Categorie: "Bierlanden"

Uberseehopfen, een cadeautje uit Duitsland

Duitse IPA een lekker cadeautjeDenk je aan Duitsland, dan denk je misschien niet direct aan speciaalbier. Heel gek is dat niet want speciaalbier is in Duitsland nog best speciaal. Vandaar dat ik mij dit weekend aangenaam liet verrassen door een wel heel lekkere IPA uit Duitsland.

Bij de Rügener Insel-Brauerei weten ze hoe ze een product moeten laten opvallen. Tussen al de speciaalbieren in de supermarkt viel mijn oog direct op het in papier gewikkelde bier. Geen idee wat het was, maar het moest mee naar huis. Later pas zag ik dat het om een IPA ging en dan niet zo maar een IPA, nee het was een ware prijswinnaar. De Uberseehopfen ging er vorig jaar met het goud vandoor tijdens de world beer awards in London. Ik werd erg nieuwsgierig.

De Insel brouwerij ligt op het Duitse vakanntie-eiland Rügen en is in 2015 opgericht door Markus Berberich. Markus heeft een missie. Hij wil met zijn brouwerij Duitsland aan het speciaalbier krijgen. Hij doet dit met 12 verschillende bieren. Marketingtechnisch gezien pakt hij het erg slim aan. Hij heeft zijn collectie verdeeld in thema’s. Er zijn 3 thema’s met ieder 4 soorten bier. Alle de thema’s hebben betrekking op het eiland. Dus elk bier van de Rügener Insel-Brauerei is een bier met een eigen verhaal.

Nou is mijn Duits alles behalve goed, maar ik heb op mijn fles geen verhaal kunnen vinden. Misschien had ik dan toch het papier van de fles moeten scheuren? Zou er aan de binnenkant een geheime boodschap verstopt zitten? Geen idee, de fles is inmiddels in de glasbak beland. Maar goed, bier koop ik natuurlijk niet alleen om de verpakking. Gelukkig zat het met de smaak meer dan goed.

Het is een lekker fris en kruidig bier met een hele zachte smaak. Ook in deze IPA is de citrus aanwezig, maar er komt ook iets tropisch doorheen. Het is gebrouwen met een Japanse hopsoort (Sorachi Ace). Waar die zachtheid precies vandaan komt, geen idee, maar ik weet wel dat ik een heerlijk fris bier heb gevonden dat wel heel erg goed gaat met pittig eten. Ook op zichzelf is dit bier heel goed te drinken. Lekker om het weekend mee te beginnen of je werkdag mee af te sluiten. Eigenlijk kan dit bier altijd. En omdat het niet zo heel zwaar valt (5,6%) kun je er aardig mee doordrinken.

Mocht je nog meer willen weten over deze IPA? Bekijk wat Markus er over te vertellen heeft:

Bier waar de goden geen nee tegen zeggen

Grieks bier waar de goden geen nee tegen zeggen

Griekenland, je kunt er deze dagen niet omheen. Voor mij een mooie aanleiding een duik te nemen in de Griekse biercultuur. Geen idee of die bestaat, want veel weet ik niet over Grieks bier, ik ben nog nooit in Griekenland geweest en kan dus niet uit eigen ervaring putten.

Op naar het Griekse restaurant dus. In mijn middagpauze was het er al aardig druk. Toen ik binnenstapte was er al een hevige discussie gaande tussen een Italiaan en twee Grieken. Gespreksonderwerp was vluchtelingen en het Griekse nee. Geen zaken waar ik mij in mijn middagpauze graag mee bezighoud.

Raging Bitch, zelfs wijndrinkers houden van haar

raging bitch, amerikaans bier, flying dog brouwerij

Gisteravond stond ik oog in oog met een oude bekende. Dit speciaalbier had ik zeker niet verwacht op het feest.

Gewoon een gezellig samenkomen met wat te eten en drinken. Niets bijzonders. Het werd een buitengewoon gezellige avond met hele interessante ingrediënten. Want naast de standaard wijnen en kratjes bier, was er ook nog een doos vol speciaalbieren.

