Categorie: "Biercijfers"

Wie wordt de beste biertapper van Nederland?

Volgende week woensdag 15 januari 2014 is het zover, dan zullen we weten wie de beste biertapper van Nederland is! Afgelopen jaar hebben tijdens de tientallen tapwedstrijden circa 1.500 biertappers hun kwaliteiten getoond om door te dringen tot de finale. De ontknoping nadert en de eindstrijd zal spannend zijn. Net als vorig jaar is de Horeca in Amsterdam volgende week het strijdtoneel.

 

De tapwedstrijden worden georganiseerd door de Stichting Tapwedstrijden.nl om horecaprofessionals enthousiast en bekend te maken met het juist tappen en schenken van bier. Heel belangrijk! Want de brouwers kunnen nog zo’n goed bier brouwen; als het juist schenken, tappen en serveren uitblijft dan is de beleving toch echt weg!

DJ Armin van Buuren boegbeeld verantwoord alcoholgebruik

Vandaag was het groot voorpagina nieuws: DJ Armin van Buuren gaat minimaal voor een jaar ten strijde trekken tegen alcoholmisbruik. Terwijl de gehele horeca worstelt met de leeftijdsgrens die per 1 januari van 16 naar 18 is gegaan, krijgt men steun uit onverwachte hoek. De Nederlandse DJ grootheid ergert zich kapot aan overmatig alcoholgebruik tijdens zijn optredens. Daarom wordt hij het nieuwe gezicht achter een grote campagne tegen alcoholmisbruik van Heineken ‘Dance More, Drink Slow’. Leidt een boegbeeld als Armin van Buuren in een campagne volgens jou tot verantwoord alcoholgebruik? Vul de poll hieronder in!

Biermomenten van 2014….

Allereerst iedereen uiteraard een gezond, gelukkig, liefdevol en bovenal bierig 2014 gewenst! De afgelopen weken waren de weken om weer stil te staan bij 2013 en uit te kijken naar de mooie momenten in 2014. In 2013 beleefde ik in vele opzichten een bierig topjaar. Natuurlijk door de afronding van mijn zythologie opleiding en mijn behaalde biersommelier diploma in de VS. Maar ook door de vele mooie biermomenten die ik mocht meemaken met andere bierliefhebbers, het koningsbier dat ik introduceerde en het dinerbier Naughty Stout in november van dit jaar. Ook kijk ik alweer uit naar alles wat in 2014 zal gaan plaatsvinden.

Grolsch voorziet verpakking van educatieve logo’s

Vanaf 1 januari 2014 zijn de verpakkingen van bierbrouwer Grolsch voorzien van een drietal educatieve logo’s: geen alcohol onder minderjarigen, geen alcohol tijdens zwangerschap en geen alcohol in het verkeer. Daarmee is zij de eerste Nederlandse brouwer die deze drie logo’s op de verpakking plaatst. Het doel is om het bewustwordingsproces voor verantwoord alcoholgebruik verder te stimuleren. Naast de logo’s vind je ook de website www.talkingalcohol.com waarop meer informatie is te lezen over de effecten van alcohol op je lichaam.

Krappe meerderheid drinkt alleen bier tijdens kerstdiner

Uit een peiling op dit blog blijkt dat ‘slechts’ 51 procent alleen bier drinkt bij het kerstdiner. 35% drinkt zowel wijn als bier en nog eens 12 procent alleen wijn. 2 procent drinkt wat anders! Voor iedereen die nog goede recepten met bier zoekt, kijk eens op www.biercuisine.nl. Ik wens iedereen in ieder geval fantastische kerstdagen toe!

 

 

 

 

 

Wat drink en serveer jij bij het kerstdiner?

  • Bier (51%)
  • Wijn en bier (35%)
  • Wijn (12%)
  • Anders (2%)
Loading ... Loading ...

Bier of wijn bij het kerstdiner?

