Biermomenten van 2014….

Allereerst iedereen uiteraard een gezond, gelukkig, liefdevol en bovenal bierig 2014 gewenst! De afgelopen weken waren de weken om weer stil te staan bij 2013 en uit te kijken naar de mooie momenten in 2014. In 2013 beleefde ik in vele opzichten een bierig topjaar. Natuurlijk door de afronding van mijn zythologie opleiding en mijn behaalde biersommelier diploma in de VS. Maar ook door de vele mooie biermomenten die ik mocht meemaken met andere bierliefhebbers, het koningsbier dat ik introduceerde en het dinerbier Naughty Stout in november van dit jaar. Ook kijk ik alweer uit naar alles wat in 2014 zal gaan plaatsvinden.

De komende maanden ben ik druk bezig met het verzamelen van vele bieren die ik in ieder geval vanaf mei dit jaar weer mag gaan proeven. En er staan alweer heel wat prachtige exemplaren te wachten! De komende maanden zullen allerminst in stilte voorbij gaan. Jullie zullen snel meer horen over een prachtig initiatief waaraan ik de afgelopen maanden keihard heb gewerkt samen met een ‘partner in crime’ .

Nieuwe biertrends
Natuurlijk ben ik erg benieuwd welke trends er dit jaar op biergebied gaan doorbreken. Welke bierstijlen gaan meer en meer hun weg vinden in de Nederlandse en Belgische biercultuur? Gaan steeds meer brouwerijen speciaalbieren brouwen die een laag alcoholpercentage bevatten en veel smaak hebben? Hoe zal de biermarkt zich verder gaan ontwikkelen? Is er in 2014 een einde gekomen aan de grote toestroom van kleine brouwerijen? Welke brouwerijen naast bijvoorbeeld Jopen, Texelse, Emelisse, De Leckere, Rodenburg en vele andere zullen zich verder ontwikkelen en duidelijk een volgend niveau bereiken? Ik vind ‘t eerlijk gezegd allemaal enorm spannend en interessant!

Wat hoop jij dat er op biergebied in 2014 zal plaatsvinden? Waar zit jij nu op te wachten? Misschien een bepaalde smaak, stijl, trend? Laat het hieronder weten!

Lees ook:Week van het Nederlandse Bier krijgt vervolg
Lees ook:Kerststemming in de zomer
Lees ook:Grolsch plopt Wilhelmus
Lees ook:België lanceert Week van het Belgische Bier
Lees ook:Unieke bieren als ‘real ale versie’ in Amsterdam!

9 reacties op “Biermomenten van 2014….

 1. Ton van Oorschot

  Fiona, ook jij de allerbeste wensen voor het nieuwe jaar

    /   Beantwoorden  / 
 2. joeri

  Misschien is het goed als er een jaar bij zit waarbij er geen nieuwe bieren bijkomen, maar dat de kwaliteit van bieren van voornamelijk kleine brouwerijen constanter in kwaliteit worden. Door al die nieuwe bieren zie de bieren niet meer. Het moet overzichtelijk blijven en kwaliteit moet boven de kwantiteit gaan.

  Ik wens iedereen en de brouwers een succesvol jaar en dat we lekkere bieren mogen drinken dit jaar.

    /   Beantwoorden  / 
 3. T0n

  Iedereen inderdaad nog de beste wensen!
  Ik hoop zelf weer verrast te worden op mooie bieren. Zelf hoop ik niet dat de bieren in kwaliteit constanter worden, maar juist beter (of onverwachter. Niets zo mooi als een bier dat verrast!

    /   Beantwoorden  / 
 4. joeri

  Bestaat er trouwens een soort bier dat een combinatie is tussen een Belgisch blond en Belgisch dubbel bier? Ik weet wel dat er bieren zijn die gecombineerd zijn geworden tussen een belgisch dubbel en een stout? maar hoe zit het tussen een blond bier en een dubbel?

    /   Beantwoorden  / 
 5. slumme

  amber bier;)

    /   Beantwoorden  / 
 6. joeri

  amber is een apart soort Is geen mengsel van Blond en Dubbel bier. Ik bedoel dat bier gemixt moet worden tussen een blond en dubbel bier.

  Zie voorbeeld Westmalle. Als je in Westmalle bij de brasserie komt, kun je een glas bestellen met half dubbel en half tripel. En dat smaakt echt anders een amber bier.

    /   Beantwoorden  / 
 7. Ton van Oorschot

  Amber is een kleur en geen biersoort (meer). Vroeger had je Amber van Grolsch, maar is er nu niet meer. Een mengsel van blond en dubbel zou een amberkleur kunnen hebben. Overigens komt het blenden van biersoorten wel meer voor.

    /   Beantwoorden  / 
 8. slumme

  Joeri, het was dan ook een grapje.. zie smiley.
  Maar wat stel je je voor bij een mengeling van een dubbel en een blond. in deze stijlen zit al enorm veel verschil. ik denk dat er qua smaak best wel bieren zijn die daar wat van weg hebben.

    /   Beantwoorden  / 
  1. joeri

   bij westsmalle cobineren ze de tripel met de dubbel, je krijgt dan half glas met dubbel met erbij half tripel. zo heb je ook bieren die tussen een dubbel en een stout in zitten. zoiets moet mogelijk zijn ook tussen een gecombineerde blond en dubbel.

     /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.