Categorie: "Bierbrouwerijen"

Het is weer tijd voor Cuvée van de Keizer!

Het is weer tijd voor cuvée de Keizer van brouwerij het Anker

Foto: Brouwerij het Anker

Ieder jaar op 24 februari is het feest bij de brouwers van Gouden Carolus. Traditiegetrouw viert brouwerij Het Anker dan de geboortedag van Keizer Karel V met een feestelijk brouwsel Gouden Carolus Cuvée van de Keizer Blauw.

Ben je vandaag in de buurt van Mechelen, ga dan langs bij het Anker. De deuren staan wagenwijd open. Neem een kijke achter de schermen en proef natuurlijk van de bieren of doe mee aan de stadswandeling.

Wilde wind en rokerige bieren op het puntje van Schotland

Shetland 2015_2 034

Na drie weken flink uitwaaien op Shetland is het even schakelen om weer terug te komen in een ritme en routine. Drie weken niets anders dan af en toe afzien (fietsen met bepakking en alleen maar tegenwind) ruige kusten, soms iets te steile heuvels, lege vlaktes maar ook  lokaal bier.

Shetland stookt dan misschien geen whisky, maar heeft mooi wel twee brouwerijen. En omdat de Shetlandeilanden het meest noordelijkste puntje van het Verenigd Koninrijk vormen, heb je er ook de meest noordelijke brouwerij. Mijn reisdoel was helder, ik moest en zou naar de Valhalla brouwerij gaan. Op een net iets te kleine huurfiets trokken we van Lerwick naar Unst.

Maes brouwt jubileumbier voor Pukkelpop

Pukkelpop schenkt eigen jubileumbier

Een festival dat strak uitverkocht is en ook nog eens eigen bier schenkt. Hoe gaaf is dat? Het Belgische Pukkelpop bestaat 30 jaar en daarom brouwde Maes speciaal pukkelpopbier. Waarom Maes? Omdat het de lokale bierbrouwerij is voor Pukkelpop. De brouwerij ligt op nog geen 13 kilometer afstand van het festivalterrein.

De een ziet tallships, ik denk alleen maar aan brouwerij ‘t IJ

Brouwerij 't IJ maakt iedereen blij

Met een half oog keek ik vandaag naar de tv schermen op de werkvloer. Het ene tallship naar het andere zag ik voorbij komen. Prachtig!

Maar hoe kan het ook anders, toen de schepen richting IJ gingen, kreeg ik ineens trek in bier. De associatie met brouwerij ‘t IJ was niet meer uit mijn hoofd te krijgen. Het liefst sprong ik direct de trein in richting Amsterdam. Maar goed dat ik dat niet gedaan heb, want het was meer dan gezellig druk in de hoofdstad. Gelukkig had de bierwinkel nog genoeg ‘IJ’ bieren op voorraad.

Mannenliefde, roze bierwolk met bite

mannenliefde, roze bier met bite, ook lekker voor vrouwen

Foto: Oedipus brouwerij

Een weekend met een roze randje. Radiozenders die de homo top-100 uitzenden, de hele week homo films op tv en morgen de parade door de grachten. Toen ik vanochtend wakker werd, was direct duidelijk welk bier ik weer eens moest gaan kopen: Mannenliefde van Oedipus.

Het is alweer een tijd geleden dat ik dit bier voor het laatst geproefd heb. De naam alleen al maakt al de tongen los. Iedereen in het gezelschap vindt er wel iets van zonder dat er nog maar een druppel gedronken is.

Ook de ingrediënten zorgen voor verwarring. Citroengras en szechuanpeper dat is niet echt alledaags voor een bier. Maar wees niet bang. De peper is wel aanwezig maar zorgt voor een extra bite in plaats van vlammen. Het citroengras maakt het lekker fris, veel citroensmaak. Daar moet je van houden. Ik vind deze saison er prettig en verfrissend en is wat mij betreft uiterst geschikt voor de komende zomerdagen. Ook voor vrouwen

 

Grolsch blikt terug op 400 jaar bier

Grolsch 400 jaar speciale bierblikken

Grolsch viert dit jaar een feestje. De brouwer bestaat 400 jaar en dat mag iedereen weten. Het jubileumjaar begon met een massale plop, maar daar blijft het natuurlijk niet bij.

Het hele jaar kunnen we rekenen op speciale jubileumproducten. Misschien heb je de speciale beugelflessen het burgemeesterglas al gezien. Aan dit rijtje kun je nu een gelimiteerde oplage retrobierblikken toevoegen.