Wel grappig om te zien dat iedereen wel wil kijken, maar niet durft te drinken. De gastvrouwen moesten ons dwingen om toch gewoon te pakken waar we trek in hadden. Dat liet ik mij geen twee keer zeggen en greep naar Raging Bitch van Flying Dog.

Het is alweer een hele tijd geleden dat ik dit bier voor het eerst gedronken heb en eigenlijk was ik het alweer vergeten. Maar het smaakt gewoonweg verrukkelijk! En ik was niet de enige die dat beaamde. Ik heb het bier gedeeld met gepassioneerde wijndrinkers, die vol verbazing uitriepen dat ze dit wel vaker konden drinken. En wat waren de etiketten toch mooi. Ze raakten er maar niet over uitgesproken.

Wat een slimme zet, die doos met speciaalbieren. Het leidde niet alleen tot hele leuke en originele gesprekken, ook de wijndrinkers hebben zelf kunnen ondervinden hoe lekker bier kan zijn. En ik heb weer een oude liefde teruggevonden. Kortom een zeer geslaagd feest.

Hilarische momenten en heftige discussies met het opvallende glas van kwak

kwabier

Kwakbier wie kent het niet. Als je het nog niet gedronken hebt dan herken je het wel aan het opvallende glas. En juist dat glas heeft al geleid tot een paar hilarische momenten.

Ongeveer 20 jaar geleden werd Kwak geïntroduceerd bij een paar cafés bij mij in de buurt. Voordat je fles en glas kreeg moest je eerst een schoen als onderpand geven. Met veel bombarie werd je schoen opgehangen, zo hoog dat je er niet bij kon komen. Pas als je het glas heelhuids inleverde aan de bar, kreeg je je schoen weer terug. Het glas was zeer exclusief. Alleen al om het schoenritueel was het bier zeer populair.

Gelukkig is dat nu heel anders. Maar nog steeds leidt het drinken van Kwakbier tot hilarische momenten. Schenk je te snel, dan zit je met teveel schuim, drink je te snel dan loop je het risico flink te gaan knoeien. Daarnaast zorgt het ook voor de nodige discussies. Want mag het bier uit de houder? Of moet je het juist met houder en al naar je mond brengen? En waarom heeft het bier eigenlijk zo’n afwijkend glas. Heftige discussies heb ik al gezien. Zelf kies ik voor gemak en haal het gewoon uit de houder.

Maar wil je echt weten hoe het nu zit met Kwakbier? De bier sommelier legt het graag uit en vertelt je wat je er het best bij kunt eten.

St Bernardus toverdrank gebrouwen door lachende paters

st bernardus

Soms heb je gewoon trek in iets bijzonder lekkers. Ik heb dat heel vaak. Zo ook gisteren. Dus ik stond op en dook de kast in. Tuurlijk wist ik wat ik daar zou aantreffen. Van het weekend had ik mij weer helemaal laten gaan bij de slijter. Lachende paters en prachtige abdijen keken mij vragend aan.

Zonder veel moeite heeft de pater van St Bernardus mij weten te verleiden. Lachend houdt hij een glas bier in de hand. Voorzichtig open ik de fles en  ineens zat ik weer in het biercafé van Dinant. Helemaal nat geregend en moe van het fietsen (we waren van Eindhoven onderweg naar Parijs) pauzeerden wij in deze vriendelijke oase.

Een bier uitkiezen viel niet mee. De lijst was enorm, maar uiteindelijk viel mijn oog op St Bernardus. Ik ging gelijk voor de Abt 12 (10%). Ik had geen idee wat mij te wachten stond. Maar na de eerste slok werd gelijk duidelijk dat dit bovengemiddeld bijzonder was. Zadelpijn verdween en de benen konden eindelijk ontspannen. Ik wilde mijn schoenen uitdoen en languit gaan zitten. Gelukkig kwam ik net op tijd bij zinnen.

De barman vertelde dat ik niet zomaar een bier dronk. Hij vroeg of ik wel eens van West-Vleteren had gehoord. Ik antwoordde “Ja natuurlijk, maar helaas heb ik het nog nooit zelf kunnen proeven.” Lachend keek hij mij aan en zei “nou dan heb ik goed nieuws voor je, want het bier van St Bernardus is gebrouwen volgens hetzelfde recept als dat van West-vleteren. Oorspronkelijk brouwde Sint-Bernardus namelijk voor de abdij van West-Vleteren.”

