Categorie: "Winterbieren"

Winterbier, eindelijk smaakt het: It is the most wonderful time for a beer!

Kruidig winterbier van het uilltje, the most  wonderful time of the year

De eerste schaatswedstrijd op natuurijs is gereden en zelfs ik moet al twee ochtenden achter elkaar het ijs van mijn fiets schrapen. Eindelijk begin ik een beetje wintergevoel te krijgen. Dat vraagt om een speciaal winterbier.

In mijn geval een kerstbier. Het stond mij al een paar weken vragend en bijna smekend aan te kijken. Het was daarom hoog tijd dat Most Wonderful Time For a Beer van brouwerij het Uiltje open werd getrokken. Nog voordat je een druppel van het bier hebt gedronken, valt de verpakking direct op. Een aantrekkelijke doos met een print die je doet denken aan een ‘ kersttrui’ en  hoe kan het ook anders, de opdruk van een uil.

Het is bier is voor mij net zo opvallend anders als de verpakking. Het is met 10% een vrij zwaar en heeft een wel hele uitgesproken kruidige smaak met tonen van karamel. Daar moet je van houden. Ik kan mij zo voorstellen dat dit bier niet voor iedereen is weggelegd. Mij smaakte het in ieder geval goed, zeker met een lekker stukje kerstcake erbij (ze zijn in de uitverkoop bij Marks & Spencer) een combinatie die zeker de moeite waard is. Bij iedere slok en elke hap was het weer heel even kerst.

Runderschenkel met appelstroop en Naughty Stout

dinerbierBij de Naughty Stout, het dinerbier dat ik heb ontwikkeld in samenwerking met Brouwerij De Leckere, heeft Han Hidalgo van Biercuisine.nl een bijpassend recept ontwikkeld! Runderschenkel met appelstroop! Uiteraard heb ik alle ingrediënten al in huis gehaald om deze bier-spijscombinatie te koken en te proeven. Vandaag is verder een bijzondere dag aangezien in het WinterparadIJS in Amersfoort de Naughty Stout officieel gelanceerd gaat worden. Natuurlijk doen we dat op aparte wijze namelijk door het bier te dopen met curlingstenen. De foto’s volgen natuurlijk! Hieronder het recept!

Naughty Stout: Eerste dinerbier

dinerbierMet veel trots kan ik het eindelijk roepen! Samen met Brouwerij De Leckere uit De Meern heb ik speciaal voor hun 15-jarig jubileum maanden gewerkt aan een compleet nieuwe bierstijl voor de donkere dagen. Het bier met de naam ‘Naughty Stout’ is naast een genietbier voor de wintermaanden het eerste Nederlandse dinerbier. Er is een combinatie gemaakt van een gerstewijn, een sterk donker Belgisch biertype, en een Stout, een Engelse bierstijl. Door deze bierstijlen in de juiste balans samen te brengen ontstaat de ideale bier-spijscombinatie met rood vlees, wild of stoofvlees. Met dit bier geef ik voor de wintermaanden een Royaal gebaar aan de Nederlandse bierliefhebber en kan het met een gerust hart bij de Ossenhaas tijdens het kerstdiner geserveerd worden. Het bier is een opvolger op mijn eerdere Royaal Bier voor Koning Willem-Alexander.

Meest gewaardeerde bier van het Winterbierfestival

Vier genietende proevers (foto: Nico J. Boerboom)

Afgelopen 20 januari vond het 20ste Winterbierfestival plaats. Dit door PINT Regio Zuid-Holland georganiseerde evenement is na het Bokbierfestival in Amsterdam een van de langstlopende bierfestivals in Nederland. Vanwege het jubileum waren er dit keer – naast het jubileumbier – ook eenmalig een dozijn buitenlandse bieren verkrijgbaar. En bezoekers konden hun goede smaak weer kenbaar maken door het stemformulier in te vullen van de verkiezing van “Het Meest Gewaardeerde Winterbier”.