Dichtbij zoeken: Heineken

Als bierliefhebber kijk je al snel naar bijzondere, niet zo voor de hand liggende bieren. Gisteren kwam ik tot de conclusie dat ik al veel fantastische bieren en pilsen heb beschreven echter onze ‘eigen’ Nederlandse parels staan niet eens op mijn blog. Daar brengen we nu dan uiteraard gauw verandering in. Afgelopen week beschreef ik uitvoerig hoe ik nepbier van een echte Heineken kon onderscheiden. Echter hoe smaakt een echte Heineken dan?

Als ik het over pils heb dan is Heineken toch wel een van mijn favoriete pilsen. En uiteraard de smaak van bier is een mening. Gelukkig maar! Anders zou iedereen hetzelfde bier lekker vinden en hadden we niet zo’n prachtig bierenrijk. Ik dacht laat ik het eens dichtbij mijzelf zoeken en Heineken beschrijven.

Het Heineken pils heeft best een aantal aspecten in het bier dat in tegenstelling tot veel andere lagers niet gebruikelijk is. Zo is het bier uit Zoeterwoude of Den Bosch uitsluitend gebrouwen met mout. Maken ze gebruik van hoppellets en -extract in plaats van de hopbellen. De kleur is bleek-goudgeel, iets dat bijvoorbeeld best een verschil kan zijn met andere pilsen. Naar mijn oordeel is Heineken hierin duidelijk iets ‘geler’.

De smaak is lichtbitter waarbij de combinatie met de 5% alcohol zorgt voor een krachtige smaak. De volle smaak van de mout en lichtbittere nasmaak van de hop is voor mij een duidelijke uitgesproken pilssmaak. Je proeft de smaak in heel je mond en beperkt zich niet tot alleen de tong of een droge smaak achterin je keel. Iets dat je echt bij andere pilsen tegenkomt. De beste serveertemperatuur is voor mij 4 graden.

Lees ook:Gulpener Pilsener: een Limburgs balansbier
Lees ook:Heineken, Bavaria en Hertog Jan samen op de tap
Lees ook:Kronenbourg: herinnering aan wintersport
Lees ook:Mexicali de nieuwe Corona?
Lees ook:Keuze uit meerdere pilsen niet altijd handig

8 reacties op “Dichtbij zoeken: Heineken

 1. Ewout de Vos

  Fiona ,
  Proef Heineken eens naast een gewoon biertje uit België.
  En waar blijft Heineken dan ? Nergens !
  In België was laatst een blind proeverij, met jawel Heineken.
  Waar belande Heineken ? op de laatste plaats , verbaast mij niets!
  M.V.G.
  E.P.D.V.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Bartus

   Leuk voor je, alleen hoef je maar heel even te googlen om op internet te kunnen zien dat bij tal van officiële (blinde) bierproeverijen in België, Heineken vaak als beste uit de test komt. Ook van jullie eigen consumentenbond. Geeft gewoon aan dat jullie Belgen een stelletje sentimentele hypocriete haters zijn die maar wat lopen te zeuren. Ook jij gaat de boot in als je tien bier naast elkaar krijgt waaronder Heineken. Jullie bier is simpelweg hooguit net zo lekker als het Nederlandse pils en daarbij weten jullie ook nog eens geen klote van marketing af en hoe je een biertje aan de man brengt!

     /   Beantwoorden  / 
  2. Fred Schiphorst

   Hangt er maar helemaal af welk Belgisch biertje je proeft. Ik kan Jupiler bijvoorbeeld echt niet smakelijker vinden dan Heineken. Ook Belgen proeven dat niet allemaal. Een voorbeeld is het verhaal van een kroegbaas in de grensstreek die zowel Heineken als Jupiler heeft, omdat hij zowel Belgische als Nederlandse gasten heeft. Het overkomt hem wel eens dat hij zich vergist en per ongeluk een Heineken in een Juplier glas schenkt. Om daarna van de gast te horen dat zo’n Belgisch bier toch veel beter smaakt dan die paardenzeik uit Nederland. Suggestie doet veel op dat punt…

     /   Beantwoorden  / 
 2. Fiona de Lange

  Nou nou… we houden het hier wel netjes.

    /   Beantwoorden  / 
  1. EPDV

   Dag Fiona,

   Dank voor je bericht.
   Jammer dat er zo word gereageerd,drinkt duidelijk alleen Heineken.

   Gr,EPDV.

     /   Beantwoorden  / 
 3. EPDV

  Bartus,

  Ik laat je in de waan,misschien kom je er nog eens achter.

  Gr, EPDV.

    /   Beantwoorden  / 
 4. slumme

  Goeiemorgen Fiona,

  Wat bedoel je eigenlijk precies met nepbier?

    /   Beantwoorden  / 
  1. Fiona de Lange

   Dit is al een heel oud bericht. Dat betrof het bier waarop het etiket Heineken zat terwijl het een goedkoper horecabier was, oftewel ‘nep Heineken’.

     /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.