meedoen aan deze ellende.

Voor mij is dat al reden genoeg om zondag een kijkje te gaan nemen. De zon gaat schijnen, de regen blijft weg, dus dat beloofd een fijne dag op het terras te worden. Ik weet zeker dat er voor iedereen wel een lekker bier te vinden is. Heb je tijdens je vakantie een fijn biertje gedronken, maar kan het hier niet meer vinden? Grote kans dat je het zondag gewoon kan bestellen. Want er is bier te vinden uit wel 25 landen! Maar natuurlijk is ook heerlijk Nederlands bier te krijgen.

Nog een reden nodig om te gaan? Het is festival is helemaal gratis. Dus geen munten, geen kaarten, aanmelden is niet nodig. Het wordt gewoon ouderwets en ongecompliceerd lekker en gezellig!

Praktische informatie:
Het bierfestival wordt zondag 14 augustus gehouden  van 12.00 tot 22.00 uur aan de grote markt in Breda

Haarlem culinair, een bijzonder speciaalbierfestival

Proefglas-speciaalbier-festival-e1468340114486-450x460

Zin in iets lekkers? Zin in iets leuks? Haarlem is komend weekend misschien wel het culinaire middelpunt van Nederland. Ruim twintig Nederlandse brouwerijen presenteren de lekkerste bieren. Natuurlijk zal Jopen niet ontbreken, maar je kunt ook bieren verwachten van onder andere: Bierbrouwerij De Arn, Bax Bier, Brouwerij Hommeles, Briljant Brouwhuis, Largum, Van Moll en Uiltje Brewing Company.

De rijke (bier) historie van Delft in 3 uur en twee bieren

historische bierwandelingen in Delft 2016historische bierwandelingen in Delft 2016

Foto: dutchbeerpages.com

Delft, altijd een leuke stad om te bezoeken. En wat ook leuk is om te weten, in april beginnen de histrische bierandeltochten weer. Een leuke manier om de stad te leren kennen en ook Delfst bier te proeven zoals het Algenbier van de brouwerij de Koperen Kat.

Praktische informatie
Een wandeltocht duurt ongeveer drie uur en kost 10 euro per persoon. Tijdens de wandeling krijg je twee Delftse bieren te proeven.

Data wandeltochten:

 • 2 april,
 • 7 mei,
 • 4 juni,
 • 27 augustus en
 • 24 september.

Meer weten over de Bierhistorische Rondwandelingen in Delft kijk dan op bierhistoriedelft.nl

Geen zin in de kerstmarkt? Kom bier proeven in Delft!

De mooiste Nederlandse winterbieren proeven in DelftWarmtrecord op warmterecod wordt verbroken. Voor mijn gevoel is het nog nooit zo warm geweest rond deze tijd van het jaar. Kerst is ook dit jaar niet wit, maar ondertussen breekt de winter maandag 21 december toch echt aan.

Om dit te vieren kan ik iedereen aanraden om zaterdag naar Delft te komen. Waarom? Omdat je dan het perfecte excuus hebt om onder het jaarlijkse bezoek aan de kerstmarkt uit te komen. Op  19 december opent de Oude kerk in Delft de deuren namelijk voor heerlijk Hollandse (winter)bieren. Je kunt kennismaken met onder andere:

 • Brouwerij de Molen
 • Brouwerij het Uiltje
 • Kaapse Brouwers
 • Raven Bone Hill
 • vandeStreek bier
 • Brouwerij Jopen
 • Brouwerij Kwartje
 • Brouwerij de Natte Gijt
 • Brouwerij Rodenburg
 • Oedipus Brewing
 • Brouwerij Pampus

Praktische informatie

Tickets zijn online verkrijgbaar en kosten 12,50 euro voor 3 muntjes, een glas en een festivalboekje. Voor 20 euro krijg je in totaal 7 munten.

Tijd: 14.00 – 20.00 uur

Locatie:  Oude Kerk Delft

Breda is komende dagen wit- en weizenbier Walhalla

grootste aanbod wit- en weizenbier is in BredaNaar verwachting breekt morgen de hemel open en valt er veel ellende uit. Het is daarom belangrijk om tijdig op zoek te gaan naar een goede schuilplek. Ik denk dat ik de perfect plek heb gevonden: café Zeezicht in Breda. Voor de vierde keer kun je genieten van ontelbaar veel wit- en weizenbier tijdens het wit + weizen weekend (www).

Op de facebookpagina is een uitgebreide lijst te vinden van welke bieren er allemaal te proeven zijn. En dat zijn er echt heel veel. Leuk om te zien dat ook landen als Frankrijk, Mexico, Japan en Spanje vertegenwoordigd zijn naast de ‘usual suspects’.wit- en weizenbier tijdens het wit + weizen weekend (www).

Toegang tot het festival is gratis en met muntjes kan er geproefd worden. En mocht je honger krijgen van al dat proeven, dan kun je je goed doen aan mosselen en saté.

Kijk voor meer informatie of Facebook of de website van café Zeezicht.

Oirschot even centrum van Brabants bier

Brabants bierfestival 2015

Nog geen plannen voor Hemelvaart? In Brabant kun je genieten van heerlijke speciaalbiertjes tijdens de derde editie van het Brabants Bierfestival.

Het Brabants Bierfestival wil iedereen kennis laten maken met de diversiteit aan geuren en smaken die de Brabantse brouwers te bieden hebben. Van witbier tot lentbock, van dubbel tot tripel, en van zoet fruitbier tot bitter blond. Als het maar uit Brabant komt. Met een proefglaasje in de hand kan iedereen kennis maken met één van de ongeveer 50 bieren die uit het vat of fles geschonken worden.

Naast lekkere bieren, live muziek en een rondleiding door de brouwerij, is er ook een ludieke veiling van oude brouwerijartikelen. Reden genoeg om een kijkje te nemen.

Wat : Brabants Bierfestival
Wanneer : Hemelvaartsdag – donderdag 14 mei 2015 van 12:00 tot 20:00 uur.
Waar : Van De Oirsprong, Koestraat, Oirschot
Entree : Gratis. Voor een proefglaasje betaalt u 2 euro borg.