Categorie: "Lager"

Nieuw Zaltbommelsch Lagerbier

zaltbommelschDe Waterlinie Bommelerwaard heeft een eigen bier gekregen genaamd Zaltbommelsch Lagerbier dat voorlopig door Sint Servattumus in Schijndel wordt gebrouwen. Op korte termijn hoopt de Stichting Behoud Waterlinie Bommelerwaard een brouwerij te vestigen in een van de ruimtes van de Batterij Poederoijen, onderdeel van de de Hollandse Waterlinie. 

Grolsch lanceert nieuw pils: Kornuit

kornuitBierbrouwer Grolsch introduceert een nieuw pils gebrouwen door en voor de jonge generatie. De jongste generatie brouwers bij Grolsch hebben een andere hopsoort gebruikt en een pils gemaakt met een frisse smaak en een zachte afdronk. Met name dit laatste is anders dan bij het bestaande Grolsch. Kornuit is vanaf vandaag verkrijgbaar in de supermarkt in sixpack flesjes en blik.

Tweede 1000 liter Royaal Bier komt eraan

Afgelopen zaterdag lanceerde ik Royaal Bier waarbij de samenstelling van het bier een knipoog is naar de roots van de aanstaande koning. De vraag naar het bier bleek enorm waardoor ik in enkele dagen tijd al door al het bier heen was. Natuurlijk is de brouwcapaciteit in Het brouwcafé in Scheveningen beperkt dus dat vergt veel planning en overleg of een extra brouwsel tot de mogelijkheden behoort. Goed nieuws! Door de komst van twee nieuwe 1.000 liter gisttanks kunnen we op korte termijn een tweede batch van Royaal Bier gaan brouwen. De flessen blijven overigens definitief uitverkocht aangezien de aanvraag hiervoor enorm was en wij het afvullen handmatig moeten doen. Echter de cafés waar het in Nederland op de tap zal staan groeit snel! Verder is het ‘jong bier’ dat nu aan het lageren is veelbelovend van smaak!

Bockor pils bekroond tot beste pils

De Belgische consumentenorganisatie Test-Aankoop heeft 44 bieren geanalyseerd in een laboratorium op oorspronkelijk extract en alcoholgehalte en aan een testpanel van in totaal 60 mensen. Het Bockor pils van de gelijknamige brouwerij ging er met de hoofdprijs vandoor. Andere bieren die ook goed scoorden waren Estaminet en Maes. Als we kijken naar de beste prijs-kwaliteitsverhouding dan liggen de kaarten anders.

Belgische Paterspils in Nederland verkrijgbaar

Eerder dit jaar kwam een nieuw bier op de markt, zoals de paters Franciscanen in Turnhout dit in de 17e eeuw brouwden . Het bier van het Belgische gemeenteraadslid Toon Otten gaat de grens over en zal ook bij ons in Nederland in de hele provincie Brabant verkrijgbaar worden. Het stevige pils dat destijds door de paters werd gebrouwen werd vooral ook gebruikt om hen door de vastenperiode heen te helpen.

Guinness lanceert ‘bruin blond’ bier

guinnessNa heel wat jaren lanceert het Ierse biermerk Guinness een nieuw bier de ‘Guinness Black Lager’. Dit is een bruine lager die normaal eigenlijk blond is. Het bier zal verkrijgbaar zijn in flessen op alleen de Ierse en Maleisische markt. De doelgroep is jongeren. Deze Black Lager wordt gedurende 6 tot 9 maanden uitvoerig getest. Gekeken wordt of het aanslaat. Heel vreemd

Dichtbij zoeken: Heineken

heineken bierAls bierliefhebber kijk je al snel naar bijzondere, niet zo voor de hand liggende bieren. Gisteren kwam ik tot de conclusie dat ik al veel fantastische bieren en pilsen heb beschreven echter onze ‘eigen’ Nederlandse parels staan niet eens op mijn blog. Daar brengen we nu dan uiteraard gauw verandering in. Afgelopen week beschreef ik uitvoerig hoe ik nepbier van een echte Heineken kon onderscheiden. Echter hoe smaakt een echte Heineken dan?

Live verslag: 50% is echt GEEN Heineken

Op 15 maart ging de telefoon en vroeg verslaggever Jan Willem van Zoest van BNN Radio 1 of ik met hen op pad wilde naar het Leidseplein in Amsterdam. Bier proeven, en beoordelen of er echt nepbier in de cafés aan het Leidseplein werd geschonken. Heineken is een van mijn favoriete zo niet mijn favorietste pils. Bovendien pretendeerde ik eerder de smaken te herkennen. Thuis ben ik toch al vaak goed aan het proeven geweest om de verschillen te herkennen. Dus erop af! Klik op verder om daar het radiofragment te luisteren. 

Dog Schwarz: een rook, niet over de top

fyling dog schwarzDe smaak van ‘smoke’ oftewel rook is iets dat we in de Belgische bieren niet kennen. Van oorsprong komen de rook bieren uit het oostelijke deel van Duitsland rondom Bamberg. De Amerikanen hebben deze smaak inmiddels overgenomen en in een nieuw jasje gegoten. Meerdere microbrouwerijen in de V.S. maken smoked bieren op basis van de traditonele Duitse stijl.