De kerstdagen komen nu wel heel dichtbij en ik merk dat iedereen druk bezig is met de voorbereidingen. Boodschappen doen, kerstrecepten uitzoeken en het gezellig maken in huis. Veel mensen kiezen er dit jaar voor om thuis eens flink uit te pakken en een mooi menu samen te stellen.

Ik heb eens om mij heen gevraagd maar er zijn toch veel bierliefhebbers die tijdens het kerstdiner een uitzondering maken en geen bier maar wijn drinken. Navraag naar de redenen maken duidelijk dat men vaak niet weet welk bier er dan bij het gerecht geserveerd moet worden én heel veel recepten wel een wijnsuggestie geven. Dus dat maakt ‘t dan makkelijk. Ook kan het zijn dat familie en/of vrienden liever wijn drinken, dus dan maar geen bier. Wat doe jij? Serveer je bier of wijn of misschien beiden bij het kerstdiner? Vul de poll hieronder in!

Wat drink en serveer jij bij het kerstdiner?

  • Bier (51%)
  • Wijn en bier (35%)
  • Wijn (12%)
  • Anders (2%)
Loading ... Loading ...

Aandacht voor Trappistenbier in horeca en bij biergenieters

Veel medewerkers bij Nederlandse horeca en ook biergenieters weten nog altijd niet het verschil tussen een Trappisten- en een Abdijbier en daarmee ook niet het unieke karakter van een Trappistenbier. Een eigen proef op de som leverde voor mij ook schokkende resultaten op. Het is zelfs zo dat men denkt dat bijvoorbeeld een Affligem ook Trappistenbier is. Zucht. Klik hier voor de eisen die verbonden zijn aan een officieel Trappistenbier. La Trappe, één van de twee Nederlandse Trappistenbieren van Nederland gaat in december een horeca campagne starten om het authentieke verhaal te vertellen van Trappistenbier. Met deze campagne krijgt ook de biergenieter in het café via telefoon veel uitleg en trappisten bierbeleving!

Bier en doelgroepsegmentatie zoooo passé

Bierbrouwer Grolsch werkt zowel in Nederland als daarbuiten hard om de marktpositie verder uit te breiden. In het gepubliceerde artikel in De Telegraaf vorige week steeg de blijdschap bij mij naar grote hoogte bij het lezen van de eerste alinea van het artikel. Moederconcern SABMiller ontdekte namelijk dat bier niet langer het drankje is dat alleen door mannen wordt gedronken. Eigenlijk is het ook wel weer triest dat ze daar nu pas achter komen. Echter bij het lezen van de tweede alinea wordt opnieuw duidelijk dat de brouwer het nog altijd niet begrepen heeft. Er komt namelijk meer aandacht voor jongeren en vrouwen die minder sterk en juist meer fruitig bier in hun glas zouden willen. Natuurlijk, precies daarom stijgt de verkoop van speciaalbier zo hard onder jongeren! Dat zijn allemaal zoete en laag alcoholische dranken. Zucht! Wanneer zouden ze de doelgroepsegmentatie loslaten?

Trappistenbier Zundert ziet 30 november levenslicht

De tweede trappistenbrouwerij van Nederland zal aankomende week officieel de deuren openen. Komend weekend staat de horeca van Zundert compleet in het teken van het nieuwe Trappistenbier dat wordt gebrouwen in de Abdij Maria Toevlucht. Op 30 november om 16.00 uur zal in 25 horecagelegenheden in Zundert het bier exclusief te proeven zijn.

Bavaria stapt naar Duits hof

Als het aan de Beierse brouwers ligt verkoopt Bavaria straks geen bier meer onder haar eigen merknaam in Duitsland. Bavaria is volgens hen misleidend aangezien de deelstaat van Beieren in verschillende talen ook Bavaria wordt genoemd. Het Duitse Federale gerechtshof in Karlsruhe heeft de bezwaren die Bavaria had ingediend tegen het verkoopverbod helaas van de hand gewezen. De bierbrouwer uit Lieshout stapt daarom naar het grondwettelijk hof.