Categorie: "Bier & gezondheid"

Waarom een goed glas bier zo goed is voor je

Bier is goed voor gezondheid

Het is weer vrijdagmiddag en het weekend zit alweer in mijn hoofd. Ik snak naar de vrijdagmiddagborrel. Het is zelfs zo erg dat ik het bier gewoon bijna kan ruiken.

En om iedereen een goed gevoel te geven tijdens de borrel, het is wederom bewezen dat bier drinken gewoon heel goed is voor je. Het helpt je beschermen tegen de meest verschrikkelijke ziektes.

Wetenschappers melden in het wetenschappelijke journaal Journal of Agricultural and Food Chemistry dat een ingrediënt in bier hersencellen beschermt tegen beschadigingen en mogelijk de ontwikkeling van Alzheimer en Parkinson vertraagt.

Het gaat om een bestandsdeel in hop, xanthohumol. Xanthohumol proef je niet, maar is op zichzelf wel erg interessant. Al decennia lang onderzoeken wetenschappers dit extract omdat het een aantal gezondheidsvoordelen heeft. Uit eerder onderzoek is al gebleken dat het extract je lichaam beschermt tegen tumorcellen.

Dus sta jij straks net als ik ook aan de toog? Bestel dan een extra hoppig biertje. Want dat is niet alleen ontzettend lekker, maar ook nog eens gezond en zelfs medicinaal!

Proost en prettig weekend.

Zorgen over alcoholgebruik door zwangere vrouw

alcoholbeleidDe vaste lezers van dit blog weten inmiddels dat ik al een aantal maanden zwanger ben. Ik ben heel erg stellig en definitief: ik drink tijdens de zwangerschap geen druppel. Ook niet even één bier op die speciale gelegenheid. Ook niet één of een paar slokjes. Natuurlijk is het best weleens lastig voor een op en top bierliefhebber. Zeker als er zo’n mooie persreis wordt georganiseerd! Aan de andere kant kan ik er niet bij dat er moeders zijn die zonder schuldgevoel alcohol door het bloed laten stromen van dat kleine, beweeglijke en kwetsbare nieuwe leven. Hij of zij heeft immers helemaal niets aan organen of afweer om alcohol te kunnen afbreken. Nog steeds veel zwangere vrouwen, bijna de helft zo blijkt uit West-Europees onderzoek, drinken alcohol tijdens de zwangerschap. De tien grootste verslavingsinstellingen luiden daarom nu de noodklok.

Grolsch meest duurzame bier van Nederland

rankabrandGrolsch is door Rank a Brand voor het derde jaar op rij uitgeroepen tot meest duurzame bier van Nederland! De bierbrouwer presteert overall als beste op de onderdelen duurzame gerst, hop, verpakkingen en het lage verbruik van energie en water. In 2011 en 2012 voerde Grolsch de rankinglijst ook al aan. De brouwer uit Enschede moet de komende jaren wel hard aan de bak om haar koppositie te behouden. Gulpener presteert in Nederland nu al als beste op het gebruik van duurzame ingrediënten en groene elektriciteit. Door de huidige brouwinstallatie kan zij echter nog niet zo efficiënt produceren waardoor de CO2 uitstoot en het waterverbruik per glas bier nog vrij hoog is. Dat gaat echter veranderen!

Consument koopt gezonder eten bij wijn dan bij bier

?????????????Uit een wetenschappelijk onderzoek onder 200.000 klanten van een grote Franse supermarktketen is gebleken dat er gezondere producten bij wijn worden gekocht dan bij bier. Deze resultaten worden binnenkort in het wetenschappelijk tijdschrift European Journal of Preventive Cardiology gepresenteerd en was in het algemeen te lezen op de website van het Kennisinstituut Bier.

Legionella bacterie bedreigt reputatie Duitse Oktoberfesten

oktoberfestnwVolgende week gaan de Oktoberfesten in München weer van start. Donkere wolken pakken zich echter samen boven de goede reputatie van het grootste bierfestival ter wereld. In het afvalwater van Warsteiner is de legionellabacterie gevonden. Inderdaad deze zorgt voor een uitbraak van de veteranenziekte. Voorafgaand aan de Duitse bierfeesten bezoeken veel bierliefhebbers traditiegetrouw de Warsteiner brouwerij in het dorpje Warstein. Inmiddels is er echter een lokale ziektegolf uitgebroken dat al 165 mensen heeft besmet en waaraan twee mensen zijn overleden. Toeristen wordt aangeraden om weg te blijven en de brouwerij niet te bezoeken.

Smeerbaar bier voor op je boterham

smeerbaar bierBij het volgende bezoek aan de UK ga ik naar het warenhuis Selfridges. Een Italiaanse bierbrouwer Birra Alta Quota en een Italiaanse chocolademaker Cioccolato Napoleane hebben de handen ineen geslagen en smeerbaar bier ontwikkeld voor op je boterham. ‘Birra Spalmabile’ wordt het genoemd. Het smeersel bevat 40 procent bier. Bekijk hieronder een korte video.

Bierbranche zamelt nu al 55.000 euro in voor Geniet en Geef-actie

geniet en geefGisteren vond de verloting plaats van het eerste vat speciaal gebrouwen spelt-bier van brouwerij Lindeboom uit Neer voor Geniet & Geef. Het fust is gewonnen door Café de Zotte in Amsterdam. Zolang kinderen overlijden aan kanker zal jaarlijks op de eerste donderdag van september een exclusief bier van een wisselende brouwerij in de Nederlandse Horeca worden verkocht. De opbrengst van het Geniet & Geef-bier komt onder aftrek van alleen de directe kosten ten goede aan KiKa. Momenteel staat de teller op 55.000 euro en vanaf donderdag 5 september 2013 zal het bedrag gaan groeien als het eerste fust door ambassadeur Peter van der Arend, in Café de Zotte wordt aangeslagen.

‘Beter softdrugs dan bier? nee joh’

bierproevenIn Dagblad Trouw is een schokkende nieuwe campagne te zien. Er wordt gesuggereerd dat je beter Softdrugs dan bier kunt consumeren. Bij de NASCAR-races in Indianapolis kwam op een groot videoscherm een reclame voor cannabis, gemaakt door Marijuana Policy Project. De bezoekers werden erop attent gemaakt dat er alternatieven zijn voor het drinken van bier.

Bier tegen een kater

bier2Op de website van Proost Magazine is te lezen dat onderzoekers in Australië een bier hebben ontwikkeld dat een kater moet tegengaan. Door het alcoholpercentage te verlagen en mineralen en elektrolyten, vaak geziene ingrediënten in sportdrankjes, toe te voegen droogt de drinker minder snel uit. Alcohol zorgt ervoor dat er vocht wordt onttrokken uit je lichaam en dus ook je hersenen. Hierdoor krijg je de welbekende hoofdpijn.