De ontwerpen van de jubileumblikken zijn gebaseerd op designs uit het verleden van Grolsch. Zo komen logo’s, lettertypen en kleuren terug die in het verleden zijn gebruikt voor bijvoorbeeld verpakkingen, glaswerk en reclames. De blikken zijn te koop bij supermarkt en slijter.

Utrechtse Tourkoorts tijdens een hittegolf

Tourkoorts van de leckere  nederlands speciaal bier voor de tour de france

Foto: De Leckere

Wielerfanaten hebben al lang uitgekeken naar deze dag. Eindelijk begint de tour in Utrecht. Twee dagen lang fietsfeest voor iedereen. Speciaal voor deze gelegenheid brouwde De Leckere Tourkoorts, een Frans saison bier. Zelf heb ik het (nog) niet geproefd, maar wil het natuurlijk maar al te graag een keer proberen, net als Rode Lantaarn van Brouwerij Het Licht. Ook dit bier is speciaal gebrouwen voor het Grand Départ. Wat een Rode Lantaarn met de tour te maken heeft? Meer dan je denkt, want  de wielrenner die al laatste eindigt in het eindklassement krijgt spreekwoordelijk een Rode Lantaarn uitgereikt.

Wimbledon serveert weer eigen bier

wimbledon bier

Zeg je Wimbledon, dan zeg je tennis, gras, aardbeien en room. Maar aan dit rijtje kun je nu ook bier toevoegen.

Met de opening van de Wimbledon Brewery, is een oude bekende weer terug in deze Londense wijk. Want in 1832 was er al een bierbrouwer actief, maar een brand maakte hier abrupt een einde aan.  Begin vorig  jaar besloot bierliefhebber en medebrouwer Mark Gordon dat de tijd rijp was voor een nieuwe brouwerij. Ongeveer 125 jaar na de grote brand opende de Wimbledon brouwerij opnieuw de deuren. Deze maand zijn de eerste bieren geschonken en goed ontvangen.

Om het bier te proeven ben je vooralsnog genoodzaakt om naar London te gaan. Maar de brouwers hebben al laten weten dat ze een internationaal avontuur zeker niet schuwen. Voor het zo ver is, willen ze eerst  de lokale biermarkt veroveren met bieren als:

  • Common Pale Ale
  • Tower Special Pale Ale
  • Quartermaine IPA (vernoemd naar William Quartermaine, de eigenaar van de oorspronkelijke Wimbledon brouwerij)

Meer weten over deze brouwerij? Kijk dan op hun facebookpagina of ga naar hun website.

Leids bier om mee te Proncken

Pronck bier uit Leiden

Ineens stond er een groen flesje op mijn bureau. Na mijn enthousiaste verhalen over het Scheveningse bier, wilde mijn collega zijn passie voor het Leidse bier van brouwerij Pronck met mij delen.

Hoewel ik de naam van de brouwer wel kende, had ik het bier nog nooit geproefd. De Pronck brouwerij is nog vrij nieuw. Na een paar jaren als hobbybrouwers, waagde de vriendengroep in november 2014 de sprong naar het serieuze werk en opende een eigen brouwerij.

En zij zijn niet de enige. Deze week was het nog groot nieuws dat er voor het eerst in honderd jaar meer bierbrouwers zijn in Nederland dan in België. In 2013 waren er in Nederland nog 165 brouwerijen, nu zijn dat er 312. Alleen dit jaar al kwamen er 34 brouwerijen bij. België telt 263 brouwerijen.

Zee zonder zon met schuimend Schevenings bier

Bieren van scheveningse brouwerij

De zomerzon doet het nog rustig aan. En hoewel het erg droog schijnt te zijn in delen van Nederland, heb ik daar weinig van gemerkt. Zondag moest ik ondanks de slechte voorspellingen toch even naar buiten. Een middagje strand om zo de zomer te verwelkomen zag ik wel zitten. Kon ik gelijk de Hollandse nieuwe proberen. Helaas liep het net iets anders dan gepland, maar heb zo wel een heerlijke middag in het café gehad.

Een beetje regen is niet erg, maar als het einde niet in zicht is en je langzaam doorweekt raakt, is het niet leuk meer. Na een bezoek aan de haven, renden we over het strand, sprongen we over de boulevard om vervolgens snel een café in te duiken. En wat doe je op een verregende zomermiddag? Bier bestellen. En niet zo maar bier, echt Schevenings bier. Sinds kort is in Scheveningen weer een brouwer actief die hele leuke biertjes maakt. Zo ver ik weet zijn er op dit moment drie smaken: