Categorie: "witbier"

Bier proeven: IJwit

brouwerij t ijEen witbier dat door een groep studenten bij het programma EditieNL van RTL4 al eens werd verkozen tot het beste witbier, IJwit van brouwerij ‘t IJ. De Amsterdamse brouwerij heeft een witbier met 6,5 procent alcohol in haar assortiment dat absoluut volmondig en pittig is van smaak. IJwit heeft een oranje, gouden kleur en een compacte, volle schuimkraag.

Bier proeven: Adriaan Witbier

Adriaan witbierBen je op zoek naar een zeer toegankelijk witbier met weinig zuur in de smaak dan is Adriaan Witbier van de Jopen Brouwerij in Haarlem een bier dat je lekker vindt. Dit Haarlemse bier heeft een licht gouden kleur met uiteraard een passende troebelheid bij een witbier en bevat 5 procent alcohol. Het koolzuur is gemiddeld en de volmondigheid laag. Adriaan witbier is een gruitig bier wat zoveel betekent dat er gebruik is gemaakt van kruiden en daarnaast is het bier ook gebrouwen met gerst, tarwe en haver.

Bier proeven: Texels Wit

Texels WitIn het assortiment van de Texelse Bierbrouwerij ontbreekt een Texels witbier niet. De brouwerij heeft een eigen gepatenteerde gistcultuur voor alle bieren en dat is altijd zo herkenbaar in ieder bier terug te ruiken en te proeven. Zo ook in Texels Wit. Het bier bevat 5 procent alcohol, is troebel en lichtgoud van kleur. De schuimkraag is beperkt. Zowel het koolzuurgehalte als de volmondigheid is laag. Het bier is zeer makkelijk doordrinkbaar.

Bier proeven: Witte Parel

Witte ParelVoor wie het nog niet in de gaten had: Ik recenseer momenteel veel wit- en blond bier. Dit zijn bij uitstek bieren die in de zomerperiode heerlijk zijn om te drinken en te combineren met lichte gerechten. Na de Witte Parel gaan er zeker nog heel wat witte en blonde bieren van Nederlandse bodem volgen. De Witte Parel bevat 5 procent alcohol, is lichttroebel en lichtgoud van kleur en afkomstig van de Budelse Bierbrouwerij. Een prachtige, compacte en fijnparelige schuimkraag nodigt uit tot drinken. Het koolzuurgehalte is laag en de volmondigheid gemiddeld.

Bier proeven: Beerze Beer

BeerzeIn en rondom Eindhoven verkoopt dit bier van de Vessemse Bierbrouwerij De Gouden Leeuw erg goed. Niet onterecht als we kijken naar de smaak. Het goudblonde bier is gebrouwen naar familierecept dat al vijf generaties voortleeft. Een tarwebier met 5,5 procent alcohol dat een lichtgele kleur heeft en een fijne parelachtige schuimkraag. Ook is het bier niet gefilterd en daardoor lichttroebel. De koolzuur is gemiddeld net als de volmondigheid. Aan de ene kant een goed doordrinkbier en aan de andere kant heeft Beerze ook zeker een body.

Bier proeven: Witte Roos

witte rooslrAls bierliefhebber proef je uiteraard heel veel bieren. Ter gelegenheid van de lancering van www.bierspijs.nl heb ik een database aangelegd waarin onder andere de Nederlandse bieren groot vertegenwoordigd zijn. Ieder restaurant of café die haar menu opload krijgt een bijpassend bieradvies met aandacht voor lokaal en regionaal bier van eigen bodem. Daarvoor heb ik de afgelopen weken behoorlijk wat Nederlandse bieren geproefd. Witte Roos van Museumbrouwerij De Roos uit Hilvarenbeek is er één van!

Bier proeven: St. Bernardus Wit

St. bernardus witbierAls ik aan de bieren van St. Bernardus denk, dan denk ik aan de tripel of zelfs de gerstewijn St. Bernardus Abt. Tijdens het doorzoeken van de schappen van de wit- en weizenbieren ontdekte ik dat deze Belgische brouwerij ook een witbier had. Zou dit ook zo’n mooi bier zijn als de andere St. Bernardus bieren? Het bovengistende witbier St. Bernardus is afkomstig van de gelijknamige brouwerij in Watou. Met deze bieren is iets bijzonders aan de hand. De bierrecepten zijn namelijk afkomstig van de paters van de St. Sixtus Abdij, die de wereldberoemde trappistenbieren Westvleteren brouwen. Na de tweede wereldoorlog tot 1992 bestond bij brouwerij St. Bernard de licentie om de Trappist Westvleteren te brouwen. Daarna verviel echter de licentie en ging Brouwerij St. Bernardus met dezelfde recepten verder met het brouwen van deze bieren onder de naam St. Bernardus. Dat is tot op de dag van vandaag nog steeds het geval.

Zomerse biercocktail: Meloenijs met witbier of Weizenbier

CocktailsTerwijl het weer nu even wat minder is, valt in de weersverwachting te zien dat het volgende week warm zomerweer gaat worden. Vandaar alvast het recept van een mooie biercocktail die heerlijk verfrissend kan zijn tijdens de zomeravonden! Meloenijs met witbier of Weissbier. Tot nu toe begeef ik mij nog beperkt op het biercocktailvlak. Tijdens de biersommelier opleiding in de VS kwam een echte biercocktail-maker ons lesgegeven en bijleren over mooie combinaties. Dus ik zet de ingrediënten dit weekend op mijn boodschappenlijst om dit eens te gaan proberen!

28-7-’13: Wit- en Weizenbier Weekend

witbier2Van vrijdag 26 juli tot en met zondag 28 juli 2012 organiseert Café Zeezicht in Breda de tweede editie van het WIT & WEIZEN WEEKEND (WWW) in Nederland. Het is een bierfestival waar meer dan veertig wit- en weizenbieren uit Nederland, België en Duitsland geproefd kunnen worden. Daarnaast is er muziek en kan de hongerige maag gestild worden met het gerecht bij uitstek passend bij witbier: mosselen.