Categorie: "Kerstbieren"

Gouden Carolus Christmas: buitenaards goed

Gouden-carolus-christmas

Misschien wel het lekkerste kerstbier van dit jaar.  Nadat je deze geproefd hebt, kun je eigenlijk wel stoppen.  Gouden Carolus Christmas is van een andere planeet.

Wat maakt dit bier zo bijzonder? Op het eerste gezicht is het een gewoon lekker donker kerstbier. Maar zodra je de eerste slok genomen hebt weet je gewoon dat je iets bijzonders drinkt. Gebrand mout, karamel en een licht zuurtje zorgen voor fantastische balans. De smaak is intens en blijft lang hangen. Hier wil je meer van, hier ga je echt voor zitten en vergeet even dat er ook nog een kerstdiner klaargemaakt moet worden.

Dus wees gewaarschuwd, zorg dat je niets meer hoeft te ondernemen zodra dit bier geopend is. Na een slok ben je verkocht en waan je je op een andere planeet en dat komt niet alleen door het alcoholpercentage van 10,5%. De smaak is bedwelmend goed. Langzaam raak je in een modus waar niets meer hoeft en alles mag.  Wat kan kerst toch mooi zijn.

En hoe moet het dan na de feestdagen? Moeten we bang zijn voor een groot zwart gat? Nee, niet als het aan de brouwers ligt. Elk jaar op 24 februari, geboortedag van Keizer Karel, brouwt Het Anker in beperkte hoeveelheid de “Cuvée van de Keizer Blauw”. Een bier waar ik nu al naar uitkijk.

Lekker stoer. Een zeer welkome frisse wind

2014-12-16 12.05.09

Texels staat voor lekkere bieren. Een eiland heeft voor mij toch altijd wel iets speciaals. Dus dan moet bier van een eiland ook zeer bijzonder zijn. Brouwerij Texels heeft voor deze donkere en gure dagen een hartverwarmend biertje gemaakt. Noorderwiend.

‘Noorderwiend’ noemen Texelaars de stevige wind uit het noorden die ’s winters de kou over het eiland blaast.

Ook dit bier is uiteraard donker en heeft een zoete geur, maar ook is er citrus te bespeuren. Lekkere smaak die goed blijft hangen. Een bier met een stoer eigen karakter. Daar wil ik best meer van drinken. En met een alcoholpercentage van 7,5% is dat ook goed te doen. Proost!

Niet spannend, wel lekker

2014-12-16 12.03.13

La chouffe  is voor veel bierliefhebbers geen onbekende.  Voor velen was het de eerste kennismaking met een speciaalbier. Het is een lekker bier en zeer toegankelijk. Een echte allemansvriend.

Van dezelfde brouwer wordt ieder jaar ook een winterbier gemaakt N’ice chouffe. Een donkerbier van 10%. Echt een drankje voor tijdens de koude wintermiddagen en avonden.

Maar al te graag begonnen we met onze proeverij. Inderdaad het bier is donker en ruikt vrij zoet. Maar na de eerste slok konden we concluderen dat het qua smaak wel goed zat. Maar een paar slokken later veranderde er niets, geen vuurwerk, geen explosie. Het is gewoon een lekker winterbiertje zonder al te gecompliceerde smaken. Een biertje gemaakt voor iedereen, niet alleen voor de echte bierliefhebbers. Niets bijzonders dus, maar goed te drinken.

Kerstbier: St-Feuillien Cuvée de Noël 9%

2014-12-16 12.01.35De proefsessies zijn in volle gang. We doen ons best om zo veel mogelijk kerstbieren te proeven. Winterbieren blijven we ook na de feestdagen drinken en proeven. Want voorlopig is het nog wel donker en koud buiten.

Ons eerste feestbier is St-Feuillien Cuvée de Noël. De kenners zeggen er het volgende over:

Dit bier heeft een volle schuimontwikkeling, de kraag is compact en stabiel. Gebrande gerst zorgt voor een bruinige tint. De kleur is diep robijnrood. De neus wordt verrast door een intense ontwikkeling van het aroma. De aromaten dragen ruimschoots bij tot dit aangename parfum. Het bier heeft een zeer ronde smaak, een zachtheid die voortvloeit uit een synergie tussen gebrande moutsoorten, een zorgvuldig op de voet gevolgde gisting en een lang verblijf in de koude kamer.

Tsja, als bierliefhebber heb ik er zeker van genoten. Maar ik herken niet alle proefnotities zoals hierboven beschreven.
Het is zeer aangenaam bier, licht kruidig met een hint van mandarijn. Drinkt lekker weg en is niet zoet. Al met al niet slecht. Zeker de moeite waard om nog een keer te drinken.

Kerst in mijn glas

Kerstbier van Gouden Carolus.

Kerstbier van Gouden Carolus.

De kerstboom staat, het menu is bekend alleen welk bier gaan we drinken? Kerstbier is weer verkrijgbaar en het lijkt wel of er ieder jaar meer soorten bijkomen. Het aanbod afkomstig van onze zuiderburen is enorm,  maar gelukkig zie ik hier en daar ook een Nederlands kerstbiertje staan.

Het schijnt dat de traditie van kerstbier begonnen is in Engeland. De Fransen en de Belgen vonden dit zo goed dat ze dachten: dat kunnen wij ook , maar dan beter! Terwijl de kerstbiertraditie in Engeland langzaam afnam, bloeide die voornamelijk in België op.

En nog steeds zijn de Belgen fantastisch in het bereiden van deze speciale kerstdrank. Het assortiment lijkt onuitputtelijk. Ik ga mijn best doen om erachter te komen welke nu echt het lekkerst zijn en welke je het best in de winkel kunt laten staan.