Categorie: "Dagboek bieroloog opleiding"

België spreekt over beschermen biertitels

bierproevenMomenteel zijn er geen biertitels beschermd, zoals sommigen onterecht denken. Ook de niveaus van opleiding tot bierkenner, bierexpert en biersommelier verschillen behoorlijk. Gisteren sprak Directeur van de Belgische Brouwers Sven Gatz tijdens de diploma-uitreiking Zythologie over de Belgische ontwikkelingen in opleidingsgebied. Aangezien bier voor België net zo belangrijk is als kaas voor Nederland, een promotor voor het land, is het van belang dat diegenen die dit promoten vanuit de titel bieroloog, zytholoog (bierkundige) of biersommelier ook daadwerkelijk aan behaalde kwaliteitseisen voldoen. Er wordt samen met de Belgische overheid toegewerkt naar richtlijnen tot bescherming van de titel zytholoog. Oftewel, er zal één titel voor bierexperts komen die alleen gevoerd mag worden als je ook aan de gestelde richtlijnen hebt voldaan.  

Vandaag bierdiplomadag!

brouwershuisnwNa in mei 2013 mijn internationale biersommelier titel in Chicago te hebben behaald, komt er vandaag ook een afsluiting van mijn tweejarige zythologie opleiding in België. Op de Grote Markt in Brussel mag ik mijn diploma in ontvangst nemen. Eerder hebben jullie al kunnen genieten van mijn bier- en gastronomische combinaties.   Achteraf ben ik bijzonder blij beide opleidingen te hebben gedaan.

Zytholoogopleiding: Zomers Biermenu

BierspijsNu de cijfers zijn gegeven en iedereen alle eindwerken heeft verdedigd zal ik de komende weken de bier-spijscombinaties op mijn blog publiceren. Om tot de juiste combinaties te komen is naast het in acht nemen van alle theoretische achtergrond over smaak en bier-spijscombinaties natuurlijk ook proefondervindelijk gejureerd en beoordeeld. Niet alleen door mij maar ook door familie die af en toe van een bier genieten en verder weinig kennis hebben van bier bij het eten. Het uitgangspunt van het menu dat ik heb gemaakt is een zomerse avond. Dat komt goed uit nu! Toch uitgebreid met meerdere gangen eten maar na iedere gang een fris en luchtige ervaring hebben. Niet overvol zitten maar heerlijk genieten op een warme zomerse avond!

Zythologie: de afsluitende verdediging

mousseNa mijn zeer vruchtbare reis naar Chicago ligt vanavond mijn volgende opdracht te wachten: het verdedigen van mijn eindwerk van de opleiding Zythologie, oftewel bieroloog. Iedereen kreeg de opdracht mee een menu samen te stellen met een vast thema. Natuurlijk moesten daar de bieren bij gecombineerd worden. In een rapport was het belangrijk om voor alle gangen te beschrijven hoe het gerecht werd bereid, welk bier er het beste bij past en waarom. Daarbij moest duidelijk zijn dat je meerdere bieren had geprobeerd en waarom iets wel of niet goed past. Van het bijpassende bier moest vervolgens ook een compleet degustatiefiche gemaakt worden. Vanavond gaan al mijn matchende bieren mee naar school inclusief de amuse. De verdediging kan beginnen!

Op weg naar de World Brewery School Chicago

OLYMPUS DIGITAL CAMERAVanaf morgen staat bij mij de komende weken in het teken van de World Brewery School in Chicago. Naast Zythologie in België waarvan ik inmiddels mijn eindwerk heb ingeleverd en eind mei/begin juni de verdediging heb, ga ik ruim twee weken fulltime studeren in Chicago. De stof gaat technisch gezien lekker diep in op het brouwproces en natuurlijk ontbreken alle internationale bierontwikkelingen in deze studie niet. Ik kijk er erg naar uit! En vooral ook om jullie dagelijks op de hoogte te houden van mijn opgedane bierkennis… Want hoeveel je ook weet van bier, iedere dag blijf je leren… Je hele leven lang.

Bieroloog opleiding: Bier- en gastronomie

Onlangs kreeg ik de vraag: “Ben je nu nog bezig daar in België”? Inderdaad het is al heel lang geleden dat ik over mijn ervaringen van de opleiding Zythologie bij Syntra in Hasselt schreef. Momenteel zijn we al weken bezig met het bier- en gastronomie stuk en bereid ik me voor op het eindwerk. Daarbij moet ik een volledig menu samenstellen en bijpassende bieren adviseren. En dat gaat wel iets verder dan de beschrijving van ‘dit gerecht bij dat bier natuurlijk’. Op basis van smaakwielen, ingrediënten, bijzonderheden in het brouwproces van een bier dien ik tot in detail een onderbouwing te geven van mijn keuze. Vervolgens dient dit nog voor een vierkoppige jury verdedigd te worden.

Bieroloog opleiding: de voortgang

We zijn alweer heel wat weken bezig in het vervolg van de bieropleiding in Hasselt. Na de biergeschiedenis en taptechnologie staan heel veel lessen rondom bier- en gastronomie voor de deur. Iets waar ik erg naar uitkijk. Geschiedenis is leuk maar ook best taaie stof hier en daar. Al die jaartallen en biergeschiedenisschrijvers zijn toch last uit elkaar te houden ;-) . De laatste les hebben we theorie gehad over tapdruk en wat er zoal komt kijken bij een tapinstallatie. Af en toe best aanpoten, met name omdat hier veel verschillende tabellen en getallen om de hoek komen kijken. Daar moeten dan weer berekeningen mee gemaakt worden. Inhoudsmaten zijn niet mijn sterkste kant. Ik ben het aan het trainen want bij bier brouwen is het natuurlijk ook meer dan noodzakelijk om dit goed onder de knie te hebben, maar dit kost mij echt moeite.

Arend Tripel: Veelzijdige smaaksensatie

In mijn opdrachtenreeks voor de bieropleiding hieronder een beschrijving van de Arend Tripel. De insteek zoals deze wordt gekozen, objectief bier beschrijven zonder termen als putjeslucht te gebruiken (hier ging een rode streep doorheen) is voor mij zeer waardevol. Ik weet niet hoe anderen hier tegenaan kijken? In het verleden deed ik zelf ook nog weleens van dit soort smaakuitspraken! Het is zo negatief en doet naar mijn idee geen recht aan het bier. Waarom? Proeven is een momentopname van zowel de proever als het bier. Het ene flesje is de andere niet en het is en blijft een natuurproduct dat ondanks de vele kwaliteitscontroles iets in smaak kan veranderen.

Malheur 10: krachtig genietbier!

Ik had met mijn goede gedrag een passend gerecht bij de Malheur 10 bedacht echter dat bleek pas voor volgende week een opdracht te zijn. Enfin, miscommunicatie tussen een Belg en een Nederlander ;-) . Mij leek een kruidig kipgerecht met een zoete saus lekker bij de Malheur 10. Het zoetige karakter in het bier pikt het zoete karakter van zowel de kip als de saus op. En door aanvullend wat kruiden in het gerecht te gebruiken versterkt de alcohol van het bier dit in de smaak van het gerecht. Nu nog uitproberen ;-) . Hieronder uiteraard de smaakomschrijving van de Malheur 10.