Nog steeds weet ik niet hoe het bier van West-Vleteren smaakt, ik moet de abdij nog steeds een keer bezoeken. Maar wat ik wel weet is dat St Bernardus Abt 12 een geschenk uit de hemel is.  Ik begrijp maar al te goed waarom de pater op het etiket zo vriendelijk lacht. Hij weet welke toverdrank hij in handen heeft.

BEDANKT!!!

bierproevenGraag wil ik al mijn trouwe lezers bedanken voor het enthousiasme en het jarenlang volgen van alles wat ik schreef op dit blog! Ik heb het met veel plezier gedaan en zonder lezers en liefhebbers ben je nergens natuurlijk. Voor wie mij wil blijven volgen, kijk op 18 januari 2014 even op mijn Facebook-pagina voor meer nieuws!

Bas van der Aa beste biertapper van Nederland

Bas van der AaBas van der Aa van Café De Gouden Leeuw uit Winssen heeft de felbegeerde titel Nederlands Kampioen Biertappen op de Horecava in Amsterdam binnengesleept. Daarmee liet hij circa 1.500 biertappers achter zich die via de ruim 30 tapwedstrijden in heel Nederland een plek bij de laatste 25 probeerden te bemachtigen. Op de tweede plek eindigde Rick Moenen, Stadscafé Lure, Maastricht en plaats nummer drie was voor Maurice Gilissen, In den Ouden Vogelstruys uit Maastricht. Het was gisteren een drukte van jewelste! Honderden mensen volgden de eindstrijd die uiteindelijk op tijd werd gewonnen door Bas van der Aa.

Wie wordt de beste biertapper van Nederland?

Jury-beoordeelt-het-getapte-pilsVolgende week woensdag 15 januari 2014 is het zover, dan zullen we weten wie de beste biertapper van Nederland is! Afgelopen jaar hebben tijdens de tientallen tapwedstrijden circa 1.500 biertappers hun kwaliteiten getoond om door te dringen tot de finale. De ontknoping nadert en de eindstrijd zal spannend zijn. Net als vorig jaar is de Horeca in Amsterdam volgende week het strijdtoneel.

 

De tapwedstrijden worden georganiseerd door de Stichting Tapwedstrijden.nl om horecaprofessionals enthousiast en bekend te maken met het juist tappen en schenken van bier. Heel belangrijk! Want de brouwers kunnen nog zo’n goed bier brouwen; als het juist schenken, tappen en serveren uitblijft dan is de beleving toch echt weg!

DJ Armin van Buuren boegbeeld verantwoord alcoholgebruik

Armin Van Buuren 'Dance More Drink Slow' foto 1Vandaag was het groot voorpagina nieuws: DJ Armin van Buuren gaat minimaal voor een jaar ten strijde trekken tegen alcoholmisbruik. Terwijl de gehele horeca worstelt met de leeftijdsgrens die per 1 januari van 16 naar 18 is gegaan, krijgt men steun uit onverwachte hoek. De Nederlandse DJ grootheid ergert zich kapot aan overmatig alcoholgebruik tijdens zijn optredens. Daarom wordt hij het nieuwe gezicht achter een grote campagne tegen alcoholmisbruik van Heineken ‘Dance More, Drink Slow’. Leidt een boegbeeld als Armin van Buuren in een campagne volgens jou tot verantwoord alcoholgebruik? Vul de poll hieronder in!

Biermomenten van 2014….

bierproevenAllereerst iedereen uiteraard een gezond, gelukkig, liefdevol en bovenal bierig 2014 gewenst! De afgelopen weken waren de weken om weer stil te staan bij 2013 en uit te kijken naar de mooie momenten in 2014. In 2013 beleefde ik in vele opzichten een bierig topjaar. Natuurlijk door de afronding van mijn zythologie opleiding en mijn behaalde biersommelier diploma in de VS. Maar ook door de vele mooie biermomenten die ik mocht meemaken met andere bierliefhebbers, het koningsbier dat ik introduceerde en het dinerbier Naughty Stout in november van dit jaar. Ook kijk ik alweer uit naar alles wat in 2014 zal gaan plaatsvinden.